Krátký odstup mezi dvěma porody je riskantní

Krátký odstup mezi dvěma porody je riskantní

Pokud se rozhodnete pro více než jednoho potomka, pak byste se možná měli zamyslet nad tím, jaký věkový odstup mezi nimi zvolíte. A na mysli byste přitom měli mít také nové poznatky britských lékařů, jimž se podařilo zjistit, že příliš krátká pauza mezi dvěma těhotenstvími zvyšuje v případě druhého dítěte riziko předčasného porodu, příliš nízké porodní váhy novorozeněte či jeho úmrtí.

"V životě jsem se již seznámil s mnoha studiemi, které potvrzují, že příliš krátká pauza mezi dvěma těhotenstvími má často neblahý vliv na zdraví druhého dítěte. Naše studie však také potvrzuje, že na komplikace v těhotenství má vliv i řada dalších faktorů," uvedl profesor Gordon Smith z Cambridgeské univerzity k výzkumu, na němž se podílelo devětaosmdesát tisíc matek ze Skotska, které v období mezi roky 1992 a 1998 porodily své druhé dítě.

Méně než šest měsíců mezi porodem a novým početím dítěte se podle lékařů často vyskytuje u matek mladších dvaceti let a kuřaček žijících v oblastech se špatným sociálním a ekonomickým zázemím.

"Jsou to problémové oblasti, v nichž je také více případů, kdy měly matky vážné problémy už s prvním porodem. Ale pomineme-li tuto skutečnost, jasně vidíme, že krátká pauza mezi dvěma těhotenstvími zvyšuje možnost mnoha rizik," tvrdí profesor Smith. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud