Lehké, nebesky nadýchané, vonící letním ovocem a čokoládou. Takové jsou rychlé dezerty do skla.
Kokosový chia pudink s malinami
Suroviny (pro 2 osoby):
6 lžic chia semínek
500 ml mandlového mléka (případně sójového, pohankového nebo kravského)
200 g malin
dužina z jedné marakuji
4 lžíce strouhaného kokosu
2 až 3 lžíce agávového nebo javorového sirupu
Postup: Chia semínka nasypejte do mísy, zalijte mlékem, přidejte agávový nebo javorový sirup, strouhaný kokos a vše dobře promíchejte. Směs rozdělte do dvou sklenic, přikryjte potravinovou fólií a dejte přes noc do chladničky. Semínka do sebe vsáknou tekutinu, několikanásobně zvětší objem a vytvoří tak „pudinkovou“ konzistenci. Druhý den ozdobte povrch dezertu čerstvým ovocem a můžete hned podávat.
Chia pudink můžete vylepšit přidáním rozmixovaného banánu, drcených ovesných vloček nebo najemno nasekaných mandlí, lžičkou mleté skořice, kakaa nebo vanilkovým extraktem.
Kristina Hamplová
14. března 2018
Mascarpone pohár s ovocem
Suroviny (pro 4 osoby):
500 g mascarpone
200 g ricotty
150 ml smetany ke šlehání
2 vanilkové cukry
1 lžíce tekutého medu
2 lžíce vaječného likéru
na ovocnou složku:
jahody
maliny
ostružiny
višně
2 lžíce třtinového cukru
špetka mleté skořice
Postup:
V míse vyšlehejte smetanu s 1 vanilkovým cukrem, v druhé misce vyšlehejte mascarpone s ricottou, druhým vanilkovým cukrem a medem a nakonec do krému vmíchejte vaječný likér. Krém z mascarpone vmíchejte do šlehačky. Připravte si ovocný rozvar. Ovoce nakrájejte na malé kousky, vložte je do kastrůlku, přidejte třtinový cukr a skořici a na mírném ohni povařte asi 10 minut (dokud se ovoce částečně nerozvaří). Nechte vychladnout.
redakce
26. prosince 2018
Do sklenic rozdělte lžící část ovoce, na něj navršte krém a postup ještě jednou opakujte. Poslední vrstvu bude tvořit krém. Povrch pohárů posypejte nasekanými mandlovými, skořicovými nebo máslovými sušenkami a dezert dejte do chladničky na několik hodin odležet.
Letní ovoce se skvěle pojí i s palačinkami. Zkuste náš jednoduchý recept na palačinky ZDE
Místo sušenek můžete dezert ozdobit sekanými mandlemi nebo lískovými oříšky upraženými dozlatova na másle.
Laura Poláková
19. května 2023
Borůvková tvarohová bomba
Suroviny (pro 4 osoby):
400 g tučného měkkého tvarohu
150 g pomazánkového másla
150 g zakysané smetany
4 lžíce krupicového cukru
šťáva z 1/2 citronu
400 g borůvek
2 lžíce hnědého cukru
Postup:
Borůvky nasypejte do kastrolu, přidejte hnědý cukr a přiveďte k varu. Za stálého míchání povařte 2 až 3 minuty. Odstavte. Ve velké míse smíchejte měkký tvaroh (z vaničky) s pomazánkovým máslem, zakysanou smetanou a krupicovým cukrem, přidejte šťávu z citronu a vyšlehejte šlehačem do hladkého krému.
Přidejte 2 lžíce borůvkového rozvaru a společně ještě krátce prošlehejte. Připravte si 4 skleničky a do nich rozdělte borůvkový krém. Navrch rozdělte lžičkou zbylé borůvky a dozdobte tenkými proužky citronové kůry. Přidat můžete i lístky čerstvé meduňky nebo máty.
Marta Pušová
13. července 2023
Mousse z bílé čokolády s lesním ovocem
Suroviny (pro 4 osoby):
3 vejce
50 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 g bílé čokolády
350 ml smetany ke šlehání
100 g máslových sušenek nebo piškotů
směs čerstvého lesního ovoce (borůvky, maliny, ostružiny)
pár lžiček rybízové marmelády
pár větviček červeného rybízu
2 lžíce sekaných nesolených pistácií
sněhové pusinky na ozdobu
Postup:
Z vajíček oddělte žloutky, z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky utřete s cukrem. Vyšlehejte smetanu ke šlehání dotuha, bílou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, nechte ji mírně vychladnout a přimíchejte k utřeným žloutkům. Postupně zapracujte šlehačku a nakonec sníh. Dno čtyř skleniček pokryjte piškoty nebo rozlámanými máslovými sušenkami a na ně dejte vrstvu čokoládové mousse. Následuje druhá vrstva sušenek, na které rozetřete lžičkou marmeládu.
Další recepty z bílé čokolády najdete ZDE
Završte opět vrstvou krému. Ozdobte čerstvým ovocem, posypejte sekanými pistáciemi a na závěr rozdělte na každou sklenici několik malých sněhových pusinek. Ty si můžete buď sama vyrobit z bílků a cukru, nebo je koupíte v obchodech jako „meringue“.
Další recepty do skla najdete zde:
Tereza Langmajerová
16. února 2018