Křestní jména odrážejí postavení rodičů

53 komentářů

Betty9
20. ledna • 17:14

Dětem jsem vybírala jména tak, aby se jim líbila (a mohli jim blízcí hezky říkat) a nebyla po rodičích; kvůli možným administrativním komplikacím. Taky bych nerada, aby mi jednou někdo říkal *stará Jana*. Dcera by byla Hana neb Karlu či aspoň Karolínu mi manžel neschválil. Syna Karla bohužel taky ne, že Karly v rodině už máme (můj bratr, děda). Takže synové jsou Martin a Jiří. Martin (25) je od malinka dosud se svým jménem velice spokojen a vždy tvrdil, že by se jinak jmenovat nechtěl. Nevadí mu, že je to celkem běžné jméno. Jméno Jiří je sice nejběžnější české mužské jméno, ale nepamatuji si, že by měl někdy ve třídě kluka Jirku (narozdíl od Martina).Takže nám se jména Martin a Jiří povedla, synové jsou spokojení a k našemu ryze českému zdrobnělému příjmení se hodí.

Kajakosik
20. srpna • 15:38

Já mám 4 děti Lukáše, Lucii, Vojtěcha a poslední je Adéla Božena má dvě jména to druhé po mojí babičce říkáme jí obojí at si pak sama vybere co jí bude vyhovovat kdby byli opačného pohlaví mám Barboru, Jiřího, Adélu a Honzíka:-D

Bela15
1. srpna • 23:59

Je tomu již 43 roků co se nám narodila dcera a dostala jméno Monika. Co tomu předcházelo: Tenkrát se ještě nevědělo předem zda to bude chlapec a nebo holčička. Tak manželovi se velice líbilo jméno Monika a já zase vymýšlela jméno pro chlapce. Tenkrát jsem chtěla jméno Marcel. Dnes jsem tomu ráda, že se nám narodila dcera. Vím, že to bylo jméno pro chlapce naprosto nevhodné. Vnoučata mám Michala a Betty.

Josina
1. srpna • 12:37

Padlo tu několikrát, že je blbost dávat jména podle společenského postavení. Vtip je v tom, že ti lidé se tím neřídí vědomě, prostě je jejich vkus prozradí. Jména jako Sandokan nebo Rybana může dát jen naprosto nevzdělaný hňup. Lidé s kulturou mají smysl pro uměřenost, proto jejich jména nekřičí.

edita
12. července • 11:01

ja mam editu a lucku

Nikola
27. května • 15:01

Já si myslím že je to kařdýho věc, ať dá dítěti jméno jaký uzná za vhodný, ale blbý je že o jeho životní věci, tomu jak mu budou říkat už na vždy, rozhodujou rodiče! A právě proto je lepší dávat jméno se kterým zapadne do kolektivu. Teda alespoň to si myslím já.

hami
23. dubna • 18:51

mě se líbí na kluka Kajetán - je to luxusní jméno, ale nejde to k našemu příjmení, takže vybereme něco jinýho....

ZDENKA
31. ledna • 14:55

Každé jmeno je svým spůsobem krásné.Mělo by se hodit k príjmení. U nás je jméno PETR, EVA,TOMÁŠ KAREL JOSEF.ZDENKA .LIDKA.JSOU TO JMÉNA BIBLICKÁ.

Martin
12. září • 23:52

Ludviko SORRY!!!! Tak radci dejte svymu diteti nejaky KLASICKY jmeno.... bude urcite spokojeny!!!! :-))))) to me dostava.. KURIOZITA !!!! to ja prave dobry ne ze se clovek odevsech necim lisi!!! Ono je to hrozne jednoduchy ze, jit S HROMADOU lidi nez jit PROTI ni!!!! no nic, uzivejte sveta kuriozit a budte OUT!!!!

Martin
12. září • 23:42

myslim si ze jo to úplná blbost!!!!! Kazdy si vybírá podle vkusu a bohuDIK ne kvůli postavení!!!! To by bylo poněkud divné nemyslíte?! Pochybuji o tom že postavení mi změní názor na věc!! Možná věk, ale postavení?!?!? težko.... sorry je to jen můj názor, ale je to fakt kravina a vůbec... to nemá co napráci že se zabývá takovýmhle nesmyslným výzkumem???!! já nevim jak vy, ale já se bez toho obejdu- nic potřebnýho k životu!!!!! s láskou ..... ji :-) nashle

Adela Casto
14. srpna • 1:15

Mám dvouletého syna, jmenuje se Reno a sedmiletého syna, který se jmenuje stejně jako jeho otec Marco.

monak
22. června • 8:48

Nedávno jsme se bavili s manželem o jménech. Děti ještě nemáme, ale jména se snažíme vybrat zavčasu. Manželovi se líbí pro holku Barbora. Což mě nikdy nějak neuchvátilo, ale když to spojím s našim příjmením, tak se to hodí a je to to opravdu hezké jméno. Kluka Petr? Já bych chtěla Tomáše nebo Michala.

alzbeta
7. června • 20:29

ahoj, taky se pridam...jmena jsou vsechna v pohode...jen jak psala pani nektera jsou pro lidi vice zvucna jina ne. ja mela vybrano pro holku jmeno elen, ale uz si tak dite pojmenovala svagrova, pred kterou jsem se zminila, ze to mam vybrano, kdybych mela holku........tak hledam dal.......:))) a kdyz nenajdu, tak budu mit taky elen!:)

misssssss
24. května • 15:40

smrdis

ajčí
3. března • 17:41

Mě osobně se nejvíce líběj jména Dan, Patrik, Vítek, Adam a z holčičích Bára, Terezka, Deniska... Musím Vám říct, že podle mě je hodně používané nebo alespoň dříve jméno Michala.. Chodim do malynké školy a v jednom ročníku( 48 studentů) je 14 Michal... kdo se má v tom potom vyznat...

Ludvika
28. ledna • 17:20

Na křestnim jmeně dost záleží provází člověka celým životem a když ma jméno neobvyklé stává se pro druhé tak trochu kuriozitou a to není dobré pro jeho další život.

sovicka16
18. ledna • 10:23

My jsme dali synovi Michal a dcerce Šárka. Setra má dva kluky jmenují se Marian a Vincent. Se synkem chodí do školky Zdislav říkají mu Zdišek

Mirka M.
4. ledna • 21:14

Ahaj já se taky přidám mám Kristýnku a Ondřeje, připadají mi normální a hezky se říkají zdrobněle

monak
28. prosince • 15:34

BIBINA: jak se jmenuje tvůj syn?

Bibina
15. prosince • 0:13

Dala jsem svému dítěti jméno, které mi zní dobře sladěné s naším příjmením. Dala jsem mu jméno, které mi zní dobře při chválení i nadávání i obyčejném volání. Nejsem si jistá, do jaké kategorie bych se zařadila, ale to ja vlastně celkem fuk. Když člověk vybírá jméno pro svou ratolest, přemýšlí většinou o tom, jak bude to jméno znít, jestli se bude líbit i jemu. Pokud někdo vybírá jména podle slavných, podle výjimečnosti, pak není tak úplně normální. Sy myslim.

monak
13. prosince • 15:15

Setkala jsem se s rodinou, která dala svým synům ty nejhorší jména Jeden je Pravoslav, to ještě ujde a Záviš. To jsem byla trochu vedle. Nikdy jsem to neslyšela, snad ani v kalendáři není..

Very
3. listopadu • 15:25

Mám moudrého dědečka. Jednou jsem se ho ptala, jaká jména se mu líbí; odpověděl, že nad tím nikdy nepřemýšlel a dělení na jména hezká a nehezká nechápe. Myslím, že na tom něco je! I když se mi také některá jména líbí víc nebo míň, pořád jsou to jen shluky písmenek a asi především záleží na člověku..

Johnová
3. října • 14:39

někdy jsou křestní jména hrozná.

kukuk
21. září • 15:33

to je pravidlo, ze kazdy by mal mat svoje meno... tak ako tenisky a pradlo si nepozicivame, nemali by sme si ani mena poziciavat.....

Lá?a
21. září • 8:10

Vážené, milé, a ostatní: řeknu vám taky s dovolením svůj názor podpořený vlastní zkušeností. V rodině se jména dědila, to byla taková tradice. Podle mého je to vážná pitomost. Zvlášť u kluků. Ať při komunikaci v rodině – musí se třeba upřesňovat, o kterého Pepu jde, když jsou doma tři-čtyři, později, bydlí-li na stejné adrese, když chodí pošta – problém. Pro koho je poukázka na peníze, pro koho obsílka k soudu, atd. Jinak si myslím, že jméno hraje dost důležitou roli pro vývoj charakteru a v životě jedince. Nevím, jak je to možné, ale funguje to. Ne na stopro, ale funguje. U kluků i u holek.

kukuk
9. září • 21:10

teraz, ked uz mesto spoznalo moju uzasnu terezu, stava sa aj toto meno popularnym....

kukuk
9. září • 21:09

a v nasom okoli je naozaj malo tereziek, samy dominik a dominika, nikoly, karolinky, natalie, michaely a aj jedna rybana, sandokan a to neprehanam!
nehovorim, ze to nie su pekne mena, ale nemam rada modne vlny v menach

kukuk
9. září • 21:03

a co na to ten tvoj dominik?
nehovorim, ze nebude krasny, ale stotoznuje sa so svojim menom?
ako si hovori? hovori si dominik, aku mu dali kamarati prezyvku? vychadza z jeho mena?
predstavvi sa hrdo, hlasno? pouziva plnu verziu svojho mena?ako ste mu hovorili vy, v detstve?je to vela otazok, ale naozaj ma zaujima pravdiva odpoved na ne... potom asi budem musiet zmenit nazor...

LInda
7. září • 9:36

Taky jsme vybírali s manželem podle příjmení. Manžel chtěl strašně Kateřinu, Barboru nebo Lucii, já Karolínku. Ale podle statistik to byla nejdávanější jména. Tak jsme dali Emmu a a ač jsou jí teprve 3 měsíce, už máme kolem sebe 2 známé, které daly stejné jméno a v porodnici nám řekli, že se s Emičkama roztrhl pytel :o) Ale jak říkáte, je to vlastně jedno, člověk to miminko miluje ze všeho nejvíc. Já jsem se svým jménem byla spokojená vždy, jako malá i jako dospělá a kdybych ho neměla, určitě bych ho dceři dala.

mama
6. září • 13:16

kukuk ja mam dominika, je to nadherny chlap - ma 17 rokov a 190 cm :-)) terezie stretavam na kazdom kroku, neviem, kde na slovensku zijes, v mojom okoli ich je vela kazdeho veku...

cecilka
6. září • 12:18

kukuk ja mám v okolí hŕrrbu Teriek - Tereza.

NinaLorenc
6. září • 5:55

To já měla již vybraná jména od střední školy a taková i mé dcery dostaly. Denisa a Barbora. Kluk měl být Jakub. Když se narodila má 2.dcera paní primářka měla radost, že se na našem pokoji sešla samá krásná česká jména. Jan, František, Pavel a naše Bára. A pokud příroda nám bude nakloněna, tak třetí mimčo dostane jméno Jan či Martin, dcera Agáta.

Durga
4. září • 16:26

Při prvním těhotenství jsem se rozhodla, že dítě bude Petr. A co děvče. Nebude to děvče, říkala jsem. Tehdy se to ještě nedalo zjistit. Byl to Petr, ten rok nejčastější jméno. Jenže já jsem věděla, že budu mít Petra už dřív. U dcery jsme se dohadovali. Manžel, milovník Saturnina chtěl Barboru, já Deboru. Nakonec jsm ustoupila. Měla jsem Petra, manžel Barboru.

Majda
3. září • 19:08

Když jsem téměř před 17 lety vybrala pro svou dceru jméno Nela,divily se všechny babičky a další příbuzní, proč nepokračuji v tradici rodinného jména Marie. Dnes bych stejně jiné jméno pro dceru nevybrala. Vždy záleží na tom, zda vám jméno zkomolí či řeknou příjemnou zdrobnělinou.

rejnok
3. září • 14:42

bibino,
a co jste nakonec vybrali?

Bibina
3. září • 10:33

Já jsem vybírala s manželem jméno tak, aby se nám líbilo. A jestli se bude líbit někomu jinému a jestli se podle toho dá poznat jak vysoký je náš příjem, to nám bylo úplně jedno.

kukuk
2. září • 23:08

my mame tereziu, to je na slovensku este dost zriedkave meno a richarda, to je krasne, absolutne dokonale menoja som strasne podrazdena, ak niekto da meno dietatu dominik, mysli mama na to, ze to raz nebude iba jej ziva babika, ale chlap, 190 cm s tak prisernym menom?
meno je dar...... a na cely zivot... viem o tom svoje, som sidonia, teraz sa mi too uz paci, ale v detstve....

Floe
2. září • 18:46

Tak nevim, ale když jsme vybirali jméno pro dcerku tak jsme vybrali Anežku, jelikož to jméno nikde nebylo a zdálo se nám krásně české (máme i české příjmení). A pak v porodnici už na patře byly 2, u dětské doktorky na první prohlídce jsem potkala další tři maminky s Anežkami. Takže co naplat, člověk si myslí, že je to unikátní a stejně časem příjde na to, že je těch Aniček, Sárinek, Gábinek a já nevim čeho, všude jako máku. Ale není to snad dobře? :) Vždyť je všechny stejně milujem!

Dáša
2. září • 18:25

Nedávno jsem poslouchala v rozhlase, čím se řídí Američané při výběru jména pro svého potomka - jak jim zní a jak hezky zní s příjmením. V tom bude asi jádro pudla.

výhra
2. září • 17:07

přeji všem krásný den,my jsme při vybírání jména pro našeho vysněného potomka-holčičku vybrali staré,české jméno Jiřinka. Většina lidí v okolí se hodně divila proč právě tohle jméno. V prvním případě se nám moc líbilo a navíc se tak jmenuje babička takže jsme udělali radost nejenom sobě ale i babičce. Věříme,že naše holčička nebude mít se jménem žádné starosti a že bude spokojená. Ostatně,každé jméno když se hezky říká zní krásně....

Donna
2. září • 12:28

Já před narozením dcery hodně přemýšlela, nechtěla jsem jména, která má kdekdo, jako Tereza, Lucka atd. Nakonec jsem zvolila Gabrielu,zda se mi to jméno velmi pěkné a elegantní.Dcera má dnes 12 let a je spokojená. Spolu s ní do třídy chodí 4 Lucky a 2 Terezy :-))

blha
2. září • 10:27

tento názor sdílím, také znám jednu Mercedes s typicky českám příjmením. Máme taky české příjmení a děti se jmenují Lucie a Kryštof.

Hanak
2. září • 8:54

Naprosto souhlasím s Herulinkou - člověk musí při výběru jména pro svého potomka myslet i na to jaké má příjmení - i když je pravděpodobné, že holčičky ho většinou v průběhu života změní. Znám také děti, které svým jménem ve spojení s příjmením budí smíích. Je mi to líto , protože dnes jsou děti mezi sebou dost kruté. Já mám Julii a Vojtěcha. Co to o mě vypovídá nevím, každopádně - mě i manželovi se ta jména líbí. Jo a máme německé příjmení - jsme česnekovi, tak si to přeložte... Hihi

malenka
2. září • 8:25

Já mám Sáru

kasio.pea
2. září • 5:25

Neřídila jsem se žádnou popularitou jmen jako holky které byly se mnou na porodnici, mám české příjmení a tak i mé děti mají česká jména. Upřímně lituji holčičku která chodí s naší Leničkou do první třídy..jmenuje se Anna Marie Píč...ová.(systém mi nedovolil napsat české příjmení které existuje:o)) A to si opravdu nedělám legraci.Její maminka se znova vdala a otčím ji dal své příjmení. Nikdo nikdy neví kam ho osud zavane a nemyslím, že je tak důležité jméno človíčka, ale jeho dušička.

Estate
1. září • 22:28

:o) Alexandr, Maria, Florian ... že by zrovna tohle měla být běžná jména - nevím, nevím?! Já mám děti se starými českými jmény, ale ty se neobjevily v žádné kategorii, tak teda fáááákt nevím - Klára, Bára a Honza.

xxx
1. září • 22:10

no ja mam gabrielu, danielu a anicku. a ani jedna neni se svym jmenem spokojena. myslim, ze je pekne tezke vybrat jmeno.

masenka
1. září • 19:11

sarume : já mám Libuši,Radku a Lenku asi bych musela mít peněz plnou půdu ;o))) opak je pravdou ...........

Herulinka
31. srpna • 15:37

Tak nevím, ale když jsem vybírala jména, tak jsem spíš přemýšlela o tom, jestli mě později synek či dcerka za svůj celoživotní úděl vynesou v zubech...jména, která mám vybraná, se mi líbí celý život :-)

Ivulenka
31. srpna • 12:47

Třeba se k nám přidá někdo víc. Já mám Pavlu a Janu.

rejnok
31. srpna • 10:57

To zjištění v článku mi nepřipadá nijak kuriózní. Je známé, že miminka z nejchudších rodin často mívají nejnazdobenější oblečení, takže těm "nazdobeným" jménům se ani nedivím.

rejnok
31. srpna • 10:54

Sarume, nevypovídá to o tobě vůbec nic :-). Jeden človíček statistiku nedělá :-)))

sarume
31. srpna • 9:32

No já mám Annu, Jana a Lukaše:) a nevím co to o mě vypovídá:)

Doporučujeme

Články odjinud