9
Fotogalerie

Kréta - drsná a skvostná zároveň

Řecký ostrov Kréta patří mezi oblíbené destinace turistů nejen pro svoji jižní polohu a vysoký počet slunečných dnů, ale především pro svoji drsnou krásu, bohatou historii a nádherné pláže.

Pátý největší ostrov Středozemního moře každým rokem navštíví zhruba dva miliony turistů z celého světa. Na místních letištích v Héraklionu a Chanii přistává a vzlétá jedno letadlo za druhým a připravené autobusy rozvážejí turisty do hotelů, kterými je poseto takřka celé severní pobřeží. Zkrátka masová turistika v pravém slova smyslu.

Milovníci klidné dovolené by se ovšem tímto neměli nechat odradit. Kréta je veliký ostrov a tak i vyšší počet návštěvníků se zde ztratí (vyjma vyhlášených letovisek pro mládež). Důležitá je spíše otázka, co sem tolik lidí každoročně přitahuje? A proč se sem mnozí rádi vracejí?

Největší řecký ostrov je známý hlavně tím, že si zde skoro každý přijde na své. Najdete zde kilometry písečných i oblázkových pláží, čisté moře, majestátní hory tyčící se pod blankytným nebem, malebné vesničky, bohatá archeologická naleziště, města obehnaná středověkými hradbami a pevnostmi… a tak bychom mohli pokračovat dále.

Kréta by se dala rozdělit podle zájmů i geograficky. Milovníci památek by měli navštívit především východní polovinu ostrova, kde se nacházejí čtyři minojské paláce a jiné zbytky minojské civilizace. Nalezneme zde i ruiny měst antického Řecka, Říma a mnoho památek z období středověku. Západní polovina ostrova je jako dělaná pro milovníky přírody. Je více zelenější než vyprahlý východ a nabízí rozmanitou škálu přírodních krás. Asi tou nejznámější je skalní soutěska Samaria, která se svou délkou 16 km řadí mezi nejdelší v Evropě. Ti, kdo preferují zábavu a noční život, by měli dát přednost severnímu pobřeží a jeho rušnějším letoviskům, zato milovníci klidné dovolené a windsurfingu by měli zamířit na řídce osídlený jih ostrova omílaného vysokými vlnami.

Jedna z nejkrásnějších pláží v celém Středozemním moři se nachází právě na Krétě. Je jí pláž Elafonisi rozprostírající se na jihozápadě ostrova. Moře mezi pláží a nedalekým stejnojmenným ostrůvkem dosahuje průměrné hloubky 1 metr, takže pokud nefouká silný vítr a nejsou vysoké vlny, tak není problém na malý ostrůvek dojít pěšky. Voda je zde čistá, teplá a díky malé hloubce zbarvená více do zelena, čímž připomíná malebné laguny v Tichomoří.

Pokud se chystáte na Krétu a myslíte si, že si jí během své dovolené celou prohlédnete, tak na to buď rychle zapomeňte, nebo si jí prodlužte alespoň na dva měsíce. Vzdálenosti mezi městečky a turisticky zajímavými místy jsou zde dlouhé, silnice se klikatí a pozoruhodností stojících za důkladnou prohlídku více než dost. To je jedním z hlavích důvodů, proč se sem turisté rádi vracejí.

Foto: Profimedia.cz

Rozvaliny mínojského paláce v Knóssu

Město Rethymno

Uličky Rethymna

Klášter Moni Arkádi

Pláž Elafonisi

Pláž Vai na východním cípu ostrova

Soutěska Samaria - pohled na soutěsku a okolní přírodu shora (nahoře) a turistická stezka na dně soutěsky (dole)

Doporučujeme

Články odjinud