Krevety, kalamáry, chobotnice a jiné mořské plody

1. 9. 2014
Nebojte se mušlí, krabů, krevet, kalamárů a dalších darů moře. Chutnají skvěle a připomenou vám zážitky z dovolené.

Grilované krevety s česnekem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1 velký citron
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 20 oloupaných velkých krevet
  • sůl a pepř

Ve velké míse smíchejte šťávu z citronu, prolisovaný česnek a olivový olej. Přidejte krevety a po půl lžičce sůl a pepř. Vložte do ledničky minimálně na 30 minut. Pak krevety vyjměte a grilujte je asi 2 minuty z každé strany. Nakonec je můžete pokapat citronem. Podávejte jako předkrm s pečivem.


Mořský vlk s rozmarýnem

2 porce - příprava: 15 minut

  • 2 filety z mořského vlka
  • 2 malé bagetky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 větvička rozmarýnu
  • mořská sůl

Mořského vlka očistěte a filety rozdělte na půlky. Grilujte asi 3 minuty z každé strany. Bagetky podélně rozkrojte, opečte na grilu a ještě teplé je potřete směsí olivového oleje a prolisovaného česneku. Na každou polovinu položte rybu, osolte a posypte rozemnutým rozmarýnem. Nakonec porce pokapejte olivovým olejem.


Rajčatová polévka s plody moře

4 porce - příprava: 45 minut

  • 2 kg mořských plodů a různých ryb (treska, kapr, mořský vlk, sépie, kalamáry, mušle atd.)
  • maso z 1 kraba (nebo krabí pasta)
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • lžička tymiánu
  • lžička fenyklu
  • petrželová nať
  • sůl a pepř
  • 1 bobkový list
  • pomerančová kůra
  • bílý chléb k podávání
  • zakysaná smetana

Všechny ryby a mořské plody očistěte a rozporcujte na menší kousky. Cibuli a rajčata nakrájejte a česnek prolisujte. Pak dejte vše do hlubokého hrnce spolu s olejem, aromatickými bylinkami (tymián, fenykl, petrželová nať), mletým pepřem, bobkovým listem, kouskem pomerančové kůry a solí. Zalijte vroucí vodou. Druhy ryb, které jsou jemnější, můžete přidat až později. Na dno každého talíře položte plátky chleba a přelijte hotovou polévkou. Nakonec ozdobte lžící zakysané smetany a čerstvými bylinkami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Paella s mořskými plody

4 porce - příprava: 40 minut

  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 400 g mušlí
  • 4 krevety
  • 400 g kalamárů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g kulatozrnné rýže
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • špetka šafránu
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a mletý pepř
  • petrželová nať

Česnek a cibuli očistěte a nakrájejte na plátky. Papriku umyjte a nakrájejte na kostky. Mořské plody umyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky, několik si jich nechte na ozdobu. Vše orestujte na olivovém oleji. Přidejte rýži a opékejte asi 2 minuty. Zalijte vývarem a nechte vařit pod pokličkou zhruba 15 minut – na skus. Šafrán přidejte do trošky vody a nechte louhovat asi 10 minut. Nakonec přidejte k hotové rýži spolu s lžičkou mleté papriky. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené orestovanými mořskými plody a nasekanou petrželovou natí.


Koktejl Frutti di mare

4 porce - příprava: 25 minut

  • 300 g kalamárů a krevet
  • 200 g chobotniček
  • 50 g sardinek
  • 1 cuketa
  • 10 stroužků česneku
  • plátky sušeného kokosu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • sůl a pepř

Mořské plody očistěte. Cuketu nakrájejte na plátky a vše krátce orestujte na oleji společně se sušeným kokosem. Pak přendejte do pekáčku, osolte, opepřete a společně s nakrájeným česnekem asi 15 minut pečte na 180 °C. Podávejte s celozrnným pečivem.


Sushi se sépií a bazalkou

4 porce - příprava: 60 minut

  • 500 g rýže basmati
  • 1 balení sépiového barviva
  • 300 g sépie
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 balení mořských řas
  • 150 g cream cheese nebo mascarpone
  • mletý pepř
  • lístky čerstvé bazalky
  • máslo

Rýži uvařte podle návodu. Těsně předtím, než bude hotová, do ní vmíchejte sépiové barvivo. Sépii nakrájejte na menší kousky (asi 2 x 2 cm). Orestujte je na olivovém oleji dozlatova. Smíchejte rýžový ocet, cukr i sůl a vzniklý roztok zapracujte do ještě vlažné rýže. Na mořské řasy rovnoměrně mokrýma rukama rozložte rýži,potřete krémovým sýrem (nebo mascarpone) a srolujte. Rolku krájejte mokrým nožem na plátky silné asi 1,5 cm. Na každý z nich dejte kousek opečené sépie a dochuťte ji solí a pepřem. Ozdobte plátkem bazalky opečené na másle.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Jestliže hledáte novou práci nebo nové zaměstnance, zaměřte se v této době na pohovory či výběrová řízení. Velmi úspěšné budou jednoznačně pracovní cesty, tudíž žádnou neodmítejte.…

Nejčtenější články

Články odjinud