Krevní skupina O

Krevní skupina O

Vážení čtenáři, dnes pokračujeme ve výčtu prospěšných a neprospěšných potravin pro krevní skupinu O.


Krevní skupina O

Vážení čtenáři, dnes pokračujeme ve výčtu prospěšných a neprospěšných potravin pro krevní skupinu O.

Oleje a tuky

Krevní skupina O reaguje na konzumaci olejů příznivě. Ty mohou být důležitým zdrojem živin a podporují vylučování. Jejich výživovou hodnotu můžete zvýšit, jestliže jejich používání omezíte na mononenasycené druhy, jako je olivový olej a olej z lněných semínek. Tyto tuky mají příznivé účinky na srdce a mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi.
Lidé s krevní skupinou O mohou sníst 8 polévkových lžic oleje týdně.

Velmi prospěšné:
Olivový olej, olej ze lněného semínka.

Neutrální:
Olej z řepky olejky, olej z tresčích jater, sezamový olej.

Zakázané:
Kukuřičný olej, bavlníkový olej, podzemnicový olej, saflorový olej.

Ořechy a semínka

Krevní skupina O může nalézt dobrý zdroj doplňkových rostlinných bílkovin v určitých druzích ořechů a semínek. Tyto potraviny však nemohou v žádném případě nahradit vysoký obsah bílkovin v mase. Vzhledem k tomu, že tyto potraviny ve své stravě určitě nepotřebujete, měli byste být velmi střídmí v jejich konzumaci, protože mají vysoký obsah tuků. Jestliže se snažíte zhubnout, měli byste se jich vyvarovat úplně. Protože ořechy mohou někdy způsobit trávicí potíže, snažte se je co nejvíce rozžvýkat. To platí zejména pro osoby s nemocemi tlustého střeva, která jsou u krevní skupiny O častější.

Krevní skupina O by měla sníst 8 ořechových jader 4 x týdně.

Velmi prospěšné:
Dýňová semínka, vlašské ořechy.

Neutrální:
Mandle, mandlové máslo, jedlé kaštany, lískové ořechy, pekanové ořechy, hikorové ořechy, sezamové máslo, slunečnicové máslo, slunečnicová semínka, sezamová semínka, piniové oříšky.

Zakázané:
Para ořechy, kešu, jádra líčí, arašídy, arašídové máslo, pistácie, mák.

Luštěniny

Lidé s krevní skupinou O nedokáží zvlášň dobře zpracovat a využít fazole. Obesně vzato, fazole narušují metabolismus ostatních důležitých živin, jako jsou živiny obsažené v mase. Zároveň mírně snižují kyselost ve svalové tkáni, což je nevhodné, protože organismus lidí se skupinou O funguje lépe, když je reakce ve svalové tkáni mírně kyselá.
Trocha velmi prospěšných fazolí ale podporuje trávicí systém a podporuje hojení žaludečních vředů, které jsou u krevní skupiny O častým problémem v důsledku vysokého obsahu žaludeční kyseliny. Jezte tedy fazole s mírou, jako příležitostný vedlejší chod.

Doporučená týdenní dávka u krevní skupiny O je 2 šálky suchých luštěnin.

Velmi prospěšné:
Fazole adzuki, fazole aduke, strakaté fazole, hrách černooký.

Neutrální:
Černé fazole, bob obecný, fazole fava, zelené fazole, fazolové lusky, zelený hrách, fazole měsíční, fazol severní, červené fazole, sójové boby, bílé fazole, hrachové lusky.

Zakázané:
Fazol šarlatový, fazol modrý, čočka červená, obecná i zelená, semena tamarindu.

Cereálie

Lidé s krevní skupinou O nesnášejí dobře celozrnné pšeničné výrobky, proto byste je měli zcela vyloučit z Vašeho jídelníčku. Obsahují totiž lektiny, které reagují jak s Vaší krví, tak i s trávicím traktem a narušují správné vstřebávání prospěšných potravin.

Pšeničné výrobky jsou hlavním faktorem váhového přírůstku u krevní skupiny O. Lepek v pšeničných klíčcích u krevní skupiny O narušuje metabolické procesy. Neefektivní nebo pomalý metabolismus je příčinou pomalejší přeměny potravin na energii a dochází k ukládání energie ve formě tuku.

Neutrální:
Amarant, ječmen, pohanka, rýžová kaše, jáhly, rýžové otruby, burisony, pšenice špalda, pohankové krupky.

Zakázané:
Kukuřičné lupínky ( cornflakes), polenta, pšeničná kaše, pšeničné klíčky, ovesná mouka, ovesné vločky, drcená pšenice, pšeničné otruby, ovesné otruby, ovesná kaše.

Chléb a pečivo

Chléb a pečivo mohou být obvykle pro lidi s krevní skupinou O zdrojem potíží, protože většina z nich obsahuje nějaký druh pšenice. Pro krevní skupinu O může být zdrojem potíží dokonce i chléb, který neobsahuje pšenici, jestliže je konzumován hodně a často. Genetická výbava totiž není přizpůsobena na konzumaci výrobků z obilných zrn.

Výjimku tvoří chléb z naklíčených zrn, který je obvykle k dostání v chladících pultech obchodů se zdravou výživou. Tento chléb je pro lidi s krevní skupinou O vstřebatelný, protože lepkové lektiny ( v první řadě obsažené ve slupkách semínek ) jsou zničeny při procesu klíčení. Na rozdíl od komerčně vyráběných druhů chleba je živou potravinou s velkým množstvím neporušených užitečných enzymů.

Lidé s krevní skupinou O mohou sníst denně 2 plátky chleba a l ks pečiva.

Velmi prospěšné:
Chléb z naklíčených zrn

Neutrální:
Chléb z hnědé rýže, bezlepkový chléb, jáhlový chléb, rýžový koláč, 100% žitný chléb, žitný chléb Vita, žitné křupky, chléb ze sojové mouky, chléb z pšenice špaldy, křehký chléb, vločkový chléb.

Zakázané:
Pšeničné bagety, kukuřičné pečivo, pšenice tvrdá, chléb z naklíčené pšenice, chléb s vysokým obsahem bílkovin, pšeničný maces, pečivo s ovesnými otrubami, chléb z celozrnné pšenice, bílé vdolky, vícezrnný chléb, vdolky s pšeničnými otrubami.

Obilí a těstoviny

Neexistuje obilí nebo těstoviny, které by mohly být vysoce prospěšné pro krevní skupinu O.

Většina těstovin se vyrábí z pšenice semoliny, proto budete muset pečlivě vybírat, když je budete chtít příležitostně sníst. Těstoviny vyrobené z pohanky, topinanburů nebo rýžové mouky jsou krevní skupinou O lépe tolerovány. Ale ani tak nepředstavují základní potravinu pro Vaši stravu a měly by být omezeny ve prospěch užitečnějších potravin živočišného původu.

Lidé s krevní skupinou O mohou sníst 3 šálky suchých obilovin týdně a 3 šálky suchých těstovin týdně.

Neutrální:
Mouka z ječmene, rýžová mouka, těstoviny z topinanburů, hnědá rýže, divoká rýže, mouka kvinoa, bílá rýže, mouka z pšenice špaldy, pohanka, žitná mouka, rýže basmati.

Zakázané:
Pšeničná mouka, ovesná mouka, mouka obsahující lepek, mouka z naklíčené pšenice, bílá mouka, mouka z tvrdé pšenice, těstoviny z pšenice semoliny, celozrnná pšeničná mouka, kuskus, grahamová mouka, špenátové těstoviny, bulgur.

autor: Iva Hédlová
Poradna zdravé výživy

Doporučujeme

Články odjinud