Pokud vás u rolád děsí složité nádivky, tak tohle se vám bude líbit. Vystačíme si totiž jen s jednou bylinkou, solí a pepřem. Šalvěj a krůtí pečeně se postarají o lahodnou chuť! Celý recept pana Cuketky najdete na videu v úvodu článku.
Ingredience
2 krůtí horní stehna (bez kosti s kůží)
250 ml kuřecího vývaru
30 g čerstvé šalvěje
1 lžíce studeného másla
sůl, pepř
kuchyňský provázek na svázání
máslo na vymazání
Postup
Šalvěj očistěte, zbavte stonků a nasekejte nadrobno. Krůtí stehna rozložte na pracovní desku kůží dolů. Z vnitřní strany maso několikrát nařízněte a dlaní mírně naklepejte. Z obou stran osolte a opepřete. Znovu rozložte kůží dolů a z vnitřní strany vmasírujte nasekanou šalvěj. Maso postupně zabalte do dvou menších rolád a svažte provázkem.
Připravené rolády dejte do zapékací misky potřené máslem. Dejte péct do trouby rozehřáté na 140 °C a pečte na vnitřní teplotu alespoň 74 °C. Ke konci můžete roládu rychle zatáhnout prudkým horním ohřevem v troubě nebo na rozpálené nepřilnavé pánvi. Rolády před podáváním nechte asi 15 minut odpočinout. Z misky mezitím slijte tuk, přidejte vývar, seškrábejte nápek a chvíli provařte. Sceďte přes jemné sítko a svařte na šťávu. Před podáváním vmíchejte lžíci studeného másla. S čím podávat? Kapustičky na zádíčka se přímo nabízí! Celý postup najdete na videu v úvodu článku.
Náš tip: Dá se náplň nějak vylepšovat? To víte, že jo! Šalvěj můžete před plněním karamelizovat na másle. Budete pak mít uvnitř extra chuťovou bombu. Šalvěj také můžete vyměnit za majoránku, estragon nebo taky oregano. Všechny měkké aromatické bylinky budou fungovat stejně.