Která mrkev je zdravější ?

22. 10. 2001
Která mrkev je zdravější ?
Zdravá výživa leží na srdci téměř každému. Zelenina a ovoce jsou v tomto směru jasným favoritem. O zelenině je známo, že by se měla jíst syrová. Tepelné zpracování způsobuje částečnou ztrátu vitamínů a dalších nutričních hodnot. Neplatí to však u mrkve.

Která mrkev je zdravější ?

Zdravá výživa leží na srdci téměř každému. Zelenina a ovoce jsou v tomto směru jasným favoritem. O zelenině je známo, že by se měla jíst syrová. Tepelné zpracování způsobuje částečnou ztrátu vitamínů a dalších nutričních hodnot. Neplatí to však u mrkve.

Vědci zjistili, že tepelné zpracování mrkve zvyšuje její hodnotu. Vařená mrkev obsahuje například o 35% více fenolických antioxidantů než syrová. Vědci z Arkansasu si to vysvětlují změknutím mrkve a následným snadnějším uvolňováním těchto antioxidantů z buněk.

Antioxidanty jsou schopné v těle ničit volné radikály, které jsou příčinou mnoha chronických nemocí. Mohou také způsobovat rakovinu.

 autor: Helena

Témata článku:   

Přečtěte si také

Horoskopy

Budete mít nyní dojem, že život je povídka plná zajímavých a velmi kreativních setkání. Mars vás sice bude mít tendenci trochu srážet z oblak dolů, ale vy si nenecháte svoje šťastné období…

Nejčtenější články