Které plastiky hradí pojišťovna a které si musíte platit sami?

Které plastiky hradí pojišťovna a které si musíte platit sami?

Pokleslá víčka, odstálé uši, úprava velikosti ňader – to jsou podle statistik nejčastější plastické zákroky. Na většinu z nich si musíte připlatit, některé jsou hrazené ze zdravotního pojištění v plné výši. Poradíme vám, na které máte nárok zdarma.

Zdraví je nejdůležitější

Každá zdravotní pojišťovna staví zdraví nad estetickou stránku zákroku. Zcela určitě si nevyberete ani z nejrůznějších bonusů a výhod, které pojišťovny nabízí, protože pravidla pro poskytování úhrad plastických operací platí stejná pro všechny. Znamená to, že pojišťovny plně hradí jen operace plastické chirurgie, které jsou provedeny ze zdravotních důvodů, tedy operační výkony zachraňující zdraví či život pacienta. Zdravotní pojišťovny však nikdy nehradí, a to ani částečně, operační výkon estetické chirurgie, například zákroky z důvodu nespokojenosti s velikostí či tvarem prsů či problémy s nadváhou v oblasti břicha.

Operace prsů hrazené zdravotní pojišťovnou

V současné době se v České republice provádí několik typů operace prsou, které plně hradí zdravotní pojišťovna. Nejedná se však o estetické operace, ale zákroky ze zdravotní indikace. To znamená, že prsy způsobují pacientce zdravotní problémy.

Zmenšení prsů (redukce)

Příliš velké poprsí nadměrně zatěžuje páteř a způsobuje vadné držení těla. V důsledku toho dochází k bolestivosti oblasti zad, krku a někdy i bolestem hlavy. Pokud se objevují tyto zdravotní problémy, může lékař doporučit zmenšení poprsí ze zdravotních důvodů.

Nádorová onemocnění prsu

Do škály zákroků plně hrazených zdravotní pojišťovnou patří samozřejmě operace z důvodu nádorového onemocnění prsu. Současně sem spadá i rekonstrukce prsu po jeho částečném nebo úplném odnětí.

U obou plastik prsů budete potřebovat doporučení mammologa, ortopeda, gynekologa a neurologa. Úhrada ze zdravotního pojištění navíc podléhá předchozímu souhlasu revizního lékaře na základě požadavku odborného lékaře jedné z uvedených odborností. Připomínáme, že plastické operace z psychických důvodů, tedy z důvodu nespokojenosti s velikostí či tvarem prsů, nejsou pojišťovnami hrazeny.

Gynekologické potíže – labioplastika

Zdravotní pojišťovny hradí poševní plastiky, pokud má žena kvůli povolenému svalstvu problémy s udržením moči nebo stolice. Jedná se o potíže, které souvisejí s uvolněním svalstva v intimní oblasti po porodech. V ostatních případech si operaci žena hradí sama.

Problémy s váhou

Operace břicha – jde o korekci z důvodu rozvolnění přímých břišních svalů nebo o odstranění velkých kožních převisů způsobených masivní redukcí váhy, které vedou buď k závažným kožním problémům, nebo k deformaci břišní stěny. Opět je nutná indikace lékařem a schválení revizním lékařem pojišťovny.

Oči, uši a nos

Trápí vás tvar či velikost uší či nosu? V těchto případech je plastická operace pojišťovnami považována za estetický problém a na zákrok vám nepřidá ani korunu. Jiná situace je ovšem u operace očních víček – v tomto případě je potřeba posudek očního lékaře, který prokáže, že důvodem zákroku není estetická stránka věci, ale zdravotní komplikace, kdy převislá kůže omezuje vidění. Kromě doporučení očního specialisty je opět potřeba schválení operace revizním lékařem pojišťovny.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud