Kuchařská kniha roku 2007

Kuchařská kniha roku 2007

Čtvrtý ročník soutěže Kuchařská kniha roku, kterou vyhlašuje redakce odborného časopisu pro kuchaře a cukráře Minutka, byl ve znamení stále se zvyšující kvality knih, které nakladatelství přihlašují do této soutěže. Porota složená z významných šéfkuchařů, gastronomických publicistů a grafika letos hodnotila sedm knih, které se dostaly do užšího výběru.

Vítězem se stala kniha krále kuchařů Augusta Escoffiera- Moje francouzská kuchyně z nakladatelství Pragma. Na této knize pracoval autor mnoho let a podařilo se mu v ní shromáždit základní receptury tvořící páteř francouzské klasické kuchyně. Sám nakladatel v anotaci píše, že vydáním tohoto klasického díla splácí dluh českých nakladatelů vůči tomuto základnímu dílu světové kulinářské literatury.

Druhé místo patří knize Vaří šéfkuchaři z nakladatelství Euromedia Group. Tato kniha by mohla okamžitě nahradit učebnice kuchařské technologie. Nejen že je psána lehkou, srozumitelnou formou, ale je doplněna i o postupové fotografie a základní informace ze zbožíznalství. Najdete zde základní receptury z mnoha světových kuchyní. Zárukou kvality je určitě kolektiv autorů, který se skládá z nejlepších světových šéfkuchařů.

Na třetím místě se umístila kniha, která sice není klasickou kuchařskou knihou, ale pro gastronomii je určitě obrovským přínosem. Její název Food všechno ze světa potravin napovídá, že se jedná o knihu věnovanou zbožíznalství. Kniha má nejen netradiční formát, ale i vynikající fotografie. Poskytuje i zoologické a botanické informace, přináší nejrůznější zajímavosti o jednotlivých potravinách a dává i různé tipy k jejich úpravě.

Porota: Miroslav Kubec, prezident AKC ČR, šéfkuchař hotelu InterContinental Praha Pavlína Berzsiová, viceprezident AKC ČR Tomáš Konopka, Chef -Culinary Advisor, NestléFoodservices Milan Pešek, šéfkuchař hotelu Prezident Praha Jiří Mevald, publicista Denisa Moučková, grafička Bc. Maria Horníková, šéfredaktorka časopisů Food Service a Minutka

zdroj: České a slov. odborné nakladatelství, redakce Food Service http://www.minutka.cz

Doporučujeme

Články odjinud