5
Fotogalerie

Kuchyně pod širým nebem

Letní měsíce jsou ideálním časem na grilování, kdy si při příjemném venkovním posezení s rodinou a přáteli můžete připravit nepřeberné množství lahůdek. K tomu je ovšem potřeba mít kvalitní gril.

Nad otevřeným ohněm člověk vařil už odpradávna a právě grilování je jedním z nejstarších způsobů přípravy jídla. Tábornické ohniště dnes už ovšem stačí málokomu, a tak ke slovu mnohem častěji přicházejí zahradní grily. Je jich nepřeberné množství provedení, tvarů a velikostí od těch na dřevěné uhlí přes plynové až po elektrické. Stačí si jen vybrat ten pravý, který vám bude vyhovovat a přesně bude odpovídat vašim potřebám.

Grilování nad rozžhaveným dřevěným uhlím má u nás mnohaletou tradici.

Grily na dřevěné uhlí Nejklasičtější druh grilu, na kterém se potraviny připravují nad rozžhavenými uhlíky dřevěného uhlí. I když existuje řada modernějších typů, má právě tento celu armádu skalních příznivců, kteří přísahají, že jídlo na něm připravené má nenapodobitelnou vůni a chuť. Neodradí je ani poměrně delší doba potřebná na přípravu rozžhaveného uhlí a riziko připálení, protože možnost regulovat teplotu je velmi omezená. Naopak plusem grilů na dřevěné uhlí je nízká pořizovací cena a nenáročná údržba. Je třeba ovšem říct, že právě nad tímto způsobem grilování zvedají varovný prst odborníci, kteří nedoporučují, aby maso přicházelo do přímého styku s ohněm nebo z něj do plamenů kapal tuk, protože tak vznikají jedovaté látky.

Pro komfortní užívání jsou moderní plynové grily vybaveny automatickým zapalováním, teploměry pro sledování teploty a rošty na prohřívání pokrmů.

Plynové grily Právě tyto grily si v poslední době si získaly velkou popularitu, protože jsou velmi komfortní na užívání. Gril je totiž rozžhaven téměř okamžitě a teplota se dá nejen regulovat, ale i kontrolovat teploměrem. Hořáky jsou připojeny na propanbutanovou láhev a při provozu tak nevzniká popílek ani kouř. Moderní typy jsou navíc vybaveny automatickým zapalováním a mnohdy je vyřešen i odvod kapajícího přepáleného tuku. Nedostává se přímo k plameni, jako je tomu při grilování na dřevěném uhlí a příprava pokrmů je tedy mnohem zdravější.

Grily s lávovými kameny U tohoto typů grilu rozehřívá vrstvu lávových kamenů položených na roštu plyn nebo elektřina. Tyto kameny pocházejí z vyhaslých sopek a mají unikátní vlastnosti. Velmi dobře drží teplo a pohlcují nezdravý přepálený tuk, šťávu i pachy. Jedinou jejich nevýhodou je, že nejsou příliš odolné a při častějším používání se rozpadají a je potřeba je vyměnit. Při koupi nových je třeba předem zkontrolovat jejich velikost, aby nepropadaly roštěm.

Indukční gril Herkules s vyjmutelnou litinovou plotýnkou o výkonu 1800 W, ovládacím panelem s LED diodami a nerezovou pracovní deskou využijete nejen venku, ale i při stolování doma.

Elektrické grily Grilování je na nich díky regulaci teploty a snadné obsluze velmi komfortní a především čisté, bez zbytečného popela a dýmu. Jediným limitem při jejich využití je nutnost přístupu k přívodu elektřiny. Letošní novinkou na trhu je elektrický indukční gril Herkules, který má tu výhodu, že si na něm můžete lákavé lahůdky připravovat celoročně. Uplatnění najde totiž nejen v teplých dnech na zahradách, terasách a balkonech, ale využít ho můžete i přímo v domě. Je totiž vybaven unikátní vyjmutelnou indukční plotýnkou, na které je možné pohodlně a bezpečně připravovat jídlo přímo na stole.

Se šikovným grilovacím příslušenstvím pohodlně připravíte párky, klobásy i ryby.

Zdroj a foto: Mountfield

Doporučujeme

Články odjinud