Kuřáci mají novou naději. Cigarety "bez" nikotinu

Kuřáci mají novou naději. Cigarety "bez" nikotinu

Kuřákům, kteří se marně snaží zbavit se svého zlozvyku, svítá nová naděje. Takzvané cigarety bez nikotinu jsou podle výzkumů přinejmenším stejně účinné jako náplasti obsahující tuto návykovou látku.

Cigarety "bez" nikotinu obsahují 0,05 miligramů nikotinu, zatímco v cigaretách s nízkým obsahem najdeme 0,3 miligramy. Pro srovnání, v lehkých cigaretách je 0,7 až 1 miligram této návykové látky.

Vědci, kteří se snažili různými způsoby omezit množství vdechovaného nikotinu, nakonec došli k závěru, že o to víc cigaret kuřák spotřebuje.

Podle nové teorie by měly být cigarety "bez" nikotinu účinnější, protože kuřák prý nebude muset kompenzovat si denní přísun nikotinu počtem cigaret.

Vědci z týmu Dr. Dorothy Hatsukamiové z americké minnesotské university v Minneapolis sledovali návyky 165 mužů a žen ve středním věku v průměru 15 let závislých na tabáku, kteří se už mnohokrát pokusili se svým nešvarem skončit.

Účastníky rozdělili na tři skupiny, z nichž jedna měla po dobu šesti týdnů kouřit výhradně cigarety s nízkým obsahem nikotinu. Druhá dostala stejně vypadající cigarety bez nikotinu a třetí skupina dostala jen náplasti.

Výsledky testů jsou povzbudivé, tvrdí experti. Testy moči a plic poté ukázaly, že 19 osob z druhé a 12 osob ze třetí skupiny se stalo v podstatě abstinenty. Z respondentů, kteří dostali cigarety s nízkým obsahem nikotinu, uspělo jen sedm.

"U kuřáků bez nikotinu jsme ve srovnání s první skupinou zjistili nižší hladinu toxinů spojených s užíváním tabáku a mírnější abstinenční příznaky. Obě skupiny přitom popisovaly stejnou touhu po cigaretě," tvrdí Dr. Hatsukamiová.

Potvrdil se také předpoklad odborníků, že cigarety s nízkým obsahem nikotinu vyvolají potřebu vykouřit jich více. Kuřáci cigaret bez nikotinu potřebu nahrazovat si obsah látky množstvím cigaret neměli.

Experti jsou přesvědčeni, že nové výsledky jsou velmi povzbudivé, ale další výzkum týkající se vlivu nikotinu na organismus je i nadále nezbytný. Lidé, kteří poslední studii vedli, v současnosti působí jako svědkové při soudních procesech s tabákovými firmami a konzultanti různých farmaceutických firem.

Doporučujeme

Články odjinud