Kuřákům chybí antioxidanty

Kuřákům chybí antioxidanty

Rána za ranou dopadá na hlavy kuřáků. Podle studie, uveřejněné v posledním čísle vědecké revue „Toxikology“, chybí kuřákům zejména antioxidanty, látky chránící lidský organismus před rizikem vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob a degenerativních onemocnění.

Kouřením tabáku totiž vystavujeme tělo neustálému bombardování volnými radikály. K jejich odbourání je zapotřebí vitamín C, vitamín E a karotenoidy. Těch však mají kuřáci v těle nedostatek, neboť podle jiných výzkumů konzumují mnohem méně ovoce a zeleniny než je běžné.

Podle posledních studií chybí kuřákům, kteří vykouří denně deset a více cigaret, až 22% karotenoidů a zhruba 20% vitamínu C. Zatímco nekuřák potřebuje k obraně organismu před volnými radikály pouze 37 mg vitamínu C každý den, kuřák, který se jejich účinkům dobrovolně vystavuje, spotřebuje minimálně dvojnásobek, který však čerpá ze zásob organismu a nedoplňuje.

Pro snížení rizik kouření radí lékaři kuřákům zkonzumovat denně alespoň 250 mg vitamínu C, 31 mg vitamínu E a 400 mcg kyseliny listové. Ani pak si samozřejmě nemohou být před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami jisti. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud