Kuře už jen šťavnaté
Kuřecí maso obsahuje velmi málo tuku, čímž se při grilování snadno vysuší. Proto je vhodnější používat maso s kůží, která mu dodá potřebný tuk i chuť. Kuřecí maso na gril nikdy nerozklepáváme. Po naklepání bývá maso sice křehčí, ale v závěru bude suché, protože všechny šťávy vytečou. Suchému kuřecímu steaku se vyhnete také tak, že ho předem potřete alespoň na pár minut kvalitní majonézou. Potřebné tuky, olej a kyselé přísady v ní obsažené zaručí, že se na grilu zatáhnou šťávy a maso se nepřichytí na grilovací mřížku. Po sundání z grilu ho nechte pár minut odpočinout, až poté rozkrojte.
Marinovaná kuřecí prsíčka na grilu
Ingredience:
800 g kuřecího masa – prsa
1 dl olivového oleje
200 g žampionů
200 g rajčat
drcený kmín
šalvěj
sůl
Postup:
Plátky masa jemně naklepeme, osolíme, potřeme kmínem a šalvějí. Pokapané olejem necháme několik hodin odležet. Plátky vkládáme na gril a zvolna, aby se nepřepaloval tuk ani maso, opékáme spolu s hlavičkami žampionů, které rovněž okořeníme. Na talíři podáváme s plátky rajčat a vařenými brambory. Prsíčka nezapomeneme podávat teplá, ideálně s grilovanou zeleninou a jogurtovým dipem.
Kuřecí prsa s citronem a oreganem
Citron a oregano se skvěle doplňují. Zkuste z nich připravit svěží marinádu.
Ingredience:
4–6 kuřecích řízků/prsíček
strouhaná kůra a šťáva ze 2 citronů
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce sušeného oregana
1 lžíce rozetřeného česneku
2 lžičky mleté papriky
1/2 lžičky hrubozrnné soli
1/2 lžičky pepře
Postup:
Kuřecí prsíčka uprostřed vodorovně prokrojíme. Ze zbylých přísad smícháme v míse marinádu. Naklepaná prsíčka vložíme do mísy s marinádou a ze všech stran řádně potřeme. Mísu přikryjeme fólií a maso necháme 2 hodiny marinovat. Gril rozpálíme a na středním žáru grilujeme prsíčka po dobu 8–10 minut. Podáváme teplé se salátem z čerstvé zeleniny nebo s bramborem, bramborovou kaší či hranolky.
Grilovaná kuřecí prsa v hořčičné marinádě
Grilovaná kuřecí prsa podáváme se zeleninovou oblohou a jakoukoliv omáčkou, která se hodí ke grilovanému masu.
Ingredience:
500 g kuřecích prsou
4 lžíce oleje
2 lžičky grilovacího koření
3 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička kari koření
2 lžíce sójové omáčky
2 lžičky koření na pečené kuře
mletý černý pepř
Postup:
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a odblaníme. Naporcujeme na plátky, které budeme nakládat do marinády. Do mísy nalijeme olej, přidáme hořčici, všechno koření a nakonec sójovou omáčku. Důkladně promícháme a přidáme plátky masa. Poté maso uložíme do lednice, nejlépe přes noc. Další den maso opékáme na grilu (chutná i opečené doma na pánvi).
Grilovaná kuřecí prsa v jogurtové marinádě
Grilovaná kuřecí prsa v jogurtové marinádě, přesně to je další nápad na gril. Sami se přesvědčte, jak jsou výborná.
Ingredience:
500 g kuřecích prsou
bílý jogurt
citronová šťáva
2 stroužky česneku
tymián
Postup:
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. V misce smícháme bílý jogurt, citronovou šťávu, nadrobno nasekaný česnek a tymián. Okořeníme podle chuti, promícháme a hotovou marinádou potřeme maso. Marinované maso necháme v lednici marinovat alespoň 2–3 hodiny, nejlépe však přes noc. Maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a položíme na gril. Grilujeme z obou stran, dokud se maso nepropeče dozlatova.