Kuřecí prsa už nebudou žádná suchá nuda: Jak je ochutit a čím je naplnit?

Kuřecí prsa už nebudou žádná suchá nuda: Jak je ochutit a čím je naplnit?

Odteď budou kuřecí prsa už jen šťavnatá a plná chuti! Poradíme vám, jak kuřecí maso připravit, aby se nevysušilo a všichni si na něm pochutnali. Seznamte se s recepty, díky nimž se vám kuřecí prsa zaručeně povedou!

Kuřecí prsa s rajčaty a mozzarellou

Suroviny

větší kuřecí prsní řízek bez kůže
necelá lžíce kořenicí směsi na pečené kuře
sůl
olivový olej 
2–3 cherry rajčata nebo pár lístků medvědího česneku 
cca 3 lžičky pesta (druh podle chuti)
2 lžíce strouhané mozzarelly nebo jiného sýra určeného k zapékání 

Postup

Kuřecí prsa nechte venku aspoň půl hodiny po vyndání z lednice, aby nasála pokojovou teplotu. Seřízněte z nich „motýlky“ (uvidíte ve videu) a zasypte je kořenicí směsí na pečené kuře – šetřit nemusíte. Ideální je, aby však směs neobsahovala sůl. Ze spodní části prsa posolte. Zatáhněte je na rozpálené pánvi (pozor – budeme ji ještě používat i v troubě, takže by tomu měla být uzpůsobená a neměla by mít umělohmotný držák), nejprve slanou částí dolů. Po dvou minutách osolte vrchní část, obraťte a opékejte opět dvě minuty.

Začněte si chystat náplň – do jarní verze baby špenát, medvědí česnek a do letní verze třeba nakrájená zralá rajčata. Využijte i zelené pesto a nastrouhanou mozzarellu na zapékání (je to typ, který není v nálevu). Maso nechte po opečení chvilku odpočinout a troubu předehřejte na 180 °C. Ostrým nožem s ostrou špičkou dělejte na vrchní části zářezy asi centimetr a půl od sebe až do dvou třetin masa. Zářezy naplňte pestem a poté do nich vložte plátky rajčat. Prsíčka obměňujte – do dalšího může místo rajčat přijít špenát nebo medvědí česnek. Přendejte je na (už použitou) pánev. Na prsa přilijte i šťávu, kterou maso pustilo na talíři. Menší prsa pečte 15 minut, ta větší 25 minut, aby se pořádně propekla. Servírujte třeba s pečenými bramborami, hráškovým pyré nebo luxusní bramborovou kaší.

Celý recept blogerky Koko najdete ve videu. Další její rychlé a chutné recepty najdete ZDE v pořadu Menutovka na Mall.tv

Pokračování 2 / 5

Kuře v krémové hořčičné omáčce s rozmarýnem

Suroviny

kuřecí prsa 400 g
přepuštěné máslo (ghí) nebo máslo 2 lžičky
šalotka nebo malá cibule 1 ks
česnek 1/2 stroužku
bílé víno (suché bílé víno) 100 ml
dijonská hořčice (např. Maille) 2 lžičky
smetana ke šlehání 250 ml
med 1 lžička
rozmarýn 2 snítky
vejce (sůl, pepř)

Postup

Maso omyjte, očistěte a osušte. Každé prso podélně rozřízněte na dva plátky. Osolte a opepřete z obou stran. Ve vyšší pánvi rozpalte ghí či jiný tuk a kuřecí prsa zprudka z obou stran opečte tak, aby na povrchu vznikla zlatavá krusta. Opékejte z každé strany cca 3–4 minuty podle tloušťky plátků. Opečené maso odložte z pánve stranou.

Ve stejné pánvi rozehřejte další lžíci tuku a orestujte nadrobno nakrájenou šalotku nebo cibulku. Asi po 1 minutě přidejte najemno nasekaný česnek, zarestujte, poté přilijte do pánve bílé víno a nechte jej zcela zredukovat do objemu zhruba 1 lžíce hustější tekutiny. Přidejte 2 lžičky dijonské hořčice a orestujte.

Dále vše zalijte 250 ml smetany, přidejte med, zamíchejte a vhoďte do pánve 1 snítku rozmarýnu. Nechte omáčku zhruba 3 minuty probublávat, dokud nezhoustne. Rozmarýn vytáhněte a vyhoďte. Omáčku rozmixujte dohladka a vraťte do pánve. Do omáčky zamíchejte 1 snítku nadrobno nasekaného rozmarýnu a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec do omáčky vložte zpět kuřecí prsa a nechte společně krátce prohřát. Doporučujeme podávat s bramborovým pyré nebo jinou bramborovou přílohou, popř. čerstvým pečivem. Dozdobit můžete čerstvými bylinkami a hrubozrnnou hořčicí.

Pokračování 3 / 5

Nadívaná kuřecí prsíčka se sýrem

Suroviny

4 kuřecí prsa
200 g tučného sýra (může být i plísňový)
200 g anglické slaniny
400 g čerstvého špenátu
2 stroužky česneku
3 lžíce másla
sůl, pepř

Postup

Kuřecí prsa osušte a ve středu nařízněte nožem tak, aby vám vznikla podélná kapsa. Kapsu pak vyplňte sýrem a uzavřete jehlicí nebo párátkem, aby sýr nevytekl. Kuřecí maso poté obalte v tenkých plátcích anglické slaniny, kterou nijak nezajišťujte, jenom ji pevně přitiskněte k masu.

V nepřilnavé pánvi rozehřejte dvě lžíce másla a kuřecí maso postupně opečte z obou stran. Na každou stranu budete potřebovat asi 4 minuty. Maso průběžně polévejte rozpáleným máslem ze dna pánve. Jakmile je kuře hotové, dejte jej stranou odpočinout.

Na pánvi pak rozehřejte zbylé máslo a nechte na něm zesklovatět na tenké plátky nakrájený česnek. Poté přidejte špenát, osolte, opepřete, zamíchejte a zakryjte poklicí, aby zavadl. Duste maximálně 3 minuty, abyste špenát nerozvařili. Odpočinutá kuřecí prsa ihned podávejte se špenátem.

Pokračování 4 / 5

Grilovaná kuřecí prsa ve sladkokyselé omáčce

Suroviny

olivový olej 100 ml
citronová šťáva 3 lžíce
sójová omáčka 3 lžíce
balzamikový ocet 2 lžíce
hnědý cukr 50 g
česnek, nakrájený nadrobno 3 stroužky
worcesterská omáčka 1 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
kuřecí prsa 1 kg

Postup

Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sójovou omáčku, balzamikový ocet, hnědý cukr, česnek, worcester, sůl a pepř.

Kuřecí prsa propíchejte vidličkou, dejte je do mísy nebo zipového sáčku a zalijte připravenou marinádou. Vložte do lednice a marinujte minimálně 30 minut, ideální doba je ale 4–5 hodin.

Rozpalte gril nebo grilovací pánev a prsa grilujte z každé strany 5–6 minut. Podávejte nakrájená na plátky, posypaná nasekanou petrželkou nebo lístky oregana a doplněná citronem k zakapání.

Pokračování 5 / 5

Pečená kuřecí prsa na smetanovém pórku

Suroviny

3 stroužky česneku
1 lžíce sušené petrželky
2 lžíce hrubozrnné hořčice
4 lžíce slunečnicového oleje
sůl
pepř
400 g kuřecích prsních řízků
1 pórek
500 ml smetany na vaření Albert (12 %)
175 g zakysané smetany NP Bio
1⁄4 lžičky mletého muškátového oříšku
20 g másla

Postup

V malé misce smíchejte oloupaný, rozmělněný česnek, petrželku, hořčici, olej, sůl a pepř. Na očištěných prsních řízcích nařežte 3 zářezy. Poté je potřete ze všech stran připravenou bylinkovou směsí, včetně zářezů. Z pórku odkrojte nejtmavší zelenou část, podélně jej rozkrojte, dobře promyjte a ještě jednou listy podélně rozkrojte.

V misce spolu prošlehejte metličkou obě smetany se solí, pepřem a muškátovým oříškem. Zapékací mísu vymažte máslem, vložte do ní pórek, přelijte ho připravenou smetanovou směsí a vložte zbylé máslo. Nakonec do mísy klaďte kuřecí prsní řízky a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C.

Doporučujeme

Články odjinud