Nechcete jíst každý den maso? Pozvěte do své kuchyně květák a zkuste tyhle báječné dobroty.
Voňavé květákové placičky
SUROVINY:
1 květák
1 cibule
2 větší vejce
100 ml mléka
strouhanka
dle potřeby sůl a pepř
1 lžička kari koření
olej na smažení
POSTUP:
Květák rozebereme na větší růžičky a vaříme v lehce osolené vodě do poloměkka. Mezitím nasekáme cibuli na jemno a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Přecedíme, nakrájíme na menší kousky, smícháme se žloutky, cibulí a mlékem, solí, pepřem a kořením. Po lžících přidáme strouhanku a nakonec zapracujeme sníh, až vznikne kyprá směs. Na rozpáleném oleji smažíme placičky z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší nebo jen tak.
Tip: Do placiček můžete přidat jemné ovesné vločky a také něco zeleného – třeba pažitku nebo petrželku.
Jak na klasický smažený květák? Mrkněte na video:
Bezlepková květáková pizza
SUROVINY:
1 květák
3 vejce
1 hrnek rajčatové passaty
sůl a pepř
šunka
sýr
rajčata (na plátky)
sušené nebo čerstvé oregano
POSTUP: Květák omyjeme, rozebereme, předvaříme a rozšťoucháme. V míse smícháme s vajíčky a trochou soli. Koláčovou formu vyložíme pečicím papírem a na něj rozprostřeme květákovou směs.
Potřeme rajčatovou passatou, osolíme, opepříme a poklademe plátky šunky, sýra a rajčat.
Posypeme oreganem a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme asi 20 až 25 minut dozlatova.
Květákový nákyp
SUROVINY:
1 květák
3 vejce
200 ml smetany ke šlehání
5–8 lžic strouhanky nebo rozdrcených kukuřičných lupínků
sůl a pepř
1 lžička mletého muškátového oříšku
máslo na vymazání
POSTUP: Květák omyjeme, rozebereme a asi pět minut povaříme v osolené vodě. Pak ho slijeme, pokrájíme (ale není to nutné) a necháme vychladnout. Do misky nalijeme smetanu, rozkvedláme v ní žloutky, přidáme strouhanku nebo lupínky a dochutíme solí, pepřem i muškátovým oříškem. Nakonec vmícháme do tuha ušlehaný sníh z bílků.
Pekáč vymažeme máslem, poklademe květákem a zalijeme smetanovou směsí. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi půl hodiny dozlatova.