Jakmile se léto překlopí do své druhé poloviny, začneme my Češi nervózně poposedávat, v lese zhluboka dýchat nosem ve snaze zachytit libý houbový odér, hledat svůj košíček a holínky a těšit se na nejrozmanitější houbové lahůdky. Naše sezóna je právě tu, jak dobře ale znáte české houby?
Ano, jsme opravdu národ houbařů. Snad nikde na světě nevstávají lidé s takovou vášní před východem slunce, aby popadli košík a nožík a vyrazili do lesů v touze najít plný košík praváků. Kdyby jen košík, většina z nás si pro strýčka příhodu bere do kapes ještě pár tašek, a pokud jsou houbařské žně, neváhá ani ty naplnit po okraj.
Znáte největší mýty o sbírání hub? Podívejte se na video:
Doma pak nastává ta horší část neboli čištění nasbíraného pokladu, které při větším množství může trvat i hodiny, načež nás ještě čeká zpracování voňavých hub. Sušení, zamražování, zavařování, ale i lahodné pokrmy jako smaženice, kulajda nebo houbová omáčka s knedlíkem zkrátka nesmějí chybět. Jste si ale jistá, že do košíku nezabloudila houba, která není jedlá? Otestujte se v našem kvízu!
Markéta Žídková
22. srpna 2023
Lucie Kořistová
20. srpna 2023