Kvůli bývalému manželovi jsem málem skončila na ulici

Kvůli bývalému manželovi jsem málem skončila na ulici

Někdy nás život dokáže pořádně otestovat. Když si myslíme, že jsme už na dně, přijde další rána. Několik pádů jsem si v životě zažila i já – exekutoři, pracovní úraz i dluhy bývalého. Můj život byl za poslední roky jako na horské dráze. Toto je můj příběh.

Naše manželství se zdálo v pořádku, do té doby než se nám narodila dvojčátka, pak se o nás manžel přestal zajímat, chodil pozdě z práce domů, místo domů zamířil s kamarády do hospody, prostě jsem ho nezajímala ani já ani děti, byla jsem udřená, zoufalá a bez energie, rozhodla jsem se, že od něj odejdu a odstěhovala se k rodičům.

Jen co jsem do manžela odešla, začal prosit, sliboval, že se změní, a tak jsem se nechala uprosit a kvůli dětem dala vztahu druhou šanci. Říkala jsem si, že krize je v každém vztahu, že to přečkáme a že bude líp.

A opravdu se z něj stal vzorný manžel a otec, jenže tento stav trval tak dva měsíce, pak se vše vrátilo do starých kolejí. Opět se pro něj kamarádi a chození po hospodách stalo prioritou, došla mi trpělivost, podala jsem žádost o rozvod, pak odešel úplně.

Zná to každá z nás, probrečené noci, pocit osamění se střídal s pocitem, zda jsem udělala správně. Jen co jsem oplakala nepodařené manželství, přišla další rána. Jednoho dne na dveře zaklepali věřitelé.

Když na vás zaklepou věřitelé a exekutoři, nikomu bych ten pocit nepřála. Můj bývalý manžel prý dluží tam a tam a já hloupá o jeho mega dluzích vůbec nevěděla, jenže věřitelům to prostě nevysvětlíte.

Můj bývalý si v klidu rozprodal svůj majetek, veškeré peníze rozházel a dluhy neřešil. Když se z něj stal doslova bezdomovec, cítila jsem se strašně bezradná, byla jsem nucena splácet dluhy za něj.

V té době jsem měla ještě dobře placené zaměstnání, a tak jsem zvládala uživit děti, ještě splácela dluhy, které mi zbyly jako vzpomínka po něm. I toto jsem všechno ustála, jenže pak přišla další rána. Měla jsem v práci úraz.

Jelikož jsem měla dobře placenou práci zaměstnavatel naléhal, abych úraz nehlásila jako pracovní. Slíbil mi, že mi jako protislužbu nedá výpověď v případě, že se budou snižovat stavy. O svoji práci jsem se bála, tak jsem s tím souhlasila. Nyní vím, jak obrovská chyba to byla.

Nejen že jsem se vzdala možnosti získat vyšší nemocenskou pro nenahlášení pracovního úrazu, ale kvůli chybě účetní jsem nedostávala několik měsíců nemocenskou žádnou. Zůstala jsem bez příjmů a byla jsem nucena vzít si půjčku. Po nástupu do práce na mě čekalo nemilé překvapení. Obdržela jsem výpověď. Sliby o nepropuštění byly tytam.

Jak jsem přišla o práci, byla jsem přinucena si vzít půjčku. Řekla jsem si, že jak bude líp splatím to, pak jsem si musela vzít další, abych zaplatila tu první a rok a půl stále dokola. Najednou mi došlo, že dluhy nezvládám.

Kdyby mi tehdy někdo řekl, že mě zachrání televizní reportáž nevěřila bych. Byla o ženě, která se dostala do velkých dluhů kvůli bývalému manželovi, jak kdybych viděla ten svůj životní příběh. O pomoci lidem v dluzích neboli oddlužení mluvil expert na osobní bankroty JUDr. David Vozák.

Pořád mi to vrtalo hlavou, a pak si řekla dost. Musela jsem ten svůj problém začít řešit, na internetu jsem si našla kontakt na pana Vozáka, ten mi ochotně doporučil jeho kolegyni přímo v mém městě, takže jsem nemusela daleko dojíždět, řešit hlídání dvojčat, bylo to pro mě velice pohodlné.

Když jsem odcházela z první schůzky s poradkyní Lenkou, měla jsem pocit, že se konečně našel někdo, kdo mi s dluhy pomůže. Domluvily jsme se na další schůzce, musela jsem donést všechny potřebné dokumenty a vypracovala mi návrh na povolení oddlužení. Když mi krajský soud povolil oddlužení, byla jsem šťastná. Spadl mi ohromný kámen ze srdce.

A na co se těším úplně nejvíce? Že za pět let bude můj život úplně bez dluhů. Byla to jedna velká škola života. Naštěstí s dobrým koncem. Neskončila jsem kvůli dluhům na ulici.

Alice, 39 let

Doporučujeme

Články odjinud