Kynutá bramborová buchta jako příloha i hlavní jídlo. Zkuste chutný recept

6. 11. 2020
Kynutá bramborová buchta jako příloha i hlavní jídlo. Zkuste chutný recept
Do bramborové buchty se přidává podobné koření jako do bramboráku. Musí pěkně nakynout a pak ji stačí upéct do zlatova. Kůrčička bude bezkonkurenční! Buchta se dá jíst okamžitě, ale chutě se nejlépe rozleží do druhého dne. Recept blogerky Koko najdete krok za krokem i na konci článku na videu.

Ingredience

800 g brambor typu C
100 g slaniny (třeba Oravská s kmínem)
2 lžíce sádla ke slanině + na potření buchty během pečení
3 vejce
6 stroužků česneku
350 ml mléka
2,5 lžičky soli
2 lžíce drhnuté majoránky
lžička drceného kmínu
10 g sušeného droždí
300 g polohrubé mouky 

Postup

Kostičky slaniny vložte spolu se sádlem do studeného rendlíku a začněte pozvolna škvařit. Mezitím nastrouhejte brambory najemno, přemístěte je do sítka a vymačkejte z nich co nejvíce vody. Vymačkanou vodu nevylévejte. Brambory přendejte do mísy. Rozpuštěným sádlem ze slaniny vymažte pekáček. Vypněte plotýnku, nalijte do něj mléko a po lehkém ohřátí rovnou vlijte na brambory, aby nečervenaly.

Přidejte vajíčka, osolte a pak přidejte typické koření do bramboráků: hodně majoránky, drceného kmínu a česneku. Hmotu řádně spojte a dodejte poslední přísady: sušené droždí a slitou vodu z brambor, kde se na dně usadil čistý škrob. Zasypte polohrubou moukou a důkladně promíchejte. Konzistence by neměla být ani úplně řídká, ani příliš hustá. Přelijte do zapékací misky nebo pekáčku a protřeste, aby se vyrovnala hladina. Buchtu nechte kynout v troubě zapnuté na 30 °C. I tak může kynutí ale trvat klidně i dvě hodiny.

Pak troubu rozehřejte na 200 °C a začněte péct. Hned, jak se povrch zatáhne, pořádně ho ještě pomašlujte sádlem. Pokud to uděláte, buchta se odmění lesklým a zlatavohnědým povrchem s bezkonkurenční kůrčičkou. Pečená bude asi za 40 minut, hlídejte tu správnou barvu. Ta musí být i na okrajích, jen pak je výsledek dokonalý. Díky sádlu se těsto nepřichytává k míse.

Nechte buchtu zchladnout alespoň do vlažného stavu, než začnete krájet. Buchta klidně vydrží až do druhého dne, chutě se v ní rozleží, rozvoní se a je pořád skvělá. Hodí se i jako příloha k hutnějším polévkám, třeba zelňačce nebo česnečce, ale dá se jíst i samotná. A věřte, že většinou zmizí až příliš rychle.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Pokud pracujete z domu, dávejte si pozor na lenost. Přeci jen jste společenští lidé, kteří se rádi baví! Samota pro vás není pravé ořechové a vy to dobře víte. Zkuste se do práce ponořit a…

Nejčtenější články

Doporučujeme