Kynutý borůvkový koláč jako od babičky. Tenhle moučník hravě zvládnete

Největší klasika! Řidší kynuté těsto, které se krásně rozprostře na plechu. Na to vrstva borůvek a navrch máslová drobenka. Všichni by pak chtěli ještě jeden kousek.

Ingredience

700 g borůvek (klidně mražených)
300 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
100 g másla
100 g cukru
1 vejce
1 vanilkový cukr
2 lžičky citronové kůry
20 g droždí
špetka soli

Na drobenku:
100 g polohrubé mouky
100 g cukru
100 g másla

Postup

Do mísy dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi dvě třetiny mléka a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s částí mouky v míse na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte asi 20 minut vzejít kvásek.

Přidejte zbylé mléko, vejce a rozpuštěné (ne horké) máslo. Hněťte v robotu pomocí hnětacího háku nebo vařečkou alespoň 10 minut. Zakryjte a nechte kynout 60 minut.

Do misky dejte suroviny na drobenku, promíchejte a kousky másla rozemněte na drobenku.

Vykynuté těsto dejte na plech a rovnoměrně rozvrstvěte. Přidejte borůvky a zasypte drobenkou. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut. Celý recept pana Cuketky najdete ve videu v úvodu článku. Další jeho rychlé recepty najdete ZDE v pořadu Recepty pana Cuketky na Mall.tv

Doporučujeme

Články odjinud