Kysané zelí odhání rakovinu

4. 3. 2003
Kysané zelí odhání rakovinu
Že je kysané zelí zdravé, věděly už naše babičky. Když si vnouček stěžoval, že ho bolí bříško, naservírovaly mu porci kyselého zelí přímo ze sudu, zmučené bříško se rychle vyprázdnilo a bolest byla ta tam.

Vědecké týmy však v posledních letech dokazují, že pokrmy obsahující tuto kyselou pochoutku prospívají zdraví nejen při zácpě, ale i jako prevence řady dalších onemocnění! Kysané zelí totiž nejen zvyšuje odolnost organismu, ale účinně chrání také před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu.

Látky zabraňující nádorovému bujení však neobsahuje zelí jako takové, ozdravné účinky mu dodává až proces kysání. Během něj totiž v zelí vznikají takzvané izotiokyanáty – látky, které mají silně protirakovinné účinky.

Potrpíte-li si tedy na vepřo-knedlo-zelo a říkáte si, že alespoň zelím děláte něco pro zdraví, mýlíte se. Ani vařené, ani dušené, dokonce ani syrové, ale pouze kysané zelí dokáže zahnat i ty nejzhoubnější nemoci! (Plus)

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Dobrý známý vám nabídne šanci k tomu, abyste si finančně významně polepšili. Hlavně se do ničeho nehrňte po hlavě, chce to klid a rozvahu. Vezměte si delší čas na rozmyšlenou. Po dovolené…

Nejčtenější články