Kyseliny v kosmetice: Bojují proti akné, omlazují, hydratují. Jak vybírat? | Foto: iStock

Foto: iStock

Kyseliny v kosmetice: Bojují proti akné, omlazují, hydratují. Jak vybírat?

Kyseliny jsou stále populárnější a přitom v kosmetickém světě nejsou žádnou novinkou. Jsou známé pro své osvědčené ozdravné účinky, bojují proti stárnutí pleti, ale poradí si i s různými kožními problémy.

Pozor na koncentraci

Právě koncentrace je klíčovým faktorem, na který je potřeba se při používání kyselin zaměřit. Podle ní se totiž rozlišují kosmetické produkty na ty určené pro domácí použití a na ty, které musí aplikovat odborník (například chemický peeling). Jaká koncentrace je tedy pro domácí použití optimální? V běžně dostupných produktech by se měla pohybovat do deseti procent. Čím menší koncentrace, tím menší účinek. Rozhodně to však neznamená, že by kyseliny neúčinkovaly vůbec. Běžně jsou k sehnání také produkty s dvacetiprocentní koncentrací. Ty se však používají v kosmetických salonech a produkty nad padesát procent aplikuje pouze dermatolog.

Pokud s kyselinami začínáte, volte produkty s nižší koncentrací a používejte je dvakrát až třikrát týdně. Jakmile si začne pleť zvykat, můžete produkty používat jednou denně. Kyseliny mohou být na pleti trošku nepříjemné – mohou lehce pálit nebo štípat. Pokud by tyto pocity byly příliš silné a neustupovaly by, opláchněte si obličej studenou vodou.

Jak funguje zvětšení rtů kyselinou hyaluronovou? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 8

Kyselina salicylová

Tato kyselina se rozpouští v tucích, a je proto vhodná pro mastnou a problematickou pleť. Má exfoliační schopnosti – zbaví vás zrohovatělé svrchní pokožky. Zároveň snižuje nadměrnou aktivitu mazových žláz, proniká do pórů a zbavuje pokožku černých teček a akné. Vedle toho má také protizánětlivé účinky.

Pokračování 3 / 8

Kyselina mléčná

Také tato kyselina slouží jako peeling. Je však jemnější, pleť nedráždí, a je tak vhodná i pro citlivější pokožku. Vedle peelingových vlastností pleť také regeneruje, obnovuje, rozjasňuje a zmírňuje pigmentové skvrny. Kyselinu mléčnou najdete v kosmetice v čisticích gelech, v toniku nebo v krémech, které jsou určeny pro každodenní použití.

Pokračování 4 / 8

Kyselina glykolová

Kyselina glykolová patří mezi nejčastěji používané AHA kyseliny a ze všech kyselin proniká nejhlouběji. Přidává se nejen do chemických peelingů, ale také do různých omlazujících krémů. Vedle toho podporuje také tvorbu elastinu a kolagenu, a tím pokožku zpevňuje a omlazuje. Také pomáhá s regenerací a rozzářením pleti. Při velmi nízké koncentraci ji snese i sušší pleť, tu zbaví odumřelých buněk a umožní jí tak lépe vstřebávat vláhu a výživné látky. Může být však poměrně agresivní. Pokud máte tedy citlivější pleť, volte raději kyselinu mléčnou.

Pokračování 5 / 8

Kyselina citronová

Nachází se v citrusových plodech, tedy v grepu, citronu nebo pomeranči. Kyselina citronová je silným antioxidantem, který chrání pleť před volnými radikály a slunečním zářením. Přidává se do anti-age produktů, protože podporuje zesvětlování pigmentových skvrn.

Pokračování 6 / 8

Kyselina mandlová

Tato kyselina je ze všech ostatních nejméně dráždivá. Proto ji snese i citlivá pleť. Ocení ji hlavně mastnější pokožka se sklony k akné. Je schopná prostupovat do mazových žláz, kde redukuje produkci mazu, odstraňuje odumřelé buňky kůže a má antibakteriální účinky.

Pokračování 7 / 8

Kyselina hyaluronová

Název jistě dobře znáte. Tato kyselina patří k nejpoužívanějším kosmetickým přísadám. Jedná se o látku, která se přirozeně vyskytuje v těle. Dokáže na sebe navázat až tisícinásobek vody. Proto slouží hlavně k hydrataci pokožky. Zároveň se postará o její pružnost a pevnost, vyhlazuje drobné vrásky a předchází vzniku nových. Produkty s touto kyselinou můžete používat doma ve formě různých krémů či sér, v estetické medicíně je na její bázi založena většina výplňových materiálů.

Pokračování 8 / 8

Kyselina retinová

Neboli retinol – je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí v kosmetickém průmyslu, a to díky schopnosti minimalizovat rané příznaky stárnutí, jako jsou pigmentace, jemné linky a vrásky. Jedná se vlastně o vitamin A a používá se také k léčbě specifických kožních problémů, jako jsou náchylnost k rozšířeným pórům a akné, či pro zralou pleť. Dokáže zvrátit sluneční poškození a celkově podpořit dobrý vzhled a zdraví pokožky.

Doporučujeme

Články odjinud