Ladislav Potměšil: Čím je člověk starší, tím je smutnější, když něco končí

Ladislav Potměšil: Čím je člověk starší, tím je smutnější, když něco končí

Štáb režiséra Jiřího Adamce točil s Carmen Mayerovou, Ladislavem Potměšilem a Aloisem Švehlíkem poslední obrazy šesté řady seriálu Cesty domů.

Romantická scéna na skalnatém kopci s vyhlídkou do krajiny, který se v seriálu jmenuje Roháč, byla zároveň trochu nebezpečná. Štáb i herci se snažili na skále na pár metrech čtverečních vzájemně sobě vyhnout a nezakopnout o kameny ani o kabely. Navíc tu byl ještě postavený stan, který hrál v jednom z obrazů.

Do natáčení pak začalo pršet, takže kameny pěkně klouzaly. Když pršet přestalo, čekalo se v jednu chvíli na to, až z mraků vyleze sluníčko, aby na sebe obrazy navazovaly. To nečekané zastavení svádělo tak trochu k nostalgickému zamyšlení o tom, že konce znamenají zároveň nové za čátky.

„Čím je člověk starší, tím je smutnější, když něco končí. Ale já nejsem smutný, těším se, co bude dál. Natáčení na skále je pro mě v mém věku poměrně akční. Dřív jsem rád šplhal po kopcích. Vylezl jsem třeba v Praze na vrch Vítkov, na vrch Křížek nebo na Petřín, pak u nás v Brdech na kopec Praha. A jako mladík jsem jen v sandálech zdolal Kežmarský štít. Dodnes nechápu, jak jsem to zvládl,“ směje se Ladislav Potměšil .

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

„Poslední obrazy jsem si užila, byla to nádherná romanticko-nostalgická scéna. A kdyby nepršelo, nemělo by natáčení chybu. Já si na nějaké túry po horách moc nepotrpím, ale ráda chodím a nachodím toho hodně. Když jsem někde u moře, spíš než abych ležela na pláži, procházím se městem a po okolí,“ říkala Carmen Mayerová .

„Byly to příjemné tři roky práce, která nebyla vždycky úplně jednoduchá, ale všechny nás bavila, protože se při ní sešli lidé, kteří projektu fandili a rádi na něm pracovali. Když něco končí, vždycky člověka přepadne určitá nostalgie. Až přijedu po natáčení domů, dám si dobré víno a připiju na zdraví i na zdar celého seriálu. Protože šestá řada sice končí, ale diváci nemusejí propadat panice. Za měsíc se zase sejdeme a budeme pokračovat v natáčení dalších dílů,“ vysvětlil režisér Adamec .

Natočilo se 197 dílů celkem ve 47 cyklech. Každý cyklus trvá 12-16 dní a natočí se během něj 4 díly, někdy 5. První klapka seriálu padla 5. 8. 2010, zatím poslední 8. 5. 2013.

Doporučujeme

Články odjinud