Lahodná a voňavá povidla na pět způsobů: Zkuste je se slivovicí, rumem, badyánem, jablky i hruškami

Lahodná a voňavá povidla na pět způsobů: Zkuste je se slivovicí, rumem, badyánem, jablky i hruškami

Do buchet i koláčů, na bavorské vdolečky nebo na lívance, ale také k masu! Povidla mají mnoho využití a není nad ta domácí. Troufnete si na ně letos?

Povidla s badyánem a skořicí

Suroviny

čerstvé švestky (zralé ) 6 kg
skořice 4 svitky
badyán 4 hvězdičky
třtinový cukr 4 lžíce
kyselina citronová 2 lžičky
med (na dochucení)

Postup

Předehřejeme troubu na 180 °C. Omyjeme a vypeckujeme švestky, přendáme je na plechy. Rozložíme je tam rovnoměrně. Posypeme cukrem, přidáme skořici a badyán.

Vložíme plechy do trouby a pečeme (seshora i zezdola) švestky do změknutí, asi hodinu. Brzy vypustí šťávu a začnou s cukrem karamelizovat. Vyndáme plechy, vyhodíme skořici a badyán.

Postupně přidáváme upečené švestky i se šťávou do nádoby od ponorného mixéru. Mixujeme, nemusíme úplně dohladka, naopak je lepší, když to má strukturu. Vmícháme kyselinu citronovou a nakonec podle chuti můžete povidla dosladit medem.

Zavařovací sklenice i víčka vypláchneme horkou vodou a necháme okapat. Někdo používá i alkohol typu vodka na vypláchnutí. Víčka osušíme. Sklenice naplníme až nahoru povidly, zavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru. Uchováváme je v chladu, suchu a temnotě spižírny. Po otevření co nejdříve zkonzumujeme.

Jak na povidla v troubě? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Švestková povidla s rumem

Suroviny

3 kg švestek
0,5 kg cukru
125 ml rumu

Postup

Očistíme a oloupeme švestky. Umeleme je a vaříme dosti prudce za stálého míchání(!), aby se nepřipálily. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí, až za vařečkou zůstává brázda. Pak přilijeme rum. Ihned plníme horké do sklenic.

Pokračování 3 / 5

Švestková povidla se slivovicí

Suroviny

1 kg švestky
500 g cukr želírovací
šťáva z 1 citronu
4 lžíce slivovice

Postup

Švestky omyjeme a vypeckujeme. Rozmixujeme, přidáme cukr a přikryté necháme stát čtyři hodiny. Potom přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání asi pět minut. Vmícháme slivovici, povidly naplníme sklenice a dobře uzavřeme.

Pokračování 4 / 5

Hrušková povidla

Suroviny

1 balíček vanilkového cukru
300 g cukru krystal
1 lžička skořice
1 lžička kyseliny citronové
2 kg hrušek

Postup

Omyté hrušky oloupeme, vyjmeme jádřince, nakrájíme na malé kousky, můžeme je propasírovat masovým strojkem. Dáme do hrnce, mírně podlijeme vodou, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme, dokud není z hrušek kaše.

Přisypeme lžičku kyseliny citronové, skořici a vanilkový cukr, necháme ještě přejít varem a horká povidla plníme do sklenic. Uzavřeme víčky, obrátíme sklenice a necháme vychladnout.

Pokračování 5 / 5

Jablečná povidla

Suroviny

2 kg jablek – oloupaná, bez jádřinců
citron – podle chuti (kyselosti jablek)
600 g cukru krupice
skořice mletá – podle chuti cca 1,5 lžičky
2 vanilkové cukry

Postup

Jablka pokrájíme na kousky, podlijeme troškou vody (0,5 dcl), pokapeme citronovou šťávou a necháme je rozdusit na malém plameni (můžeme i rozpéct) se špetkou nastrouhané citronové kůry. Během dušení mícháme, aby se nám nepřipálila. Když jsou jablka rozdušená, přidáme cukry, skořici a vše dohromady provaříme. Ochutnáme a popřípadě dochutíme, jelikož používáme různé odrůdy jablek, budeme potřebovat povidla například přisladit nebo přikyselit. Povidla používáme na koláče, vdolky, palačinky, do buchet... A dají se i lehce zavařit do sklenic a použít, kdy se nám zlíbí.

Plníme do skleniček od majolky, přesnídávky... Asi centimetr pod okraj. Pevně uzavřeme a v hrnci s vodou (na dno dáme utěrku!) při 90 °C zavaříme cca 15 minut. Po vytažení ani neobracíme dnem vzhůru, jen necháme pomalu zchladnout.

Doporučujeme

Články odjinud