Lahodná dámská jízda Zdroj: Nina Novák

Lahodná dámská jízda Zdroj: Nina Novák

Krůtí špíz s ananasem Zdroj: Nina Novák
Roládky z plněných tortill Zdroj: Nina Novák
Bliny s uzeným pstruhem Zdroj: Nina Novák
Zázvorová limonáda s citrony a šumivý koktejl Zdroj: Nina Novák
6
Fotogalerie

Lahodná dámská jízda

Není nad ta úžasná setkání s kamarádkami, kdy je na stole kromě všech důležitých "holčičích" témat i spousta dobrot k mlsání a také něco ostřejšího na zapití...

Bliny s uzeným pstruhem

4–6 porcí - příprava: 60 minut

  • 150 ml plnotučného mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžičky krupicového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 25 ml oleje
  • 125 ml zakysané smetany
  • 150 g uzeného pstruha
  • pažitka
  • bylinková sůl

Mléko ohřejte. Třetinu vlijte do hrnku a rozmíchejte s droždím a cukrem. Nechte 5 minut vzejít v teple. Zbylé mléko rozmíchejte s vejcem a solí.

Mouku prosejte do mísy. Přidejte mléko s vejcem a kvásek a vypracujte těsto. Nechte v pokojové teplotě kynout 20 až 30 minut.

Lívanečník vytřete olejem, zahřejte a postupně nalévejte těsto. Bliny opékejte z obou stran, skládejte je na talíř s papírovou utěrkou a uchovejte v teple.

Upečené bliny rozdělte na talíře. Navrch dejte lžičku zakysané smetany a kousek uzeného pstruha. Ozdobte pažitkou a posypte bylinkovou solí.


Krůtí špíz s ananasem

4–6 porcí - příprava: 45 minut

  • 400 g krůtího masa
  • 1 ananasu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 50 g sezamu

Krůtí maso omyjte, nakrájejte na kostky asi 2x2 cm. Ananas oloupejte, vykrojte tuhý střed a nakrájejte na stejně velké kostky. Maso pokapejte jednou lžící olivového oleje, osolte a opepřete. Na krátké špejle nebo jehly na špíz napichujte střídavě kostky masa a ananasu.

Na pánvi zahřejte zbylý olej a špízy opečte ze všech stran dozlatova. Pak pánev vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 4 minuty dopékejte. Sezam nasucho opražte, aby se rozvinula chuť. Opečené špízy vyndejte z trouby a obalte je v sezamu. Servírujte teplé.


Roládky z plněných tortill

4–6 porcí - příprava: 45 minut

  • 4–6 pšeničných tortill
  • 400 g čerstvého sýra
  • 150 g uzeného lososa
  • 150 g kvalitní vepřové šunky
  • hrst listů baby špenátu
  • 4 kuličky hroznového vína
  • 2 stonky kopru

Tortilly rozložte na pracovní plochu. Lehce je potřete vlažnou vodou a vrstvičkou sýra. Na část tortill naskládejte plátky uzeného lososa a na ostatní tortilly rozložte plátky šunky. Pak opět potřete vrstvou sýra.

Tortilly zarolujte a pevně utáhněte. Zabalte do fólie a dejte ztuhnout do ledničky. Pak je nakrájejte na kousky dlouhé asi 4 cm a naskládejte je na talíře. Pod šunkové roládky položte listy baby špenátu a ozdobte je čtvrtkami hroznů. Lososové roládky ozdobte snítkou kopru.

Náš TIP: Tortilly si můžete připravit den předem a nechat v chladu.


Zázvorová limonáda s citrony a šumivý koktejl

4–6 skleniček - příprava: 15 minut + kandování

NA KANDOVANÉ CITRONY:

  • 2 biocitrony (malý a velký)
  • 400 g krupicového cukru

NA LIMONÁDU:

  • 200 g kořene zázvoru
  • šťáva z jednoho citronu

NA ŠUMIVÝ KOKTEJL:

  • 200 ml suchého perlivého vína
  • 100 g mražených malin
  • 100 ml malinového likéru

Citrony nakrájejte na kolečka. Polovinu cukru zalijte 150 ml vody, přiveďte k varu a nechte rozpustit. Pak vložte kolečka citronů. Vařte asi 40 minut. Nechte vychladnout a sirup slijte.

V kastrůlku rozpusťte zbylý cukr se 150 ml vody, opět přiveďte k varu a vařte citrony 45 minut. Po vychladnutí naskládejte citrony na plech s pečicím papírem a dejte sušit do trouby na 80 °C.

Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Nechte odstát a vymačkejte šťávu. Smíchejte ji se šťávou z jednoho citronu a s citronovým sirupem. Nařeďte vodou. Vlijte do skleniček a ozdobte kandovanými citrony.

Perlivé víno vychlaďte. Do sklenek dejte zmrazené maliny a zalijte perlivým vínem. Nakonec doplňte 25 ml sladkého malinového likéru.


Restované fíky s medovým dresinkem

4–6 porcí - příprava: 45 minut

  • 300 g řeckého jogurtu
  • 100 g mascarpone
  • 4 čerstvé fíky
  • 20 g másla
  • 4 lžíce medu
  • 20 cl pomerančového likéru

Řecký jogurt rozmíchejte s mascarpone. Rozdělte ho do sklenic a dejte vychladit do ledničky. Fíky lehce orestujte na másle. Pak přidejte med a likér a poduste je zhruba jednu minutu. Restované fíky vložte do jogurtového krému ve skleničkách a nakonec je zalijte medovým dresinkem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.

Doporučujeme

Články odjinud