Není nad ta úžasná setkání s kamarádkami, kdy je na stole kromě všech důležitých "holčičích" témat i spousta dobrot k mlsání a také něco ostřejšího na zapití...
Bliny s uzeným pstruhem
4–6 porcí - příprava: 60 minut
- 150 ml plnotučného mléka
- 15 g čerstvého droždí
- 1 lžičky krupicového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 25 ml oleje
- 125 ml zakysané smetany
- 150 g uzeného pstruha
- pažitka
- bylinková sůl
Mléko ohřejte. Třetinu vlijte do hrnku a rozmíchejte s droždím a cukrem. Nechte 5 minut vzejít v teple. Zbylé mléko rozmíchejte s vejcem a solí.
Mouku prosejte do mísy. Přidejte mléko s vejcem a kvásek a vypracujte těsto. Nechte v pokojové teplotě kynout 20 až 30 minut.
Lívanečník vytřete olejem, zahřejte a postupně nalévejte těsto. Bliny opékejte z obou stran, skládejte je na talíř s papírovou utěrkou a uchovejte v teple.
Upečené bliny rozdělte na talíře. Navrch dejte lžičku zakysané smetany a kousek uzeného pstruha. Ozdobte pažitkou a posypte bylinkovou solí.
Krůtí špíz s ananasem
4–6 porcí - příprava: 45 minut
- 400 g krůtího masa
- 1 ananasu
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 50 g sezamu
Krůtí maso omyjte, nakrájejte na kostky asi 2x2 cm. Ananas oloupejte, vykrojte tuhý střed a nakrájejte na stejně velké kostky. Maso pokapejte jednou lžící olivového oleje, osolte a opepřete. Na krátké špejle nebo jehly na špíz napichujte střídavě kostky masa a ananasu.
Na pánvi zahřejte zbylý olej a špízy opečte ze všech stran dozlatova. Pak pánev vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 4 minuty dopékejte. Sezam nasucho opražte, aby se rozvinula chuť. Opečené špízy vyndejte z trouby a obalte je v sezamu. Servírujte teplé.
Roládky z plněných tortill
4–6 porcí - příprava: 45 minut
- 4–6 pšeničných tortill
- 400 g čerstvého sýra
- 150 g uzeného lososa
- 150 g kvalitní vepřové šunky
- hrst listů baby špenátu
- 4 kuličky hroznového vína
- 2 stonky kopru
Tortilly rozložte na pracovní plochu. Lehce je potřete vlažnou vodou a vrstvičkou sýra. Na část tortill naskládejte plátky uzeného lososa a na ostatní tortilly rozložte plátky šunky. Pak opět potřete vrstvou sýra.
Tortilly zarolujte a pevně utáhněte. Zabalte do fólie a dejte ztuhnout do ledničky. Pak je nakrájejte na kousky dlouhé asi 4 cm a naskládejte je na talíře. Pod šunkové roládky položte listy baby špenátu a ozdobte je čtvrtkami hroznů. Lososové roládky ozdobte snítkou kopru.
Náš TIP: Tortilly si můžete připravit den předem a nechat v chladu.
Zázvorová limonáda s citrony a šumivý koktejl
4–6 skleniček - příprava: 15 minut + kandování
NA KANDOVANÉ CITRONY:
- 2 biocitrony (malý a velký)
- 400 g krupicového cukru
NA LIMONÁDU:
- 200 g kořene zázvoru
- šťáva z jednoho citronu
NA ŠUMIVÝ KOKTEJL:
- 200 ml suchého perlivého vína
- 100 g mražených malin
- 100 ml malinového likéru
Citrony nakrájejte na kolečka. Polovinu cukru zalijte 150 ml vody, přiveďte k varu a nechte rozpustit. Pak vložte kolečka citronů. Vařte asi 40 minut. Nechte vychladnout a sirup slijte.
V kastrůlku rozpusťte zbylý cukr se 150 ml vody, opět přiveďte k varu a vařte citrony 45 minut. Po vychladnutí naskládejte citrony na plech s pečicím papírem a dejte sušit do trouby na 80 °C.
Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Nechte odstát a vymačkejte šťávu. Smíchejte ji se šťávou z jednoho citronu a s citronovým sirupem. Nařeďte vodou. Vlijte do skleniček a ozdobte kandovanými citrony.
Perlivé víno vychlaďte. Do sklenek dejte zmrazené maliny a zalijte perlivým vínem. Nakonec doplňte 25 ml sladkého malinového likéru.
Restované fíky s medovým dresinkem
4–6 porcí - příprava: 45 minut
- 300 g řeckého jogurtu
- 100 g mascarpone
- 4 čerstvé fíky
- 20 g másla
- 4 lžíce medu
- 20 cl pomerančového likéru
Řecký jogurt rozmíchejte s mascarpone. Rozdělte ho do sklenic a dejte vychladit do ledničky. Fíky lehce orestujte na másle. Pak přidejte med a likér a poduste je zhruba jednu minutu. Restované fíky vložte do jogurtového krému ve skleničkách a nakonec je zalijte medovým dresinkem.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.