Neradi vyhazujete staré pečivo? Milujete houby? Nechcete utrácet za jídlo? Trávit moře času v kuchyni? Pak toto je recept pro vás: Díky němu spotřebujete staré pečivo a vykouzlíte rychlou večeři či originální pohoštění pro návštěvu. Recept stojí na nepříliš známé houbě špičce obecné, pokud ji nemáte, můžete ji nahradit jinou houbou. Celý postup najdete i na videu v článku.
Ingredience na jednu topinku:
hrst kloboučků špičky obecné (nebo jiné houby)
pořádný krajíc chleba
1/2 jarní cibulky
špetka celého kmínu
1 vejce z volného chovu
lžíce smetany (nebo mléka či vývaru)
pár lístků čerstvé petrželky
máslo
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
Opečte z obou stran krajíc staršího chleba na másle. Topinku dejte stranou. Na dalším másle nechte změknout jarní cibulku. Přidejte špičky, k nim kmín a sůl. Po dvou minutách zakápněte smetanou (tu můžete nahradit i mlékem), rozklepněte vajíčko, i to osolte. Míchejte, než budou vejce hotová. Přidejte nasekanou petrželku a opepřete.
Smaženici přendejte na topinku a podávejte (třeba) s kvítky jetele, který roste často hned vedle špiček. Recept je od známé kuchařky Koko, najdete ho níže na videu:
Markéta Žídková
6. června 2020