Pomerančové madlenky v čokoládě Zdroj: Profimedia.cz

Pomerančové madlenky v čokoládě Zdroj: Profimedia.cz

Čokoládový koláč s pistáciemi Zdroj: Profimedia.cz
Čokoládové clafoutis s třešněmi Zdroj: Profimedia.cz
Čokoládová pěna Zdroj: Profimedia.cz
Pošírované hrušky s čokoládou Zdroj: Profimedia.cz
7
Fotogalerie

Lahodné čokoládové potěšení. Vyzkoušejte skvělé delikatesy!

Hřešíte rádi s čokoládou v ruce? Zkuste tentokrát tabulku této lahodné suroviny nejdřív prohnat kuchyní a připravit z ní něco naprosto úžasného.

Pomerančové madlenky v čokoládě

asi 20 kusů - příprava: 35 minut + chlazení

  • 2 vejce
  • 100 g másla + 20 g na polevu
  • 1 žloutek
  • 100 g krupicového cukru
  • kůra z 1/2 menšího pomeranče
  • 120 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g hořké čokolády

Máslo rozpusťte v kastrůlku. Vejce a žloutek prošlehejte s cukrem a pomerančovou kůrou, její množství volte podle své chuti. Pak vmíchejte mouku s práškem do pečiva a nakonec i rozpuštěné máslo. Těsto nechte zhruba 1,5 hodiny odstát.

Francouzské madlenky mají tvar lastur, vystačíte si ale i s formičkami na pracny. Ty vymažte máslem.

Troubu předehřejte na 190 °C. Formičky naplňte pomocí cukrářského sáčku těstem a pečte 13 minut dozlatova. Nechte lehce zchladnout a opatrně z formiček vyklepněte. Čokoládu na polevu rozpusťte s kouskem másla. Vychladlé madlenky v ní z jedné strany máčejte a nechte zaschnout.


Čokoládový koláč s pistáciemi

forma o Ø 24 cm - příprava: 65 minut

  • 3 vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 180 g másla
  • 120 g hořké čokolády
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 160 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 g nesolených pistácií

Vejce, jogurt a máslo vyndejte z ledničky a nechte ohřát na pokojovou teplotu, aby se těsto nesrazilo. Troubu zapněte na 190 °C. Čokoládu rozpusťte. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, postupně přidávejte vejce o pokojové teplotě. Pak do směsi zašlehejte rozpuštěnoučokoládu, jogurt, vanilkový extrakt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte nasekané pistácie. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 35 minut.


Čokoládové clafoutis s třešněmi

4 formičky o Ø 8 cm - příprava: 50 minut

  • 2 velká vejce
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 90 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 60 g hořké čokolády
  • 4 lžíce másla + na vymazání formiček
  • 500 g třešní (stačí kompotované)

Smíchejte 1 vejce, 1 lžíci cukru, mléko a 1 lžíci mouky. Čokoládu rozpusťte s máslem. Druhé vejce vyšlehejte se zbytkem cukru do pěny, postupně zašlehejte i zbývající mouku. Vmíchejte čokoládu a první směs. Troubu zapněte na 180 °C. Formičky vymažte máslem. Třešně sceďte, nechte okapat a urovnejte je na dno formiček. Na ně nalijte těsto, vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Nechte pomalu vychladnout.


Čokoládová pěna

4 porce - příprava: 60 minut

  • 200 ml smetany ke šlehání 33%
  • 2 bílky z velkých vajec
  • 35 g krupicového cukru
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 100 g hořké čokolády 50–60%
  • 75 g libovolných oříšků
  • 200 g ovesných sušenek
  • broskve a šlehačka na ozdobu

Polovinu smetany vyšlehejte dotuha a vložte zpět do ledničky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. V pánvi přiveďte k mírnému varu cukr, sirup a 1 lžíci vody. Horkou směs opatrně nalijte po stěně do mísy pod bílky, pak za vysoké rychlosti asi 5 minut šlehejte. Ve vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu a vařečkou ji vmíchejte do bílkové pěny.

Z ledničky vyjměte podchlazenou šlehačku a po částech do ní vmíchejte čokoládovou pěnu. Oříšky nasekejte najemno a nasucho opražte na pánvi. Sušenky rozdrťte a vmíchejte k nim oříšky. Do skleniček vrstvěte čokoládovou pěnu a sušenkovou směs a nechte v ledničce ztuhnout. Ozdobte kousky ovoce a šlehačkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pošírované hrušky s čokoládou

4 porce - příprava: 25 minut

  • 4 menší pevné hrušky
  • 300 ml sladkého bílého vína
  • 200 ml bílého portského vína
  • kousek skořice
  • hvězdička badyánu
  • 3 hřebíčky
  • 1/2 vanilkového lusku
  • kůra z 1/2 malého pomeranče
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 150 g hořké čokolády
  • 5 cl třtinového rumu

Hrušky oškrábejte, stopku ale neodstraňujte. Vykrajovačem je zespodu opatrně zbavte jádřinců. Do hrnce nalijte víno, přidejte koření a kůru. Hrušky ponořte do tekutiny a vařte asi 15 minut skoro doměkka. Vyjměte je a nechte okapat a vychladnout. Smetanu svařte a rozpusťte v ní nalámanou čokoládu. Vmíchejte rum. Hrušky podávejte přelité čokoládovou omáčkou.


Čokoládová granola

15–20 kusů - příprava: 40 minut

  • 2 hrnky pohankových vloček
  • 2 lžíce jemně nasekaných mandlí
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • podle chuti vanilkový extrakt, skořice, kardamom atd.
  • 300 g lískooříškového krému

V hluboké pánvi nasucho opražte vločky s mandlemi (případně dalšími ořechy). Zasypte cukrem, který nechte lehce zkaramelizovat. Dochuťte extraktem a kořením. Směs rozložte na pečicí papír a nechte vychladnout. Lískooříškový krém rozehřejte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni, aby zřídl. Vmíchejte upražené vločky a lžící tvořte hrudky, které nechte ztuhnout.


Roláda s tmavou polevou

1 roláda - příprava: 50 minut

  • 5 vajec
  • 100 g krupicového cukru + na podsypání
  • 45 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • 150 g třešňové marmelády

POLEVA:

  • 100 g hořké čokolády
  • 65 ml smetany ke šlehání
  • 15 g másla

Troubu zapněte na 180 °C. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, pak k nim postupně zašlehejte cukr, žloutky a mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut, dokud se nezačnou odlepovat okraje. Utěrku posypte krupicovým cukrem, roládu na ni překlopte, zaviňte a nechte vychladnout.

Vychladlou roládu rozmotejte, promažte marmeládou, srolujte, stáhněte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut v ledničce ztuhnout. Asi 20 g čokolády nastrouhejte na hoblinky, zbytek rozpusťte ve vodní lázni a smíchejte s trochou smetany a kouskem másla. Roládu přelijte polevou a ozdobte hoblinkami.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud