Lahodné domácí dipy ke grilovanému masu nebo zelenině

8. 8. 2014
Plné bylinek, čerstvé a chutné. To jsou dipy a omáčky ke grilovanému masu či zelenině, které si připravíte sami z několika málo základních surovin. Nebojte se experimentovat, vaše chuťové buňky jsou dobrým poradcem!

Kari dresink

  • 250 ml bílého jogurtu řeckého typu
  • 1 lžička kari
  • 2 lžíce majonézy
  • svazek jarní cibulky
  • špetka soli a pepře

Jogurt smíchejte s majonézou, ochuťte kari, špetkou soli a na kolečka nakrájenou cibulkou. Dochuťte, důkladně promíchejte a nechte alespoň půl hodiny vychladit v ledničce. Hodí se k pepřovým steakům, grilovaným bramborám se slaninou a ke grilovaným houbám.


Tex-Mex dip

  • 200 g nakládaných oloupaných rajčat
  • 1 malá cibule a 1 stroužek česneku
  • 1 červená paprika a 1 chilli paprička
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 50 ml vývaru
  • cukr, sůl, pepř, špetka chilli, petrželka

Rajčata pomačkejte. Oloupanou cibuli a česnek najemno posekejte.Papriku a feferonku rozpulte, odstraňte semínka a nakrájejte na drobné kostičky nebo najemno nasekejte. Asi 15 minut povařte s protlakem a vývarem. Dochuťte a podávejte třeba k hamburgerům.


Smetanový česnekový dip

  • 150 ml zakysané smetany
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • sezamová semínka
  • sůl a limetková kůra na dochucení

Smetanu, česnek, sůl a kůru promíchejte. Podávejte posypané nasucho opraženými sezamovými semínky. Skvělé k jakémukoli grilovanému masu a zelenině (i čerstvé). Výborně chuťově doplní například kebaby z mletého jehněčího masa.


Estragonová domácí majonéza

  • 3 žloutky
  • 4 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • citronová šťáva
  • hrst estragonových lístků
  • sůl a pepř

Žloutky pokojové teploty vymíchejte do pěny a za stálého míchání do nich po kapkách zapracujte olej. Přimíchejte hořčici, sůl a pepř a nakonec přidejte citronovou šťávu a na nudličky pokrájený estragon. Chutná ke grilovaným krevetám a mořským plodům.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Dostanete se do míst, která jste ještě neobjevili nebo se tam vyskytujete jenom jednou za čas, ale litovat nebudete. Potkáte tam někoho, koho jste už dlouho neviděli a možná jste po něm i…

Nejčtenější články