Taky milujete, když vás ráno vytáhne z postele sladká vůně? Vyvolá ve vás pohodu svátečního dne? Upečte si makové loupáky. Není to nic složitého. Postup krok za krokem najdete i na videu s panem Cuketkou v úvodu článku.
Když jsou právě vytažené z trouby, nedá se jim vůbec odolat. Tohle je výborné snídaňové pečivo. A věřte tomu, že tak dobré v klasickém obchodě nemáte šanci koupit!
Ingredience (na 16 loupáků)
500 g hladké mouky
230 ml mléka (pokojová teplota nebo vlažné)
100 g změklého másla
75 g cukru
1 vejce (pokojová teplota)
30 g čerstvého droždí (nebo 10 g instantního)
5 g soli
vejce na potření
mák
Kristina Hamplová
13. března 2020
Postup
Do mísy robota dejte mouku, cukr a sůl. Promíchejte a uprostřed vytvořte malý důlek. Přidejte část mléka a rozdrobené droždí. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Přikryjte a nechte 20 až 30 minut vzejít.
Pak přidejte zbylé mléko a vejce. Hnětejte v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Přidejte změklé máslo a hnětejte dalších 10 minut, dokud není těsto sametově hlaďoučké. Zakryjte a nechte kynout 60 až 90 minut, dokud těsto neznásobí objem.
Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké díly. Každý vytvarujte na oválný bochník a rozválejte válečkem do vrstvy asi 0,5 až 1 cm silné. Plát těsta poté nožem rozdělte na čtyři stejně velké trojúhelníky. Trojúhelník si pak položte zaoblenou stranou k sobě a válečkem od sebe ještě jednou projeďte, aby se prodloužil do délky. Prsty ruky pak přiložte k okraji a mírným tlakem a tahem od sebe jej začněte rolovat. Přehmátněte si dlaněmi dolů a pokračujte v rolování směrem od sebe. Na těsto není potřeba tlačit. Vznikne vám pěkný srolovaný rohlíček. Je potřeba jej otočit tak, aby stočený cíp trojúhelníku skončil vespod. Je dobré cíp klidně i pořádně smáčknout, aby pod těstem pořádně držel.
redakce
18. listopadu 2019
Srolovaný tvar jemně uchopte prsty a vytvarujte do tvaru podkovy. Přeneste na plech s pečicím papírem, zakryjte a nechte dokynout asi 30 až 45 minut. Troubu si mezitím rozehřejte na 170 °C. Dokynuté loupáky potřete rozšlehaným vejcem. Dejte si záležet a pomašlujte je až úplně dospod k pečicímu papíru.
Pomašlované loupáky zasypte mákem a šup s nimi do trouby! Pečte 15 až 20 minut. Můžete se docela dobře orientovat podle barvy. Jakmile budou krásně zlato-hnědé, můžete je vyndat ven a nechat vychladnout na mřížce. Cely postup najdete na videu v úvodu článku.
Další skvělé Recepty pana Cuketky najdete na Mall.tv!
Lenka Chvostová
23. března 2020