Lahodné máslové loupáky k snídani: Upečte si chutné makovky! Nic to není

8. 1. 2021
Taky milujete, když vás ráno vytáhne z postele sladká vůně? Vyvolá ve vás pohodu svátečního dne? Upečte si makové loupáky. Není to nic složitého. Postup krok za krokem najdete i na videu s panem Cuketkou v úvodu článku.

Když jsou právě vytažené z trouby, nedá se jim vůbec odolat. Tohle je výborné snídaňové pečivo. A věřte tomu, že tak dobré v klasickém obchodě nemáte šanci koupit!

Ingredience (na 16 loupáků)

500 g hladké mouky

230 ml mléka (pokojová teplota nebo vlažné)

100 g změklého másla

75 g cukru

1 vejce (pokojová teplota)

30 g čerstvého droždí (nebo 10 g instantního)

5 g soli

vejce na potření

mák

Postup

Do mísy robota dejte mouku, cukr a sůl. Promíchejte a uprostřed vytvořte malý důlek. Přidejte část mléka a rozdrobené droždí. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Přikryjte a nechte 20 až 30 minut vzejít.

Pak přidejte zbylé mléko a vejce. Hnětejte v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Přidejte změklé máslo a hnětejte dalších 10 minut, dokud není těsto sametově hlaďoučké. Zakryjte a nechte kynout 60 až 90 minut, dokud těsto neznásobí objem.

Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké díly. Každý vytvarujte na oválný bochník a rozválejte válečkem do vrstvy asi 0,5 až 1 cm silné. Plát těsta poté nožem rozdělte na čtyři stejně velké trojúhelníky. Trojúhelník si pak položte zaoblenou stranou k sobě a válečkem od sebe ještě jednou projeďte, aby se prodloužil do délky. Prsty ruky pak přiložte k okraji a mírným tlakem a tahem od sebe jej začněte rolovat. Přehmátněte si dlaněmi dolů a pokračujte v rolování směrem od sebe. Na těsto není potřeba tlačit. Vznikne vám pěkný srolovaný rohlíček. Je potřeba jej otočit tak, aby stočený cíp trojúhelníku skončil vespod. Je dobré cíp klidně i pořádně smáčknout, aby pod těstem pořádně držel.

Srolovaný tvar jemně uchopte prsty a vytvarujte do tvaru podkovy. Přeneste na plech s pečicím papírem, zakryjte a nechte dokynout asi 30 až 45 minut. Troubu si mezitím rozehřejte na 170 °C. Dokynuté loupáky potřete rozšlehaným vejcem. Dejte si záležet a pomašlujte je až úplně dospod k pečicímu papíru.

Pomašlované loupáky zasypte mákem a šup s nimi do trouby! Pečte 15 až 20 minut. Můžete se docela dobře orientovat podle barvy. Jakmile budou krásně zlato-hnědé, můžete je vyndat ven a nechat vychladnout na mřížce. Cely postup najdete na videu v úvodu článku. 

Další skvělé Recepty pana Cuketky najdete na Mall.tv!

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Katalog zboží na Dámě Další zajímavé věci

Horoskopy

Předvánoční období bude tak trochu náročnější, co se psychické stránky týká. Po pravdě řečeno chcete mít ve všem pravdu a za každou cenu se chcete profesně zviditelnit. To se však nelíbí…