Lahodné recepty z jarních kopřiv: Zkuste bramboráčky, pomazánku i těstoviny | Foto: iStock

Foto: iStock

Lahodné recepty z jarních kopřiv: Zkuste bramboráčky, pomazánku i těstoviny

Na jaře si do jídel můžete zařadit řadu zdravých zelených rostlin a bylinek, mezi něž patří i kopřiva dvoudomá. Ta je bohatá na vitaminy a minerály a lze ji rychle a snadno zařadit do jídelníčku. Tyto recepty si oblíbíte!

Kopřivové bramboráčky

Co budeme potřebovat:

• 500 g brambor – oloupané a nastrouhané
• 3 lžíce kopřiv – spařené, nasekané
• 4 lžíce smetany ke šlehání
• 3 stroužky rozetřeného česneku 
• 1 ks rozšlehaného vejce
• sůl a pepř dle chuti
• asi 5 lžic polohrubé mouky na zahuštění
• olej na smažení

Postup: Z kopřiv použijeme pouze listy, které opláchneme, vhodíme na pár vteřin spařit do vroucí vody, ihned zchladíme, scedíme a drobně nasekáme. Syrové brambory nastrouháme, přidáme kopřivy, vejce, česnek, smetanu, sůl a pepř dle chuti, zahustíme moukou dle potřeby a dobře promícháme. Těsto nabíráme lžící a klademe do pánve s rozpáleným olejem, kde tvoříme placičky, které smažíme z obou stran dozlatova. Hotové dáváme na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Smažit můžeme i v lívanečníku. Podáváme ihned jako bezmasý pokrm nebo jako přílohu k masu.

Zkuste i recept na bramboráky s kadeřávkem! Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Nádivkové muffiny

Co budeme potřebovat:

• 2 větší hrsti čerstvých kopřiv
• hrst hladkolisté petržele
• 250 g anglické slaniny
• 4 housky
• 3 vejce
• máslo na vymazání formiček
• 100 ml mléka
• sůl a namletý pepř, muškátový květ

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C a máslem vymažeme formu na muffiny. Housky a anglickou slaninu nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s mlékem. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekané přidáme do připravené směsi. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme sníh. Žloutky přidáme do směsi, osolíme a opepříme. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Formičky naplníme do ¾ směsí a pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě.

Pokračování 3 / 5

Kopřivová pomazánka

Co budeme potřebovat:

• větší hrst čerstvých kopřiv
• 250 g tvarohu
• 1 lžička hořčice
• 1 menší svazek jarní cibule
• 1 menší stroužek česneku
• pažitka, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup: Listy čerstvých kopřiv spaříme horkou vodou a scedíme. Kopřivy nasekáme nadrobno nebo rozmixujeme s troškou vody na hladší konzistenci. Vmícháme do tvarohu smíchaného s hořčicí a přidáme najemno nasekanou jarní cibulku a prolisovaný česnek. Podle chuti okořeníme a ozdobíme pažitkou. Natíráme na chléb nebo na pečivo.

Pokračování 4 / 5

Kopřivové knedlíky

Co budeme potřebovat:

• 10 hrstí kopřiv
• 1 necelý balíček strouhanky
• 2 hrsti krupice
• 2 ks vejce
• 3 ks cibule
• kari
• mléko
• olej

Postup: Cibule nasekáme najemno a vložíme do rozpáleného oleje na pánvi. Přidáme lžičku kari a osolíme. Smažíme dozlatova. Do misky nasypeme necelé balení strouhanky (300–400 g) a asi dvě hrsti krupice. Vsypeme cibuli osmaženou dozlatova a zamícháme, aby se olej z cibule vpil do strouhanky. Kopřivy opláchneme v čisté studené vodě a pak spaříme vařící vodou. Do robotu (mixéru) rozklepneme dvě vejce a rozšleháme s trochou mléka. Přidáme spařené kopřivy a chvíli mixujeme. Vzniklou hustou tekutinu nalijeme na strouhanku s cibulí a vypracujeme husté těsto jako na knedlíky. Podle potřeby přidáme mléko nebo strouhanku. Z těsta tvoříme mezi dlaněmi koule a vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Pak vylovíme jeden knedlík, překrojíme jej napůl a zjistíme, zda je uvařený. Podle výsledku buď servírujeme, nebo dovaříme.

Podáváme jako špekové knedlíky, tj. s tradičně upraveným kysaným zelím nebo s dušenou zeleninou. Knedlíky poléváme slaninou nebo osmaženou cibulkou.

Pokračování 5 / 5

Kopřivové těstoviny

Co budeme potřebovat:

• těstoviny
• 3 hrsti kopřiv
• olivový olej
• pórek – zelená část
• 200 g pršutu
• parmazán nastrouhaný
• sůl
• pepř mletý nebo drcený barevný

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Kopřivy omyté a spařené horkou vodou nasekáme. Pórek necháme lehce změknout na olivovém oleji v hluboké pánvi, přidáme nasekané kopřivy a po chvilce nakrájený pršut na kostičky či nudličky. Necháme společně prohřát. Přidáme scezené těstoviny, pepř a podle chuti sůl. Vypneme a přidáme nastrouhaný parmazán – vše dobře promícháme. Těstoviny jsou dobré jak v teplé, tak i v studené verzi.

Doporučujeme

Články odjinud