Vydatná polévka směle nahradí kterékoli denní jídlo.
Zelňačka s bramborovou kaší
4 porce - příprava: 40 minut
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule
- 2 lžíce mleté papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l hovězího vývaru
- 500 g kysaného zelí
- 1 lžička kmínu
- 3 bobkové listy
- sůl a pepř
- 3 velké brambory typu B
- 2 polosuché klobásy
- 200 ml zakysané smetany
- 2 lžíce krupicového cukru
KAŠE:
- 500 g brambor typu B
- 2 lžíce másla
- 150 ml plnotučného mléka
- sůl
Na sádle orestujte nasekanou cibuli, zaprašte paprikou i moukou a připravte jíšku. Tu zalijte vývarem, rozšlehejte, přidejte scezené zelí, kmín, bobkový list, sůl a pepř. Když se začne polévka vařit, vhoďte nakrájené brambory a vařte doměkka. Vmíchejte smetanu a cukr.
Mezitím si připravte bramborovou kaši: oloupané brambory nakrájejte na kousky a vařte doměkka, rozmačkejte, vmíchejte máslo a ohřáté mléko, dochuťte solí. Ozdobte zelňačku orestovanou klobáskou a kaší.
NÁŠ TIP: Elegantní způsob, jak zužitkovat zbylou bramborovou kaši od včerejška. Podobně využijete také vařené či pečené brambory.
Gulášová polévka v chlebu
4 porce - příprava: 60 minut
- 1 lžíce sádla
- 2 cibule
- 400 g hovězí kližky
- 1 lžička kmínu
- sůl a pepř
- 1 lžíce mleté papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l hovězího vývaru
- 2 velké brambory typu B
- 1 chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvé majoránky
- 4 pecínky chleba
- 100 g anglické slaniny
Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájené maso, kmín, opepřete a duste, dokud maso pouští šťávu. Pak přidejte papriku a hladkou mouku. Osmažte a zalijte vývarem. Přidejte na menší kousky nakrájené brambory, nasekanou chilli papričku a česnek. Dochuťte solí a vařte do změknutí. Na posledních asi 5 minut přidejte čerstvou majoránku. Podávejte ve vydlabaném rozpečeném chlebu a ozdobte nasucho orestovanou slaninou.
Bramboračka s bylinkovými noky
4 porce - příprava: 45 minut
- 2 lžíce másla
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 menšího celeru
- 1 cibule
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l hovězího vývaru
- 500 g brambor typu B
- 2 stroužky česneku
- 500 g čerstvých hub (nebo 2 hrsti sušených hub, namočených)
- 1 lžíce čerstvé majoránky
- 1 hrst petržele
- sůl a pepř
NOKY:
- 1 vejce
- 100 ml plnotučného mléka
- 1 hrst bylinek (plocholistá petržel, oregano, majoránka, sůl, kerblík)
- 100 g krupice (dle potřeby na zahuštění noků)
Na másle orestujte na drobné kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte nasekanou cibuli. Po orestování vmíchejte kmín, zaprašte moukou a zalijte vývarem. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, nasekaný česnek a houby, osolte, opepřete a vařte do změknutí.
Mezitím si připravte noky: v hrníčku rozšlehejte vejce s mlékem, bylinkami, špetkou soli a s krupicí. Konzistence těsta musí být tužší. Noky vytvarujte lžící a vařte je přímo v polévce přibližně 6 minut. Noky přidávejte, až když bude zelenina měkká. Polévku dochuťte čerstvými bylinkami.
Cuketovobrokolicový krém
4 porce - příprava: 20 minut
- 2 lžíce másla
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 2 menší cukety
- 1 celá brokolice
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 1 hrst čerstvého tymiánu
- 200 ml smetany 33%
- vlašské ořechy na ozdobu
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Na másle orestujte nasekané šalotky a česnek, vmíchejte nadrobno nakrájenou cuketu a krátce orestujte. Přidejte nakrájenou brokolici bez košťálu, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Osolte, opepřete a dochuťte čerstvým tymiánem. Vařte 5 minut, poté vše rozmixujte, vlijte smetanu, prohřejte a podle potřeby ještě dochuťte. Podávejte s nasucho orestovanými ořechy, tymiánem a pár kapkami olivového oleje.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.