Lahodné venkovské polévky | Zdroj: Ondřej Košík

Zdroj: Ondřej Košík

Lahodné venkovské polévky

Vydatná polévka směle nahradí kterékoli denní jídlo.

Zelňačka s bramborovou kaší

4 porce - příprava: 40 minut

  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 lžička kmínu
  • 3 bobkové listy
  • sůl a pepř
  • 3 velké brambory typu B
  • 2 polosuché klobásy
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce krupicového cukru

KAŠE:

  • 500 g brambor typu B
  • 2 lžíce másla
  • 150 ml plnotučného mléka
  • sůl

Na sádle orestujte nasekanou cibuli, zaprašte paprikou i moukou a připravte jíšku. Tu zalijte vývarem, rozšlehejte, přidejte scezené zelí, kmín, bobkový list, sůl a pepř. Když se začne polévka vařit, vhoďte nakrájené brambory a vařte doměkka. Vmíchejte smetanu a cukr.

Mezitím si připravte bramborovou kaši: oloupané brambory nakrájejte na kousky a vařte doměkka, rozmačkejte, vmíchejte máslo a ohřáté mléko, dochuťte solí. Ozdobte zelňačku orestovanou klobáskou a kaší.

NÁŠ TIP: Elegantní způsob, jak zužitkovat zbylou bramborovou kaši od včerejška. Podobně využijete také vařené či pečené brambory.


Gulášová polévka v chlebu

4 porce - příprava: 60 minut

  • 1 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 400 g hovězí kližky
  • 1 lžička kmínu
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 velké brambory typu B
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvé majoránky
  • 4 pecínky chleba
  • 100 g anglické slaniny

Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájené maso, kmín, opepřete a duste, dokud maso pouští šťávu. Pak přidejte papriku a hladkou mouku. Osmažte a zalijte vývarem. Přidejte na menší kousky nakrájené brambory, nasekanou chilli papričku a česnek. Dochuťte solí a vařte do změknutí. Na posledních asi 5 minut přidejte čerstvou majoránku. Podávejte ve vydlabaném rozpečeném chlebu a ozdobte nasucho orestovanou slaninou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Bramboračka s bylinkovými noky

4 porce - příprava: 45 minut

  • 2 lžíce másla
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 500 g brambor typu B
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g čerstvých hub (nebo 2 hrsti sušených hub, namočených)
  • 1 lžíce čerstvé majoránky
  • 1 hrst petržele
  • sůl a pepř

NOKY:

  • 1 vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 1 hrst bylinek (plocholistá petržel, oregano, majoránka, sůl, kerblík)
  • 100 g krupice (dle potřeby na zahuštění noků)

Na másle orestujte na drobné kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte nasekanou cibuli. Po orestování vmíchejte kmín, zaprašte moukou a zalijte vývarem. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, nasekaný česnek a houby, osolte, opepřete a vařte do změknutí.

Mezitím si připravte noky: v hrníčku rozšlehejte vejce s mlékem, bylinkami, špetkou soli a s krupicí. Konzistence těsta musí být tužší. Noky vytvarujte lžící a vařte je přímo v polévce přibližně 6 minut. Noky přidávejte, až když bude zelenina měkká. Polévku dochuťte čerstvými bylinkami.


Cuketovobrokolicový krém

4 porce - příprava: 20 minut

  • 2 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 menší cukety
  • 1 celá brokolice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • 1 hrst čerstvého tymiánu
  • 200 ml smetany 33%
  • vlašské ořechy na ozdobu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Na másle orestujte nasekané šalotky a česnek, vmíchejte nadrobno nakrájenou cuketu a krátce orestujte. Přidejte nakrájenou brokolici bez košťálu, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Osolte, opepřete a dochuťte čerstvým tymiánem. Vařte 5 minut, poté vše rozmixujte, vlijte smetanu, prohřejte a podle potřeby ještě dochuťte. Podávejte s nasucho orestovanými ořechy, tymiánem a pár kapkami olivového oleje.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud