Z knihy Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Jezte česky - rok v naší kuchyni jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které souzní jak se sezonou, tak s tradicemi.
Pomazánky z křenu a jablka a z dýně
Na 4 porce, Příprava: 25 minut
1 středně velké jablko,
1-2 lžíce křenu,
2 kostky lučiny (po 100 g),
1 lžička citronové šťávy,
sůl na dochucení
na pomazánku z pečené dýně:
100 g dužniny dýně hokkaidó,
1 lžíce másla,
1/2 cibule,
muškátový oříšek,
mletá skořice,
sůl a pepř na dochucení
Jablko omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou nastrouhejte najemno.
Očištěný křen také nastrouhejte. Smíchejte s lučinou, zakápněte citronovou šťávou, aby vám jablko a křen nezhnědly, a dochuťte troškou soli.
Na pomazánku: Dýni rozkrojte, i se slupkou vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova, přibližně 15-20 minut.
Na másle orestujte nasekanou cibulku, odstavte, přidejte upečenou dýni a vidličkou rozmačkejte. Dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, mletou skořicí, solí a pepřem. Obě pomazánky podávejte na celozrnném pečivu.
Tip: Místo dýně hokkaidó můžete použít také dýni máslovou.
Jemná polévka z brambor vařených ve slupce
Na 4 porce, Příprava: 30 minut
1 mrkev,
1 petržel,
1 malá cibule,
4 kuličky pepře,
1 lžička hrubé soli,
4 brambory varného typu B,
1 plátek másla,
2 lžíce hladké pšeničné mouky,
2 žloutky,
100 g zakysané smetany,
1/2 lžičky kmínu,
toast k podávání
Mrkev a petržel oloupejte, cibuli nechte se slupkou, jen odkrojte kořínky. Vše dejte do hrnce a zalijte asi litrem vody. Osolte, opepřete a dejte vařit asi na 20 minut. Poté nechte zchladnout. Brambory omyjte a v jiném hrnci je ve slupce uvařte doměkka. Hotové oloupejte a v míse rozmačkejte.
V dalším hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a restujte, až vznikne světlá jíška. Zalijte ji chladným zeleninovým vývarem a důkladně promíchejte. Přidejte brambory a kmín a vařte alespoň 15 minut. Povařenou polévku sundejte z ohně a vmíchejte do ní rozšlehané žloutky a zakysanou smetanu. Na talíři ji ozdobte nasekanou zelenou petrželkou a doplňte nasucho opečeným toastem.
Tip: Vařenou mrkev ze zeleninového vývaru nevyhazujte. Nakrájejte ji na drobné kostičky a přidejte do talířů.
Husí stehýnka s kroupami a hráškem
Na 4 porce, Příprava: 2 hodiny
4 husí stehýnka,
1 hrnek krup (asi 200 g),
1/2 lžíce oleje,
4 stroužky česneku,
1/2 lžičky kmínu,
1 lžička sušené majoránky,
200 g mraženého hrášku,
čerstvá majoránka,
sůl a pepř na dochucení
Stehna očistěte, opláchněte a osušte. V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Stehna do ní vložte a vařte asi 40 minut. Kroupy propláchněte. V hrnci je zalijte dvěma a půl hrnky vody se špetkou soli a vařte do poloměkka. Troubu předehřejte na 200 °C.
Česnek oloupejte a nasekejte nahrubo. V pekáči zahřejte olej a krátce na něm orestujte česnek s kmínem. Vmíchejte uvařené kroupy, majoránku a hrášek. Podle chuti osolte a opepřete. Na kroupy s hráškem rozložte předvařená stehna a pečte ještě asi 25-30 minut. Stehna musejí být zlatavá a měkká. Pak je i s kroupami rozdělte na talíře, ozdobte lístky čerstvé majoránky a můžete nosit na stůl.
Tip: Kroupy s hrachem neboli šoulet se dají připravit i ze sušeného, předem uvařeného hrachu. S mraženým hráškem a čerstvou majoránkou je jídlo mnohem více svěží a lahodné.
Koláč s povidly a mákem
Na 1 koláč, Příprava: 1 hodina + odležení
na těsto:
300 g hladké pšeničné mouky,
200 g hladké celozrnné mouky,
1 prášek do pečiva bez fosfátů,
250 g másla + na vymazání formy,
1 vejce,
100 ml mléka
na náplň:
100 g povidel,
150 g máku,
100 ml mléka,
2-3 lžíce třtinového cukru,
1 vejce na potření
V míse smíchejte obě mouky s práškem, vmíchejte na kostičky pokrájené změklé máslo a vejce. Vypracujte těsto a podle potřeby přidávejte postupně mléko tak, aby se těsto nelepilo, ale ani nerozpadávalo. Nechte aspoň hodinu odležet v chladu. Poté těsto rozdělte na dva díly a oba vyválejte na tenčí pláty. Jeden vložte do vymazané a vysypané formy. Potřete jej povidly smíchanými s pomletým mákem, teplým mlékem a cukrem. Navrch dejte druhý plát nebo jej rozdělte na menší pruhy a ozdobte jimi koláč například ve tvaru mřížky.
Koláč potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, přibližně 45 minut.
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz