Laktóza a fruktóza - jak jíst a vařit?

Laktóza a fruktóza - jak jíst a vařit?

Trpíte intolerancí laktózy či intolerancí fruktózy a nevíte, jak se správně stravovat? Chcete vědět, co je příčinou vašich zažívacích potíží? Právě pro vás je tu publikace Laktóza a fruktóza, kterou vydalo nakladatelství Grada.

Když vaše tělo určité potraviny nesnese, je třeba rozlišovat mezi potravinovou alergií a potravinovou intolerancí.

Co je vlastně intolerance laktózy a fruktózy?

Intolerance laktózy ( mléčného cukru) patří k nejčastějším potravinovým nesnášenlivostem. Laktóza je obsažena v mateřském mléce a v mléce savců. K jejímu strávení je potřebný speciální enzym laktáza, který se obvykle vytváří v tenkém střevě. Pokud laktáza chybí, nemůže být mléčný cukr rozštěpen na jeho jednotlivé složky ( glukózu a galaktózu) a ve větším množství proniká do tlustého střeva. Tam se stává "potravou" pro střevní bakterie. Následky nebo symptomy bývají nadýmání a bolesti břicha, které vznikají zvýšenou tvorbou plynů. Časté bývají také průjmy, nevolnost a pocit plnosti. Potíže se dostavují asi 30 minut až 2 hodiny po požití potraviny obsahující mléčný cukr.
Mnoho jedinců postižených nesnášenlivostí mléčného cukru trpí zároveň nesnášenlivostí ovocného cukru ( fruktózy). Ta může být buď dědičná nebo nefunguje přijímání ovocného cukru tenkým střevem, stejně jako při nesnášenlivosti mléčného cukru. Symptomy jsou velmi podobné.

Autorky publikace Laktóza a fruktóza, Herta Kramer-Priesch a Ingrid Kiefer, popisují nejen příčiny a symptomy intolerance laktózy a fruktózy. Radí, jak se správně stravovat, jaký je obsah fruktózy a laktózy v jednotlivých potravinách. V knize naleznete téměř 100 lahodných receptů - pečivo, polévky, hlavní jídla, přílohy a sladké. Všechny recepty jsou doplněny o tabulku výživových hodnot (včetně obsahu fruktózy a laktózy), jsou jednoduché a rychlé na přípravu a několikrát ozkoušené.

Ledová čokoláda
Ingredience na 70 kusů:

250g kokosového tuku, 300g hroznového cukru, 100g kakaa, 40g mouky, rumové, pomerančové nebo vanilkové aroma

1.Kokosový tuk pomalu rozpusťte, postupně přimíchejte zbývající suroviny.
2. Formičky naplňte vzniklou hmotou a nechte vychladnout.
3. Poté nechte ztuhnout v mrazničce.

Tip: Ořechová lahůdka: nahrubo nasekané vlašské ořechy vložte do jednoho jeleního hřbetu, zalijte čokoládovou hmotou ( asi 3-4 cm vysoko) a dejte chladit.

( ukázka z knihy Laktóza a fruktóza, Herta Kramer-Priesch, Ingrid Kiefer, nakladatelství Grada)

Zdroj: Grada

Doporučujeme

Články odjinud