Láska je (jenom) chemie: Příroda nás má v hrsti víc, než si myslíme | Foto: iStock

Foto: iStock

Láska je (jenom) chemie: Příroda nás má v hrsti víc, než si myslíme

Chemická bouře, která se v těle odehrává v průběhu zamilovanosti, se podobá stavům při drogové závislosti. Zdá se, že z určitého pohledu je i ta nejúžasnější láska jednoduše hormonálním koktejlem.

Drogové opojení

Vzpomínáte si ještě, jak vás vždy polilo horko, když jste ho v začátcích vztahu, v období největší zamilovanosti, opět spatřila? Krev se vám nahrnula do tváří, ruce se začaly potit, dýchání se zrychlilo, srdce prudce rozbušilo, zorničky rozevřely, hlas se začal chvět a mysl vám ochromila zmatenost. Kupodivu však nešlo o nepříjemné pocity! Jak je možné, že jste své tělo přestala mít pod kontrolou? Jaké látky odstartovaly ve vašem těle děje, které připomínají lehké drogové omámení?

Pokračování 2 / 5

Opiáty i hormony

Dle výzkumů nás ve fázi akutní zamilovanosti zaplavuje doslova tsunami přírodních opiátů – tedy našich vlastních hormonů a nejrůznějších biologicky aktivních látek. Tento chemický koktejl však nebývá ve všech fázích zamilovanosti stejný. Dle antropoložky a výzkumnice Helen Fisher má zamilovanost tři stadia, každé z nich nám pak vlije do žil trochu jiný chemický koktejl.

Pokračování 3 / 5

Čichám, čichám lásku

V prvním období zamilovanosti bývá dominantní touha a s ní dle antropoložky i převládající „sexuální“ hormony testosteron a estrogen. Výzkumy prokázaly, že v této fázi pro nás bývá velmi důležitý čich, který zvláště ženy naviguje k muži s co nejodlišnější genetickou výbavou. Příroda se tímto způsobem snaží o zachování zdravého a silného potomstva. Pravděpodobně tedy tahá za nitky více, než bychom si mysleli! Je například prokázané, že blízcí příbuzní mívají podobnou vůni, například jednovaječná dvojčata takřka identickou!

Pokračování 4 / 5

Pod vlivem

Dle výzkumu Helen Fisher dále následuje fáze přitažlivosti. V této době dochází v mozku k vyhodnocování vědomých i nevědomých vjemů – čichových, optických, a dokonce i akustických. Do vyhodnocení se pochopitelně „přimíchají“ i zkušenosti z minulých vztahů. Dojde-li mozek ke kladnému vyhodnocení, odesílá zprávu přes hypotalamus k nadledvinám. Ty nás zásobují hormony odpovědnými kupříkladu za to, že se nám v blízkosti vyvoleného zrychluje tep. V této fázi zamilovanosti se pilně vyplavují hormony fenylethylamin a noradrenalin, které v organismu navozují takřka nadpozemské stavy blažené euforie – celý svět je na chvíli báječný.

A to není zdaleka všechno! Tělo zamilovaného produkuje ve větší míře i dopamin a serotonin, nazývané též hormony štěstí. Dalo by se tedy směle říct, že jsme doslova opilí láskou.

Pokračování 5 / 5

Feťáci lásky

Pokud by naše tělo produkovalo všechny ty milostné hormony dlouhodobě, skončili bychom pravděpodobně časem na psychiatrii, což se díky bohu neděje! Zamilovanost po čase odezní, hormony se uklidí a my si můžeme začít užívat skutečné náklonnosti a lásky, která se už nehoupe na hladině báječných přírodních opiátů, ale na pevnějším základě zkušeností a vzájemného poznání.

Existují však jedinci, psychologové jim dokonce říkají „feťáci lásky“, kteří jsou ve vztahu spokojení pouze ve fázi zamilovanosti. Když jim ve vztahu dojdou „drogy“ jdou i oni sami o dům dál.

Kdo to je feťák lásky? Podívejte se na video:

Doporučujeme

Články odjinud