Láska je návyková...

Láska je návyková...

Láska je skutečně návyková a člověk se zlomeným srdcem připomíná osobu bojující s abstinenčními příznaky při nedostatku drogy. Tedy pokud se neurologové podívají na mozek.

„Romantická láska je návyková,“ potvrzuje Helen Fisher z univerzity v New Jersey s tím, že ostatní moderní závislosti se v mozku poutají na dráhy, které v minulosti patřily právě romantické lásce.

„Odhaduju, že moderní závislosti – nikotin, drogy, sex, hráčství – se jednoduše tvoří na prapůvodních mozkových drahách vyvinutých před mnoha tisíci let, které byly určeny romantické lásce. Systém mozku se vyvinul, aby svou energii zaměřil na určité individuum a zaměřil se na proces páření,“ vysvětluje expertka na biologickou antropologii.

Fisher v minulosti studovala šťastně zamilované dvojice, nově se ale zaměřila také na odmítnuté a zklamané milence.

„Nikdo nemůže z lásky jen tak odejít. Člověk se promění v obtížného či otravného člověka, když je odmítnutý. Kvůli tomu lidé také pronásledují druhého a páchají sebevraždu. Mocný systém mozku má velmi dramatický vliv na náš celý život,“ tvrdí Fisher.

Když skupině mužů a žen po rozchodu ukazovala fotky jejich milované osoby, která je opustila, mozkový skener prokázal, že se u všech do jednoho aktivovalo centrum, které je zodpovědné za závislost na kokainu a nikotinu, zpracování bolesti, stresu a citového připoutání.

„Prostě po té osobě dychtíte. Jste ochotní dělat šílené věci a hlouposti. Jako člověk, který je závislý na drogách a nemá je. Zhrzená osoba je posedlá a dychtí,“ dodala Fisher.

ČTĚTE TAKÉ:
Mareš si užívá s novou milenkou!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud