Láska na pracovišti. Co všechno vás může potkat?

Láska na pracovišti. Co všechno vás může potkat?

Zamilovat se do kolegy? V době, kdy je seznamování na živo kvůli nedostatku času a s přibývajícím věkem i příležitostí čím dál těžší, se zdá hledání partnera v práci jako logický a dobrý krok. Ano, může tomu tak být. Za ideální konstelace všech okolností. A jak víme, ideální situace nastává málokdy. Ve většině případů obvykle nastane nějaký problém.

Kolegové

Pokud se dají dohromady dva lidé, kteří mají ve firmě zhruba stejné postavení, je to zřejmě ta nejlepší varianta. Ani ta však není bez překážek. Firemní kultura třeba může zakazovat jakékoli projevy náklonnosti na pracovišti, a to je pro čerstvě zamilovaný pár docela obtížné. Často ani oni sami nechtějí, aby se o jejich vztahu vědělo – ať kvůli poznámkám kolegů, nebo ze strachu, že by to mohlo vadit nadřízeným.

„U nás v práci se dali dohromady kolega a kolegyně z mého oddělení. Kdybychom to o nich nevěděli, asi bychom to nepoznali. Dávali si dobrý pozor – až začalo být podezřelé právě to, jak byli k sobě najednou odtažití. Pak je ale někdo náhodou zahlédl ve městě, jak se vedou za ruku, a bylo jasno. Proč to tajili? Máme trochu ostřejší nadřízenou, tak se báli, aby to nepoužila proti nim, jako záminku ke kritice, když by udělali nějakou chybu,“ vypráví novinářka Klára.

Právě strach z reakce okolí a potřeba vztah tajit může být docela zatěžkávací zkouškou, pokud velí k opatrnosti jen jeden z páru, zatímco druhý by svoje štěstí nejraději vykřičel do celého světa. Dvojice se pak musí vypořádávat i se žárlivými scénami.

A to nejen z hlediska personálního, ale i profesního. Partneři najednou více vidí do své práce, začnou se srovnávat, rozebírají spolu věci, které by si jako kolegové nesdělili – třeba výši platu. A co když najednou zjistí, že jejich mzda za stejnou práci se liší? Nebo je jeden z nich najednou povýšen, ačkoli si na to myslel i ten druhý?

Podřízená a nadřízený

Zamilovat se však můžete i do svého šéfa. Ostatně model sekretářka či asistentka a ředitel nebo zdravotní sestra a lékař je jedním z nejčastějších. I proto – nebo díky tomu – je k němu společnost nejtolerantnější. Začít si něco s nadřízeným se může zdát samozřejmě výhodné. Ženy pak často očekávají v práci úlevy a nejrůznější výhody. Muž na to buď ve své zamilovanosti přistoupí a koleduje si o minimálně posměšky a kritiku, nebo i vážnější problém. Druhá varianta je, že se k ženě chová nadále stejně a nebo naopak přísněji, aby nebl nařčen z protekce. A pak má zase co vysvětlovat své milé.

„Měli jsme tu takovou snaživou kolegyni, která chtěla dělat kariéru za každou cenu. Šla na to osvědčenými ženskými zbraněmi a sbalila šéfa. Vůbec se tím netajila, a navíc si začala myslet, že nás z té pozice může najednou peskovat, jako by byla na jeho místě. Dost jsme se pak bavili, když ji on vrátil na zem a vysvětlil jí, že jejich osobní vztah nemění nic na tom pracovním. No, dlouho jim to nevydrželo a ona pak z firmy odešla,“ vzpomíná 40letá úřednice Alena.

Muži dovedou pracovní a osobní život oddělovat lépe. V práci se soustředí na výkon a s partnerkou jsou schopni jednat jako s kýmkoli jiným. Často se pak diví, že doma vládne dusno – ženy tak důsledně přepínat neumí a vztahují si věci osobně přímo na sebe. Pokud pokukujete po šéfovi, zvažte, jestli budete schopna ustát, že v práci se pro vás nic nezmění.

Nadřízená a podřízený

Ani vztah ženy na vedoucí pozici a některého z jí podřízených mužů už dnes není zas tak vzácný. Dost často také bývá nejproblematičtější. Pro dvojici je náročný především kvůli reakcím okolí, zejména muž se musí často vyrovnat s řadou poznámek. V tom smyslu, že je podpantoflák, že určitě musí poslouchat i doma, že je to potupné a nedůstojné.

A je pravdou, že mnoho mužů, byť třeba nevědomky, to tak vnímá. Ve chvíli, kdy se s dotyčnou ženou dají dohromady, jsou samozřejmě velmi zamilovaní a nic jim nevadí. Ale postupně, jak se vztah stává vážnější, to prostě začnou řešit. Vadí jim, že žena vydělává víc peněz, že jim může rozkazovat. Podvědomě se bojí, že je taková partnerka nemůže respektovat a obdivovat.

Je na ženě, aby v muži tento pocit vyvrátil, ale ne vždy se to samozřejmě podaří. „Mohla jsem mu to opakovat horem dolem, ale pořád jsem slyšela nějaké rýpance na svoji adresu. Jako kdybych já mohla za to, že jsem jeho šéfová!“ popisuje svou zkušenost 43letá finanční poradkyně Věra, která se dala dohromady s obchodním zástupcem ze svého týmu.

„Ze začátku to klapalo. Ale pak se mu to samozřejmě rozleželo a už s tím nedokázal přestat. Položila jsem mu řečnickou otázku – to se má kvůli tobě stát prodavačkou v trafice, abys byl spokojený? Tomu říkáš láska? Nedokázal odpovědět. Ještě chvíli jsme s tím bojovali, ale pak jsme šli od sebe. Jeho ego bylo zkrátka silnější,“ vypráví.

Pokud se na pracovišti zamilujete, ať už to bude do kolegy, šéfa nebo podřízeného, počítejte s tím, že spíše výjimečně se podaří udržet vztah i stávající práci. Pokud to dvojice myslí vážně, dříve či později se stává, že jeden svou pozici dobrovolně opustí, aby vztah žádné potenciální profesní třenice nenarušovaly.

Doporučujeme

Články odjinud