Láska ovlivňuje vnímání bolesti

Láska ovlivňuje vnímání bolesti

Láska a milované osoby mají tak významný vliv na psychiku člověka, že ovládají i fyzické vnímání bolesti. Stačí totiž být při bolestivém záchvatu poblíž člověka, jehož milujeme a jsme jím milováni, a bolest ustoupí. Partner či jiná blízká osoba mohou být lékem na bolest i v nepřítomnosti. Stačí na ně intenzivně myslet či koukat na jejich obrázek a bolest výrazně poleví.

A stejně jako mají pozitivní vliv na vnímání bolesti obrázky milovaných osob, mají negativní vliv a podporují intenzitu bolesti obrázky osob a věcí, které nám nahánějí strach. V pokusech pak kalifornská psycholožka Naomi Eisenbergerová prokázala, že zatímco milovaný partner bolest sníží, obrázek pavouka či dopravního masakru vnímání bolesti zvýší.

„Na praktické úrovni, pokud má někdo podstoupit velkou bolest či nějakou bolestivou proceduru třeba u lékaře a přivede si milovanou osobu či aspoň jeho fotku, vnímání bolesti během procesu může být výrazně omezeno,“ tvrdí doktorka Naomi Eisenbergerová.

Při pokusech sledovala také mozek dobrovolníků pomocí magnetické rezonance a prokázala, že v přítomnosti milované osoby či při pohledu na jeho podobiznu dojde ke snížení aktivity v mozkovém centru zpracovávajícím bolest.

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Doporučujeme

Články odjinud