Arménský lavash
Bez jakého základu by se neobešla tradiční arménská kuchyně? Je jím Lavash (Lavaš), tradiční arménský pšeničný chléb, který ozvláštní řadu jídel a vnese vůni dálek do vaší kuchyně. Díky jeho vláčnosti do něj můžete zabalit řadu ingrediencí a snadno si doma vytvořit vynikající wrapy a pannini. Je také skvělým základem pro sladké a slané pečení.
Historie lavashe je dlouhá. V Arménii již po mnoho století po zimní sklizni obilí pečou lavash na stěnách rozpálené hliněné pece zvané tandúr (arménsky tanir), která je zapuštěna do země. Chléb se pak udržuje v suchu a před konzumací navlhčuje vodou. Lavash je navíc zapsán na seznamu UNESCO mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva! I když lavash vypadá jako tortilla, jde o něco jiného. Oproti tortille se lavash jí i samostatně, natrhaný na kousky. Lavash je zpravidla vetší než tortilla. Tortilla je kulatá, zatímco lavash mívá více tvarů. Lavash obsahuje méně soli a konzervantů než trvanlivé tortilly na trhu. K dostání je i v Čechách, a to v prodejnách Kaufland, Globus, Rosa market, na Rohlik.cz a na e-shopu potravinyarax.cz.

Pokračování 2 / 4
V Turecku chtějte „kebab“
Dovolená na turecké či egejské Riviéře je hlavně o moři, perfektním servisu, programech all inclusive, lázních hammam, nákupech, ale hlavně vynikající turecké kuchyni v čele s kebabem. Mezi tureckým kebabem (přesněji döner kebabem) a řeckým gyrosem je ve skutečnosti velký rozdíl. Přestože se Češi naučili pojmenovávat oba pokrmy převážně výrazem „gyros“, měli by si při návštěvě Turecka objednávat „döner“, místní prodavači bývají totiž na výraz „gyros“ značně hákliví. Proslulý pokrm se skládá z plátků masa opečeného na rožni, které se postupně odkrajuje a podává se s cibulí, rajčaty a salátem, jako přílohu Turci mívají rýži nebo pita chléb. Různé dresinky do něj začali přidávat až Němci, kteří si pokrmy oblíbili v tureckých bistrech. Tomu pravému tureckému se však nic nevyrovná, takže jestli patříte mezi gastroturisty, přesvědčte se sami.

Pokračování 3 / 4
V Řecku objednávejte „gyros“
K řeckému gyrosu zase kromě zeleniny tradičně patří omáčka tzatziki, podává se většinou s hranolky nebo speciálním pita chlebem. Příprava obou pokrmů je podobná a tkví v grilování kousků masa na jehle. V gyrosu najdete maso vepřové, na rozdíl od kebabu, který se dělá výhradně z hovězího, jehněčího nebo kuřecího masa. Rozdíl je také ve speciálních směsích, kterými se maso koření či v přílohách, které se k masu konzumují. Řecké ostrovy však patří mezi nejoblíbenější destinace pro letní dovolenou u moře nejen díky špičkové kuchyni. Najdete tu místa uchráněná od masové turistiky i moderní luxusní hotely pro nejnáročnější.

Pokračování 4 / 4
Ve „Španělsku“ ochutnejte tortillu a tapas
Aby těch chytáků na dovolené nebylo málo, často se nám řecký gyros i turecký kebab pletou nejen mezi sebou, ale i se španělskou tortillou či tapas. Navíc není tortilla jako tortilla, ale to už je opravdu téma pro fajnšmekry. Každopádně se asi shodneme, že dovolená není o vaření, právě naopak. Proto se během dovolené ve Španělsku v klidu projděte malebnými uličkami měst či přímořských vesniček a poté bez výčitek zavítejte na dobré jídlo do některé z místních restaurací. A věřte, že pokud jste ještě neochutnali španělskou gastronomii, budete velmi mile překvapeni. Stejně na vás zapůsobí i španělská historie, bohatství četných národních parků či takřka nevyčerpatelná studnice nejrůznějších aktivit. Na Pyrenejském ostrově, Baleárech ani Kanárech se zkrátka nudit nebudete.

