Léčivé houby: žampion, hlíva  a šiitake

Léčivé houby: žampion, hlíva a šiitake

Již odnepaměti se lidé léčili pomocí nejrůznějších druhů hub. Jejich léčivé účinky na lidský organismus jsou naprosto úžasné, proto bych vás chtěla v tomto článku alespoň s některými z nich blíže seznámit.

Žampion – léčivá delikatesa

Pěstované žampiony jsou vlastně odrůdou polního žampionu, ale zpravidla se uvádějí jako samostatné druhy, poněvadž jsou bisporické. Jedná se o žampion zahradní a žampion dvouvýtrusý. Žampiony obsahují campestrin, což je antibiotikum, které je neobyčejně účinné proti tyfu.

V této houbě jsou také proti alergicky působící látky. Je to hlavně látka psalliotin, jež se velmi osvědčila proti alergickému astmatu a účinkuje i proti streptokokům všech skupin. Působí proti kopřivce, ekzémům a jiným kožním alergickým reakcím.

Žampiony a alergie

MUDr. Jaroslav Veselský popisuje osvědčený postup na protialergické působení této houby při kožních a průduškových alergiích astmatického typu. Dobře očištěné žampiony dokonale usušíme v sušičce na potraviny či v otevřené troubě při teplotě do 60 stupňů Celsia. Sušení na přímém sluníčku se nedoporučuje. Pak žampiony nastrouháme nadrobno a uskladníme je pod hermetickým uzávěrem. Podáváme 6x denně na špičce kulatého nože. Zlepšení zdravotního stavu se dostaví přibližně za týden. V případě zlepšení podáváme tento lék ještě měsíc, potom na 10 dnů léčbu přerušíme a následně pokračujeme ještě půl roku ve stejných dávkách, podávaných již jen 10 za sebou jdoucích dnů v měsíci.

Žampionová tinktura

Potřebujeme: 100 g žampiónů, 4 dl 60% lihu Houby zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat. Po uplynutí této doby směs přecedíme, houby vymačkáme, tinkturu nalijeme do tmavé skleněné lahve a uschováme v lednici. Tinktura vydrží až 2 roky. Tinktura se podává v dávkách – ženy – 4 x denně 20 kapek, muži 4 x denně 25 kapek po dobu 6 - 8 týdnů.

Žampiony a cukrovka

Žampiony dále snižují hladinu cukru v krvi, proto jsou vhodné pro diabetiky. Důležité je používat zásadně čerstvé nebo sušené houby. Konzervované obsahují téměř 60 x více sodíku a 20 x více chlóru a nejsou již tak dietní.

Žampiony jsou zcela bezpečné houby

Před několika lety se objevily znepokojující zprávy o obsahu karcinogenní látky agaritin v žampionech. Vědecké výzkumy, které prováděli naši vědci ve spolupráci se švédskými, ukázaly, že při tepelné úpravě žampionů se obsah agaritinu snižuje o 85 %. Jedovaté látky se začnou projevovat teprve při dávce několika kilogramů žampionů denně.

Šiitake – detoxikuje organismus

Šiitake neboli houževnatec jedlý, má vynikající chuť a aroma připomínající česnek. Obsahuje velké množství proteinů, zinku, draslíku, vitamíny skupiny B a vysoké množství vitaminu D. Dále je bohatá na polysacharidy a bílkoviny s esenciálními aminokyselinami. Tato houba vykazuje velmi výrazně silnou protinádorovou a protivirovou aktivitu. Zvyšuje imunitní systém organismu. Obsahuje sacharidovou složku lentinan, která podporuje tvorbu lymfocyt a jiných částic imunitního systému.

Značně snižuje hladinu cholesterolu v krvi a má silné protisklerotické účinky. Také pomáhá tlumit nejrůznější příznaky alergií. Podporuje potenci, snižuje vysoký krevní tlak. Vědecké pokusy ukázaly léčivý efekt při cirhóze jater, žloutence typu B, cukrovce, revmatismu, žaludečních obtížích, migréně. S úspěchem lze houževnatec využít i k čištění organismu.

Odvar z šiitake

Potřebujeme: 4 g sušené houby, 500 ml vody Postup: Houby namočíme do vody a necháme přes noc stát. Po uplynutí této doby houby 2 hodiny povaříme na mírném plameni. Poté jí dobře přecedíme a můžeme popíjet. Doporučená dávka je 1 šálek denně, nejlépe kolem 18 hodiny večerní po dobu 6 týdnů.

Sušené houby jako léčivá přísada do jídel

Sušení je také jednou z možností uskladnění. Musím, ale upozornit na teplotu! Při tomto postupu nesmí teplota přesáhnout 50 stupňů Celsia, jinak se již ničí účinné látky. Usušené hřiby můžeme rozmělnit mixérem na prášek a ten pak v menším množství (cca 1 kávové lžičky na hrnec) přidávat do polévek, omáček… Chuť pokrmů to ještě malinko zvýrazní a ty léčebné účinky jsou nedozírné.

Hlíva – strážce imunity

Hlíva ústřičná obsahuje unikátní kombinaci organismu prospěšných látek, a to především proteinů, aminokyselin, sterolů, mastných kyselin, vitaminů skupiny B a také C, K, D a řadu stopových prvků jako například zinek, železo, selen, fosfor, měď, jód, chrom. Tato dřevokazná houba obsahuje též vlákninu, která podporuje odchod toxických látek z těla ven. Ale vůbec nejdůležitější složkou hlívy jsou glukany, konkrétně beta-1,3-D glukan. Tento imunostimulátor výrazně zvyšuje oslabenou imunitu organismu a mimo jiné také působí hlavně na bakteriální, virové a plísňové infekce, je účinnou prevencí nádorů a zlepšení metabolismu v těle, dále aktivuje slinivku břišní, a tak je výborný pro prevenci i léčbu cukrovky, snižuje cholesterol v krvi a upravuje krevní tlak, zklidňuje trávicí a vylučovací systém, regeneruje kloubní vystýlky a další jejich problémy a tlumí záněty, aktivně bojuje proti stresu a syndromu chronické únavy.

Hlíva a onkologické potíže

Beta-glukan má při léčbě zhoubných nádorů klíčovou roli, spouští totiž celou řadu autoimunitních procesů a podporuje detoxikaci těla. Při chemoterapii a ozařování účinně chrání zdravé buňky, zlepšuje vstřebávání vitaminů do organismu, usnadňuje následnou rekonvalescenci. Tyto látky jsou koncentrovány především v třeni, ale je vhodné konzumovat celou plodnici.

Hlívové tonikum

Tonikum si namícháme tak, že 40 g houby zalijeme jablečným či vinným octem (nejlépe v bio kvalitě) až po okraj, necháme 5 dní odpočívat, po uplynutí této doby dobře přecedíme a nalijeme do tmavé sklenice, kterou uschováváme v ledničce. Poté pravidelně užíváme 2 x denně 1 čajovou lžičku tonika. Tato procedura by měla trvat 4 až 6 týdnů.

Hlívová tinktura

Potřebujeme: 3 lžíce hlívy, 3 dl 60% lihu Hlívu s lihem rozmixujeme na kaši. Směs nalijeme do sklenice, dobře uzavřeme a na 14 dní ji postavíme na stinné, ale teplé místo. Denně sklenici otáčíme. Po uplynutí této doby směs dobře přecedíme, zbytky hub vymačkáme a hotovou tinkturu plníme do tmavých uzavíratelných skleněných lahviček. Takto uskladněná nám vydrží i dva roky. Užíváme ji 3 x denně 15 kapek pod dobu 3 - 5 měsíců.

Doporučujeme

Články odjinud