Leden měsíc rozvodů: Jaké otázky si položit, než uděláte radikální krok?

Leden měsíc rozvodů: Jaké otázky si položit, než uděláte radikální krok?

Věděla jste, že leden je měsíc, v němž páry nejčastěji dospívají k rozhodnutí, že se chtějí rozvést? Po Vánocích, kdy se lidi ovládají, aby svátky proběhly v klidu a míru, totiž vyplují na povrch zadržované emoce a rozpad vztahu je na spadnutí. Prožíváte zrovna podobnou situaci? Než se pro rozvod opravdu rozhodnete, položte si nejdříve tyto otázky.

Jaké jsou vaše city?

Důvody, proč vaše manželství dospělo k rozvodu, mohou být různé. Zkuste se však na chvíli zastavit a zamyslet se nad tím, co k vašemu partnerovi opravdu cítíte, pokud pominete současné události. Je to jen nenávist a touha ho už nikdy nevidět? Nebo jen máte pocit, že z vašeho vztahu vyprchala zamilovanost, ale vlastně svého partnera pořád máte ráda a považujete ho za dobrého přítele? V takovém případě rozhodně stojí za to rozvod ještě zvážit. Uvědomte si, že počáteční zamilovanost vyprchá dřív nebo později z každého vztahu, ale to neznamená, že by manželství nemohlo fungovat dál.

Pokračování 2 / 5

Ovládají vás emoce?

Zamyslete se nad tím, jestli se ohledně rozvodu řídíte spíš emocemi, nebo rozumem. Pokud je důvodem rozvodu partnerova nevěra, je dost možné, že jste zraněná, ublížená a zklamaná, tudíž vaše rozhodnutí ovládají emoce, ne rozum. Opět si tedy dopřejte prostor na zamyšlení a zeptejte se sama sebe, jestli opravdu nejste schopná manželův poklesek časem odpustit. Zkuste si dát na nějaký čas odloučení a snažte se představit si, jak by mohl váš vztah vypadat za rok. Vidíte se stále po boku manžela? Pak je možná rozvod špatná volba.

Pokračování 3 / 5

Co jste udělala špatně?

Možná jste se rozhodla pro rozvod kvůli chybám, které napáchal váš manžel. Máte ale čistý štít vy? Věci se často nedějí jen tak znenadání, občas jsou jen reakcí na jiný problém. Zkuste se zamyslet nad chybami, které jste ve vztahu vůči partnerovi udělala vy. Nešly by ještě napravit tak, aby se manžel nedopouštěl svých chyb? Zkuste být aspoň trochu sebekritická a třeba zjistíte, že rozvod není zas tak nevyhnutelný.

Pokračování 4 / 5

Jaký dopad bude mít rozvod na děti?

Berte v potaz, že rodinu pravděpodobně netvoříte jen vy dva. Vaše problémy zasahují i vaše děti, a právě na ty byste oba měli brát ohledy. Pokud už jsou dospělé, je situace samozřejmě snazší, jsou-li však na vás ještě závislé, je nutné řešit i je. Samozřejmě jsou případy, kdy spolu lidé zůstávají právě kvůli dětem a nedělá to dobrotu. Jste-li o rozvodu stoprocentně přesvědčeni, měli byste si určit jasná pravidla, jak bude péče o děti vypadat nadále. Pokud jste na vážkách, zkuste si představit, jak by vaše manželství a běh rodiny mohly vypadat, pokud spolu zůstanete.

Pokračování 5 / 5

Co bude dál?

Rozhodně byste si měla uvědomit, že rozvodem celý problém neskončí. Máte nějaký plán, jak bude váš život po rozvodu vypadat? Pokud máte děti, musíte počítat s tím, že váš manžel vám ze života jen tak nezmizí a stejně se s ním pravděpodobně čas od času setkáte. Jestli nejste na život po rozvodu připravena nebo jste právě zjistila, že si ho bez manžela vlastně ani neumíte představit, nechvátejte a pokuste se vztah ještě zachránit.

Doporučujeme

Články odjinud