Leden mnoha chutí | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Leden mnoha chutí

Myslíte si, že ořechy, sušené ovoce, semínka a med jsou jen k mlsání? Zkuste je povýšit na základní surovinu zimního menu.

Pečené kuřecí kousky na medu

4 porce - příprava: 45 minut

  • 4 kuřecí stehýnka
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky drcených sušených chilli papriček
  • 40 ml rybí omáčky
  • 40 ml sójové omáčky
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 100 g jasmínové rýže

Kuřecí stehýnka rozdělte na horní a dolní díl. V míse smíchejte med, citronovou šťávu, chilli, rybí a sójovou omáčku a zázvor. Stehna vložte do marinády a promíchejte. Pak je přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C 25 minut.

Kapustičky očistěte a povařte je v osolené vodě 10 minut. Slijte. Rýži uvařte podle návodu na obalu. Pečené kuře podávejte s kapustou a rýží.


Tažin se sušenými meruňkami

4 porce - příprava: 90 minut

  • 1 kg telecího hrudí
  • 1/2 cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 tyčka skořice
  • 1 badyán
  • 100 g sušených meruněk
  • 50 g celých mandlí
  • 20 g loupaných nesolených pistácií
  • 200 ml vývaru
  • 1/2 svazku čerstvého koriandru
  • 1/2 svazku zelené petrželky

Maso a cibuli nakrájejte. V pánvi na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte maso a orestujte. Až bude opečené, přidejte koření a orestujte.

Meruňky nakrájejte a propláchněte horkou vodou. Přidejte je s mandlemi a pistáciovými oříšky k masu. Zalijte vývarem. Zaklopte a duste asi hodinu. Přidejte koriandr a petrželku. Podávejte s chlebovými plackami.


Pesto ze směsi semínek s rohlíčky

4 porce - příprava: 45 minut

  • 1 těsto na pizzu
  • 1 vejce
  • 2 lžičky nemletého máku

NA ZELENÉ PESTO:

  • 50 g loupaných dýňových semínek
  • 25 g loupaných pistácií
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/4 svazku petrželky
  • 20 g strouhaného parmazánu

NA TMAVÉ PESTO:

  • 25 g sezamových semínek
  • 50 slunečnicových semínek
  • 25 g loupaných dýňových semínek
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 20 g strouhaného parmazánu

Těsto na pizzu rozložte na vál. Nakrájejte ho na malé trojúhelníky a stočte do rohlíků. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Na zelené pesto vložte všechny ingredience do hmoždíře a utřete. Na tmavé pesto opražte nasucho na pánvi sezam a slunečnicová semínka. Vložte je do mixéru s dýňovými semínky a olejem a umixujte. Pak přidejte papriku a parmazán. Vyndejte z trouby upečené rohlíčky a podávejte je s pestem.

Náš TIP: Hnědé pesto chutná jako burákové máslo, zelené je jemné svěží. Opražením se rozvine chuť semínek.


Široké nudle s ořechovou omáčkou

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 šalotka
  • 20 g másla
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g pekanových ořechů
  • 20 g hladké mouky
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml vývaru
  • 250 ml smetany 12%
  • 50 g parmazánu
  • sůl a pepř
  • 20 g pistáciových oříšků, loupaných a nesolených
  • 400 g širokých nudlí

Šalotku nakrájejte nadrobno. Rozpusťte máslo a šalotku na něm nechte zesklovatět. Přidejte ořechy a lehce je orestujte. Pak zasypte hladkou moukou a krátce orestujte. Vlijte víno, rozmíchejte a nechte minutu vařit.

Zalijte vývarem a nechte 10 minut vařit. Rozmixujte dohladka. Pak vlijte smetanu, nechte přejít varem a dochuťte parmazánem, solí a pepřem.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte nudle a vařte je asi 7 minut. Pak je sceďte a vložte do omáčky. Na talíři posypte nasekanými pistáciemi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud