Lednová hostina s rodinou | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Lednová hostina s rodinou

Setkávání s rodinou se obvykle nese ve znamení úžasných dobrot. Zkuste tentokrát zařadit i suroviny, jako jsou kaštany, hrušky či pivo.

Kaštanová krémová polévka

6 porcí - příprava: 45 minut

  • 350 g jedlých kaštanů
  • 1 šalotka
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 řapík celeru
  • 50 g másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany 33%
  • sůl a pepř
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce nasekané pažitky

Kaštany nařízněte na vypouklé straně do křížku.Rozložte je na plech a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 5 až 10 minut, až začnou praskat. Pak je oloupejte, aby na nich nezbyla ani vnitřní tmavá slupka. Vyloupané kaštany nakrájejte nahrubo.

Šalotku a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Řapík omyjte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibulku a opékejte ji do změknutí. Přidejte zázvor, celer a kaštany a ještě chvilku restujte. Zalijte vývarem a vařte asi 30 minut, až budou kaštany měkké. Pak je rozmixujte.

Do kaštanové polévky vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a vše prohřejte. Rozdělte do misek. Ozdobte lžičkou zakysané smetany a posypte pažitkou.


Křupavý vepřový bok s hruškami

6 porcí - příprava: 2,5 hodiny

  • 1,5 kg vepřového bůčku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hrubé mořské soli
  • 250 ml cidru
  • 250 ml vinného octa
  • 4 stonky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 100 g krystalového cukru
  • 6 malých tvrdých hrušek

Troubu zahřejte na 180 °C. Vepřový bok omyjte a osušte. Do kůže na povrch udělejte ostrým nožem zářezy asi 0,5 cm od sebe a pak vetřete olej a sůl. Maso položte kůží dolů do zapékací mísy. Vložte do trouby a pečte hodinu při 180 °C. Pak zvyšte teplotu na 200 °C, maso obraťte kůží nahoru a pečte další hodinu, až bude kůže zlatá a křupavá.

Než se maso upeče, připravte hrušky. Smíchejte cider a vinný ocet. Přidejte tymián, bobkový list, cukr a 700 ml vody a na mírném ohni přiveďte k varu. Poté vložte oloupané hrušky a na mírném ohni je vařte 20 minut doměkka. Pak je z nálevu vyjměte, dejte stranou a nálev vařte ještě asi 20 minut, až se svaří a zhoustne. Pak jím během pečení potírejte maso.

Na posledních 10 minut přidejte hrušky k masu, aby se prohřály. Pečené maso nakrájejte na plátky a polijte zbylým nálevem. Jako přílohu podávejte třeba pečené brambory nebo domácí bramborový knedlík.

NÁŠ TIP: Do nálevu na potírání masa můžete přidat také rozehřátý med nebo javorový sirup.


Závin z pivního těsta

2 záviny - příprava: 80 minut

  • 300 g hladké mouky
  • 125 g ztuženého tuku
  • 1 vejce
  • 100–125 ml světlého piva
  • 6–8 jablek
  • 2 lžíce strouhaného perníku
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 skořicové cukry
  • 50 g rozinek naložených v rumu
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr

Na vál prosejte mouku. Přidejte na kostky nakrájený tuk, vejce i pivo a vypracujte hladké těsto. To nechte zakryté mísou odpočívat asi půl hodiny. Mezitím oloupejte jablka. Zbavte je jádřinců a nakrájejte na kousky.

Troubu zahřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dva díly. Jeden vyválejte na podlouhlý plát. Do středu nasypte polovinu perníku, na něj rozložte polovinu jablek a posypejte je jedním balíčkem vanilkového cukru a jedním balíčkem skořicového cukru. Na povrch nasypte polovinu rozinek.

Přehněte jednu část těsta přes jablka, potřete ji rozšlehaným vejcem a přes ni přeložte druhou část těsta. Konce zahněte pod závin a přendejte ho na plech. Stejně zpracujte i druhou polovinu surovin. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte 35 až 40 minut při 180 °C. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud