Lednová hostina s rodinou

16. 1. 2015
Kaštanová krémová polévka
Setkávání s rodinou se obvykle nese ve znamení úžasných dobrot. Zkuste tentokrát zařadit i suroviny, jako jsou kaštany, hrušky či pivo.

Kaštanová krémová polévka

6 porcí - příprava: 45 minut

  • 350 g jedlých kaštanů
  • 1 šalotka
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 řapík celeru
  • 50 g másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany 33%
  • sůl a pepř
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce nasekané pažitky

Kaštany nařízněte na vypouklé straně do křížku.Rozložte je na plech a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 5 až 10 minut, až začnou praskat. Pak je oloupejte, aby na nich nezbyla ani vnitřní tmavá slupka. Vyloupané kaštany nakrájejte nahrubo.

Šalotku a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Řapík omyjte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibulku a opékejte ji do změknutí. Přidejte zázvor, celer a kaštany a ještě chvilku restujte. Zalijte vývarem a vařte asi 30 minut, až budou kaštany měkké. Pak je rozmixujte.

Do kaštanové polévky vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a vše prohřejte. Rozdělte do misek. Ozdobte lžičkou zakysané smetany a posypte pažitkou.


Křupavý vepřový bok s hruškami

6 porcí - příprava: 2,5 hodiny

  • 1,5 kg vepřového bůčku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hrubé mořské soli
  • 250 ml cidru
  • 250 ml vinného octa
  • 4 stonky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 100 g krystalového cukru
  • 6 malých tvrdých hrušek

Troubu zahřejte na 180 °C. Vepřový bok omyjte a osušte. Do kůže na povrch udělejte ostrým nožem zářezy asi 0,5 cm od sebe a pak vetřete olej a sůl. Maso položte kůží dolů do zapékací mísy. Vložte do trouby a pečte hodinu při 180 °C. Pak zvyšte teplotu na 200 °C, maso obraťte kůží nahoru a pečte další hodinu, až bude kůže zlatá a křupavá.

Než se maso upeče, připravte hrušky. Smíchejte cider a vinný ocet. Přidejte tymián, bobkový list, cukr a 700 ml vody a na mírném ohni přiveďte k varu. Poté vložte oloupané hrušky a na mírném ohni je vařte 20 minut doměkka. Pak je z nálevu vyjměte, dejte stranou a nálev vařte ještě asi 20 minut, až se svaří a zhoustne. Pak jím během pečení potírejte maso.

Na posledních 10 minut přidejte hrušky k masu, aby se prohřály. Pečené maso nakrájejte na plátky a polijte zbylým nálevem. Jako přílohu podávejte třeba pečené brambory nebo domácí bramborový knedlík.

NÁŠ TIP: Do nálevu na potírání masa můžete přidat také rozehřátý med nebo javorový sirup.


Závin z pivního těsta

2 záviny - příprava: 80 minut

  • 300 g hladké mouky
  • 125 g ztuženého tuku
  • 1 vejce
  • 100–125 ml světlého piva
  • 6–8 jablek
  • 2 lžíce strouhaného perníku
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 skořicové cukry
  • 50 g rozinek naložených v rumu
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr

Na vál prosejte mouku. Přidejte na kostky nakrájený tuk, vejce i pivo a vypracujte hladké těsto. To nechte zakryté mísou odpočívat asi půl hodiny. Mezitím oloupejte jablka. Zbavte je jádřinců a nakrájejte na kousky.

Troubu zahřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dva díly. Jeden vyválejte na podlouhlý plát. Do středu nasypte polovinu perníku, na něj rozložte polovinu jablek a posypejte je jedním balíčkem vanilkového cukru a jedním balíčkem skořicového cukru. Na povrch nasypte polovinu rozinek.

Přehněte jednu část těsta přes jablka, potřete ji rozšlehaným vejcem a přes ni přeložte druhou část těsta. Konce zahněte pod závin a přendejte ho na plech. Stejně zpracujte i druhou polovinu surovin. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte 35 až 40 minut při 180 °C. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Je obdivuhodné, jak dokážete lidi ve svém okolí zapálit pro to, co potřebujete. Není divu, že je kolem vás stále živo. Není od věci, když toho využijete ve svůj prospěch. Jestli si nejste…

Nejčtenější články