Ledová káva v létě nakopne i osvěží: Zkuste ji s tonikem, malinami nebo s Martini

Ledová káva v létě nakopne i osvěží: Zkuste ji s tonikem, malinami nebo s Martini

Letní horké dny dokážou pořádně vyčerpat, a tak je třeba dodat tělu trochu energie. Málokdo má ale ve vedrech chuť na horkou kávu, a tak se nabízí její ledová varianta. Jakými způsoby si kávu zastudena můžete vychutnat?

Espresso Martini

Suroviny

1 espresso L’OR
4 cl vodky
2 cl kávového likéru
cukrový sirup podle chuti
led

Postup

Servíruje se do koktejlové sklenky. Do šejkru vložte led a přidejte všechny ostatní ingredience. Důkladně protřepejte a přes sítko vlijte do koktejlové sklenky. Do vzniklé pěny vložte na ozdobu kávová zrna.

A co takhle recept na domácí affogato? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 8

Mazagran

Suroviny

dvojité espresso (16 až 20 g kávy, 60 ml vody) nebo filtrovaná káva
ledové kostky
sirup/cukr podle chuti
citron

Postup

Do skleničky dejte cca čtyři větší kostky ledu a plátek citronu. Přímo na led nalijte dvojité espresso. Podle chuti mírně přislaďte a hned podávejte.

Pokračování 3 / 8

Cappuccino Gin Gimlet

Suroviny

1 espresso L’OR
4 cl ginu Canaïma
2 cl limetkové šťávy
led

Postup

Servíruje se do cappuccino šálku. Do šejkru vložte led a přidejte všechny ostatní ingredience. Důkladně protřepejte a přes sítko vlijte do šálku.

Pokračování 4 / 8

Frappé

Suroviny

1 a půl lžičky instantní kávy
3 lžičky cukru
voda
led

Postup

Cukr a kávu s trochou vody vyšleháme do pěny, dáme hodně ledu a zbytek sklenky studené vody. Kdo chce, může si přidat mléko, víc nebo méně cukru.

Pokračování 5 / 8

Ledové mocha

Suroviny

dvojité espresso (16 až 20 g kávy, 60 ml vody) nebo filtrovaná káva
2 lžíce čokoládové omáčky (125 g kvalitního kakaa, 150 g kokosového cukru, 250 ml vody, špetka soli)
180 ml mléka
kostky ledu

Postup

Milujete čokoládu? Pak si oblíbíte i omáčku z kvalitního kakaa, kokosového cukru, vody a špetky soli. Vše stačí cca 5 minut za stálého míchání povařit. Omáčka vydrží v lednici dva až tři týdny.

Při přípravě mocha dejte na dno sklenice dvě lžíce čokoládové omáčky, nasypte ledové kostky cca do třetiny a přelijte 180 ml mléka. Navrch opatrně nalijte espresso. Podávejte s brčkem na promíchání.

Pokračování 6 / 8

Raspberry Coffee

Suroviny

1 espresso L’OR
1 lahvička malinovo-rebarborového toniku Fever-Tree
led

Postup

Servíruje se do sklenky na bílé víno. Sklenici naplňte ledem. Přidejte malinovo-rebarborový tonik a přes led pomalu vlijte espresso. Ozdobte mrazem sušenými (lyofilizovanými) malinami.

Pokračování 7 / 8

Cold brew

Suroviny

zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem
90–100 g středně hrubě mleté kávy
1 litr filtrované vody, papírový filtr nebo plátno

Postup

Cold brew je výjimečné v tom, že káva nepřijde do styku s horkou vodou, jak je tomu běžně zvykem. Kávu nasypejte do sklenice a zalijte studenou vodou. Uzavřete víčkem, protřepejte a uložte do lednice na 17 až 24 hodin. Potom přefiltrujte a je hotovo.

„Při použití horké vody se sloučeniny uvolňují rychle, během několika minut. U espressa, také díky tlaku, během pár vteřin. Vyšší teplota však způsobuje, že kávové kyseliny a oleje degradují a oxidují rychleji. To může vést ke kyselosti a hořkosti u kávy extrahované horkou vodou. Metoda
cold brew se oproti rychlé extrakci spoléhá na dlouhou dobu přípravy a místo vysoké teploty využívá studenou vodu,“ říká manažerka tréninku a kvality CrossCafe Lucie Pultarová.

Pokračování 8 / 8

Ledové latté

Suroviny

1 shot espressa (8 až 10 g kávy, 30 ml vody) nebo filtrovaná káva
180 ml mléka
ledové kostky

Postup

Sklenici do poloviny naplňte ledem a přelijte espressem. Opatrně zalijte 180 ml mléka. Máte rádi lehkou pěnu? Připravte nápoj v šejkru – kávu přidejte jako poslední.

Doporučujeme

Články odjinud