Ledové potraviny zhoršují migrénu

Ledové potraviny zhoršují migrénu

U lidí trpících migrénou se stále častěji objevují bolesti hlavy spojené s rychlou konzumací zmrzliny, dokazuje nová studie. Jediným receptem, jak se tomu vyhnout, je nejíst ledové potraviny příliš rychle.

"Podle našich zjištění jsou bolesti hlavy způsobené zmrzlinou spojené nejen s migrénou, ale také s rychlostí srdečního tepu a duševním napětím jednotlivých pacientů. Lidé se musejí vyvarovat konzumace mražených potravin rychle a ve velkých soustech. To je doporučení pro všechny, kteří trpí bolestmi hlavy z ledových pochutin," tvrdí autor studie, doktor H. Macit Selekler z turecké Kocaeli University.

Co způsobuje bolesti hlavy při konzumaci ledových potravin je věcí, která se stále zkoumá. Jasné zatím je, že bolest nevzniká v mozku. Odborníci se dohadují o tom, že bolesti mohou být způsobené jejich kousáním.

"S tím můžeme i nemusíme souhlasit. Každopádně jsou bolesti hlavy častější u lidí trpících migrénou. Dvakrát častěji než zdravé lidi je rozbolí hlava například i při srkání ledové vody brčkem," uvedl H. Macit Selekler.

"Před konzumací ledových nápojů nás varovaly již naše babičky a zřejmě měly a mají pravdu. Je proto lepší pít v létě odstátou vodu a raději vlažnější čaje než ty ledové. Ubráníte se tak nepříjemným bolestem hlavy, které se projevují u sedmdesáti procent pacientů nepříjemným tepáním v hlavě. Osm procent pak bolesti popisuje jako napětí," dodal turecký odborník. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud