Lehké recepty přímo od moře - část I.

20. 7. 2015
Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do přírody či posezení na zahradě. Pusťte si Itálii k tělu a nechte se hýčkat jejími chutěmi.

Zeleninové ragú s rajčaty

4 porce - příprava: 40 minut

  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 1–2 cukety
  • 2 červené papriky
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • 2 bobkové listy
  • 100 ml bílého vína
  • 1 plechovka bílých fazolí v tomatě
  • 1 plechovka rajčat
  • sůl a pepř

Očištěnou zeleninu nakrájejte. V pánvi rozehřejte olej a začněte s restováním – nejdřív přijde na řadu mrkev a petržel, po asi 3 až 4 minutách přidejte zbytek zeleniny a bobkový list. Krátce orestujte, podlijte vínem a nechte odpařit přebytečnou tekutinu. Přidejte fazole a rajčata, ochuťte solí a pepřem, případně bylinkami. Podle potřeby ještě chvíli povařte, aby se odpařila voda.


Domácí sušená rajčata

láhev o obsahu 600 ml - příprava: 20 minut + sušení

  • 3 kg zralých masitých rajčat
  • 2 lžičky soli
  • čerstvé bylinky
  • kapary
  • 4–5 stroužků česneku
  • 300–400 ml olivového oleje

Rajčata omyjte a osušte. Přepulte je. Vyjměte semínka, jinak se budou rajčata sušit opravdu dlouho, a sušte v troubě nebo na slunci. Usušená rajčata naložte s bylinkami, kapary nebo rozříznutými stroužky česneku a zalijte olivovým olejem. Místo nakládání je můžete uložit do vzduchotěsného sáčku.

SUŠENÍ V TROUBĚ – 12 hodin

Plechy vyložte pečicím papírem a rajčata narovnejte řeznou stranou nahoru. Při 70 °C pečte asi 3 hodiny, ideálně s pootevřenými dvířky od trouby, aby pára mohla unikat. Pak rajčata otočte a trochu rozmáčkněte. Takto pokračujte ještě asi 6 hodin, až budete s mírou vysušení spokojení.

SUŠENÍ NA SLUNCI – 3 dny

Rajčata narovnejte řeznou stranou nahoru a vystavte na přímé slunce. Plechy nezapomeňte překrýt síťkou, aby na rajčata nesedaly mouchy! Asi po 1,5 dni rajčata otočte a dosušte.


Piadina romagnola

4–6 porcí - příprava: 50 minut

  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 150 g sádla
  • sůl
  • 500 g hladké mouky označené „00“ + na podsypávání
  • 1 lžička jedlé sody

V asi 200 ml vody rozmíchejte sušené droždí a přidejte rozpuštěné sádlo. Osolte a začněte zadělávat s moukou prosátou s jedlou sodou (díky ní bude těsto i po upečení vláčné, někdy se zase používá místo vody sodovka). Podle potřeby přidejte ještě trochu vody. Hotové těsto překryjte čistou utěrkou a nechte asi 30 minut odležet a mírně nakynout.

Těsto rozválejte na pomoučněné pracovní podložce na tenký plát a vykrájejte z něj velké kruhy. Jednoduše to jde třeba obrácenou mísou s pevnými hranami. Ty nasucho opečte z obou stran na tálu nebo na pánvi. Jedna z nejčastějších verzí je piadina s parmskou šunkou, mozzarellou a rukolou, vložit do ní ale můžete v podstatě cokoli.

Náš TIP: Aby se placky během pečení nekroutily a nevznikaly v nich bubliny, propíchejte je vidličkou, aby měla kudy unikat pára – stejně jako u křehkého nebo lineckého těsta.


Marinované papriky

4 porce - příprava: 60 minut + marinování

  • 12 tlustostěnných paprik
  • 6–8 stroužků česneku
  • 2–3 lžíce kaparů
  • sůl a pepř
  • 120 ml olivového oleje

Troubu zapněte na 180 °C. Papriky omyjte a pečte asi 30 minut. Smíchejte prolisovaný česnek, kapary, sůl a pepř a olivový olej. Papriky vložte do sáčku a nechte zapařit. Pak je oloupejte, půjde to snadno. Dužninu nakrájejte, smíchejte s marinádou a šťávou z pekáčku. Nechte 30 minut marinovat a podávejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Příznivě nakloněn je vám už pěkných pár dnů svým sextilem uvážlivý Merkur, stejně tak jako dobrotivé Slunce. Co se týče vitality a mentálních schopností, nemáte tedy žádný problém. Cokoliv…

Nejčtenější články

Články odjinud