Lehké recepty přímo od moře - část II.

27. 7. 2015
Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do přírody či posezení na zahradě. Pusťte si Itálii k tělu a nechte se hýčkat jejími chutěmi.

Bistecca di manzo

4 porce - příprava: 15 minut

  • 4 rumpsteaky o hmotnosti 250–300 g
  • olivový olej
  • 200 g čerstvé rukoly
  • uzená sůl Maldon
  • čerstvě mletý pepř

Bistecca di manzo je italský výraz pro rumpsteak. Maso vyjměte z lednice a nechte odpočinout. Teplotní šok na grilu by maso vysušil. Potřete olejem, „promasírujte“ a grilujte 4 minuty z jedné strany, pak otočte a opečte z druhé strany. Podávejte na lůžku z rukoly s uzenou solí a mletým pepřem.


Pizza s bramborami

2 porce - příprava: 30 minut

  • 225 g nových brambor
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • asi 300 g pizza těsta (recept ZDE)
  • šalvěj a bazalka
  • 100 g ovčího nebo kozího sýra

Brambory očistěte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Vložte je do osolené vody a vařte, až jsou skoro hotové. Sceďte a nechte dobře okapat. Promíchejte s olivovým olejem a nasekanou šalvějí a bazalkou. Troubu zapněte na 250 °C. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Na něj položte na hobliny nakrájený sýr a navrch rozložte plátky brambor. Pečte asi 10 minut dozlatova.

Náš TIP: Místo ovčího či kozího zrajícího sýra použijte klidně čerstvý krémový sýr z kravského mléka – vhodná je třeba lučina nebo žervé.


Malinový a citronový sorbet

4–6 porcí - příprava: 25 minut + mražení

  • 700 g malin (nebo 200 ml citronové šťávy)
  • 150 g krupicového cukru
  • čerstvá máta

Pár malin si nechte na ozdobení, zbytek propasírujte přes jemné síto, abyste se zbavili zrníček. Do hluboké pánve nalijte asi 200 ml vody, vsypte cukr a uvařte sirup. Nechte vychladnout. Vmíchejte malinovou šťávu. Nalijte do kovové misky a uložte do mrazáku. Každých asi 40 minut promíchejte, aby se sorbet mrazil rovnoměrně. Celkem mražení trvá asi tři hodiny. V případe citronového sorbetu do sirupu vmíchejte místo malinové citronovou šťávu a k ní i ostrouhanou citronovou kůru. Podávejte ozdobený malinami nebo pár lístky máty.

Náš TIP: V příchutích sorbetu popusťte uzdu fantazii. Skvělý je třeba pomerančový s pomerančovou kůrou svařenou v cukru, totéž se nebojte podniknout s grapefruity. Místo malin můžete použít i ostružiny (ty zkuste spárovat s nasekaným rozmarýnem) nebo jiné letní ovoce.


Ovocný salát s vínem

4–6 porcí - příprava: 20 minut + odležení

  • 150 g malin
  • 100 g červeného rybízu
  • 2–3 broskve
  • 200 ml červeného portského vína
  • ½ citronu
  • ½ pomeranče
  • 2–3 lžíce medu
  • čerstvá máta na ozdobu

Všechno ovoce očistěte, broskve nakrájejte na kousky.Víno smíchejte s citronovou a pomerančovou kůrou a štávou a medem. Množství si přizpůsobte podle toho, jak sladké či kyselé je ovoce. To zalijte vinnou směsí a nechte asi 2 až 3 hodiny odležet. Ovoce slijte a tekutinu podle potřeby v pánvi zredukujte. Pak ovoce vmíchejte zpět. Podávejte dobře vychlazený a ozdobený čerstvou mátou.

Náš TIP: Do sladkého červeného vína se nejvíce hodí lehce nakyslé ovoce, ideálně ale takové, které do sebe umí nabrat chuť nálevu – tedy třeba rybíz je v tomto případe čistě na dochucení. Na naložení se hodí také ostružiny, vypeckované třešně, ananas. Podle chuti lze kombinovat třeba i hrušky, i když k nim se lépe hodí bílé portské víno.


Sicilská limonata

4 porce - příprava: 15 minut + chlazení

  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek citronové šťávy
  • 500–600 ml sodovky
  • 1 citron

Bazalku nasekejte a spolu s cukrem vložte do pánve. Zalijte asi 120 ml vody a vařte, až vznikne jemný sirup. Nechte pomalu vychladnout. Ze sirupu vyjměte bazalku. Pak jej smíchejte s citronovou šťávou (1 hrnek odpovídá šťávě z 10 až 12 citronů, použít ale můžete i citronovou šťávu kupovanou, pokud je to opravdu de facto citronový džus). Směs rozmíchejte s vychlazenou sodovkou, případně můžete použít i čistou vodu. Podávejte s na kolečka pokrájeným citronem. Podle chuti můžete vmíchat i trochu limoncella. Podávejte v nachlazených sklenicích.

Náš TIP: Bazalkový sirup vám v lednici vydrží v uzavřené láhvi i několik týdnů, takže si jej můžete připravit i do zásoby. Bazalka i citron mají navíc schopnost ochladit tělo, takže v horkých letních dnech je takováto limonáda pro vaše tělo skvělou volbou. Připravit si můžete i limonatu ve forme tříště. Místo sodovky přidejte hrnek ledu a rozmixujte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Venuše vás obdarovává zvýšenou šancí na úžasné milostné prožitky. Moudrý Merkur je jejím spojencem a nabíjí vás bystrým intelektem s oslnivou výmluvností. Vaše tvůrčí schopnosti jsou na…

Nejčtenější články

Články odjinud