To, co většina lidí miluje na jaru, je čerstvá zelenina. Na rajčata a papriky ze zahrádky si budete muset ještě chvíli počkat, už teď ale můžete z křupavé zeleniny chystat výborné saláty - s masem i bez něj.
Bramborový salát s kuřetem
4 porce - příprava: 35 minut
- 300 g brambor typu A
- 4 ks kuřecích prsou
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olej
- 1 cibule
- 2 snítky rozmarýnu
- 200 g hnědých žampionů
- 100 ml marsaly nebo sherry
- 250 g brokolice
Že muži saláty neradi? Tenhle si zamilují! Obzvlášť, když jim ho naservírujete „nesalátově“.
Troubu zapněte na 190 °C. Brambory uvařte v osolené vodě. Kuřecí prsa osolte a opepřete a z obou stran orestujte, vždy asi 2 až 3 minuty. Pak nechte přibližně 8 minut dojít v troubě. Maso vyjměte a přiklopte.
Ve výpeku nechte zkaramelizovat plátky cibule, přidejte rozmarýn, houby a chvíli opékejte. Přilejte víno a omáčku zredukujte. Brokolici uvařte do poloměkka. Brambory podávejte s brokolicí, rozmarýnovým přelivem, houbami a plátky masa.
Fenyklový salát s mandlemi
4 porce - příprava: 25 minut
- 4 lžíce plátkových mandlí
- 6 lžic jablečného octa
- 4 lžíce krupicového cukru
- 2 pomeranče
- 1 větší fenykl
- hrst drobnolistého zeleného salátu
- pepř
Plátky madlí nasucho opražte na pánvi do světle zlatavé barvy. Ocet nalijte do pánve, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Plotnu vypněte. Pomeranč oloupejte a rozdělte na jednotlivé měsíčky, které zbavte slupek. Dužninu odložte.
Fenykl nakrájejte na tenké plátky, přidejte do pánve a nechte asi 15 minut odležet. Pak plátky fenyklu vyjměte, osušte a spolu s pomerančovou dužninou je naservírujte na talíře.Ozdobte trochou zeleného salátu, navrch namelte trochu černého pepře a posypte mandlemi.
Jana Chmelíková, redaktorka časopisu F. O. O. D.:
CHVÁLA SALÁTU
Existuje mnoho důvodů, proč si dopřát denně alespoň jednu pořádnou porci listového salátu. A téměř žádný důvod proti.
Salát je báječným základem pro zdravou večeři, ale skvěle doplní i váš oběd nebo svačinu. Obsahuje vitaminy, stopové prvky, vlákninu, antioxidanty a další látky, které si vaše tělo báječně užije, protože téměř vždy se konzumuje bez tepelné úpravy. Listový salát má nízký glykemický index a je prakticky nulovým zdrojem kalorií, a tak je skvělým pomocníkem zejména při redukční dietě.
Prospívá i vaší pleti, vlasům, nervové soustavě nebo zažívání. A podle posledních studií dokonce významně zlepšuje kvalitu spánku a napomáhá k lepšímu soustředění i výkonu mozku.
A to už je pádný argument, co říkáte? V kombinaci s dalšími zdravými a chutnými ingrediencemi, jako je zelenina, libové maso, extra panenský olivový olej nebo čerstvé bylinky, tak máte za pár chvil na talíři doslova elixír mládí!
Salát s hroznovým vínem a vlašskými ořechy
4 porce - příprava: 20 minut
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky sladké papriky
- provensálské koření
- 2 ks kuřecích prsou
- pepř a sůl
- rostlinný olej na smažení
- 75 g listů zelených salátů
- 300 g kuliček červeného hroznového vína bez pecek
- 40 g vlašských ořechů
- 2 snítky čerstvého kopru
DRESINK:
- 1 šalotka
- 2 lžičky nasekaného kopru
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžička medu
- podle chuti 1/2 lžíce citronové šťávy
Začněte dresinkem. Šalotku i kopr nasekejte najemno a promíchejte s majonézou, medem a podle chuti i trochou citronové šťávy. Dejte chladit do ledničky. Hladkou mouku smíchejte s kořením.
Kuřecí prsa osolte, obalte v mouce a z obou stran opečte na pánvi dozlatova. Nechte je asi 10 minut odpočinout a nakrájejte na tenké plátky. Saláty rozdělte na čtyři talíře a přidejte na poloviny pokrájené kuličky vína.
Navrch položte nakrájené maso, zalijte trochou dresinku a posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a koprem.
NÁŠ TIP: Zkuste pro změnu místo hroznového vína přidat do salátu na malé kousky nakrájenou mandarinku.
Salát s karotkou a hráškem
4 porce - příprava: 15 minut
- 2 karotky
- 150 g hrášku
- 50 g řeřichy
- 1 svazeček máty
DRESINK:
- 1/2 hodně zralého manga
- šťáva z 1 limetky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 3 lžíce olivového oleje
Mango očistěte a spolu se zbývajícími surovinami na dresink rozmixujte. Podle potřeby můžete ještě přidat 1 až 2 lžíce studené vody. Dejte chladit do ledničky.
Karotky omyjte, očistěte a škrabkou z nich udělejte tenké plátky. Hrášek povařte asi dvě minuty „na skus“. Pak ho prudce zchlaďte ve studené vodě, aby si zachoval barvu.
Hrášek smíchejte s plátky mrkve, řeřichou a lístky máty. Salát podávejte zakápnutý mangovým dresinkem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.