Lehké večeře s vůní podzimu. Užijte si zeleninu z vlastní zahrádky

29. 8. 2018
S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího – což ovšem nemusí znamenat těžkého. I podzimní zelenina nabízí mnoho možností, jak ji připravit znovu a jinak!

Rostbíf s bylinkovými bramborami

4 porce, příprava: 45 minut + marinování

1,3 kg nízkého roštěnce
rostlinný olej
1 kg brambor typu C
sůl a pepř
100 ml olivového oleje
2 hrsti bylinek (bazalka, rozmarýn, plocholistá petržel, tymián, šalvěj) 
červené chilli papričky
50 ml plnotučného mléka
100 g rukoly

MARINÁDA:
4 lžičky soli
2 lžičky mleté papriky
2 lžičky mletého pepře
2 utřené stroužky česneku
1 lžíce nasekaného oregana
špetka kajenského pepře
1 lžíce worcesteru
1 lžíce dijonské hořčice

Maso očistěte. Ingredience na marinádu smíchejte dohromady a maso jí důkladně obalte. Nechte do druhého dne odležet v ledničce (marinovat maso můžete až 5 dní, jen je potřeba každý den ho otočit). Troubu zapněte na 140 °C. V hluboké pánvi nebo pekáči rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran (i z boku) zprudka opečte dozlatohněda. Pak ho zabalte do alobalu a vložte asi na 25 minut do trouby. Mezitím uvařte oloupané a nakrájené brambory doměkka. Asi 75 ml olivového oleje rozmixujte s bylinkami a chilli papričkou do konzistence pasty. Uvařené brambory rozšťouchejte na kaši.

Pak do nich metlou zašlehejte bylinkovou pastu, zbytek oleje (podle potřeby i o trochu víc) a horké mléko. Míchejte, dokud kaše nemá jemně krémovou konzistenci. Podávejte s tenkými plátky rostbífu a s rukolou. Zbytek masa použijte na večeři třeba do sendvičů.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Váš největší sok bude tvrdě prosazovat své myšlenky, čímž by vás mohl zastínit. Je třeba najít téma, kterým byste oslnili svého šéfa nebo zákazníka. Nebude to jednoduché, ale máte štěstí,…

Nejčtenější články