Lékaři doporučují pijákům dva dny abstinence týdně

Lékaři doporučují pijákům dva dny abstinence týdně

Milovníci alkoholu by měli strávit alespoň dva dny v týdnu "na suchu". Nové výzkumu popírají dosavadní názor, že drink denně prospívá zdraví. Jak britští odborníci zjistili, dosud rozšířená hypotéza, že pravidelné vypití několika piv nebo sklenic vína není pro organismus škodlivé, je zavádějící.

Podle britského Výboru pro vědu a technologie je nutné snížit hranici, za kterou už je pití považováno za nebezpečné.

Předseda výboru Andrew Miller prohlásil: "Je nutné určit přesné směrnice, podle nichž se považuje pití za nadměrné a problematické. Pijáci by se ale měli každopádně alespoň dva dny v týdnu své záliby zříci."

Podle starých doporučení, platných od roku 1987, je prý neškodné, pokud muž vypije 21 a žena 14 standardních drinků týdně. Problém je ale v tom, že nikdo neurčil, co termín "standardní drink" ve skutečnosti znamená.

Někteří odborníci se ale později přiklonili k názoru, že bezpečnější je pít denně a v menším množství, muži tři až čtyři, ženy dva až tři drinky. Podle nich se tím zabrání nárazovému opíjení se do němoty. Nejnovější studie ukazují, že k údajným výhodám pravidelného pití lze mít oprávněné výhrady.

Existuje totiž významný rozdíl mezi následky nárazového pití a dlouhodobého účinku alkoholu, které jsou mnohem zhoubnější. "Nebezpečí vážného poškození jater je u pravidelných uživatelů alkoholu mnohem vyšší než u těch, kdo se mu oddávají čas od času. Proto doporučujeme všem jeho milovníkům, aby alespoň dvakrát do týdne abstinovali," nabádá také poradce pro alkohol Královské akademie lékařů sir Ian Gilmore.

ČTĚTE TAKÉ:
Zpěvačka Beyoncé porodila holčičku!

ČTĚTE TAKÉ:
Video: Těhotná Natalia Oreiro se svlékla pro Greenpeace!

Doporučujeme

Články odjinud